
Ai avut vreodată sentimentul că „ești bine”, dar totuși simți că ai vrea să te asiguri? Într-o lume în care timpul pare că nu mai are răbdare cu noi, sănătatea ajunge adesea pe lista de „mai târziu”. Însă prevenția poate face diferența dintre o zi obișnuită și o perioadă lungă de recuperare. Analizele medicale uzuale sunt primul pas simplu, dar esențial, pentru a-ți asculta corpul chiar și atunci când nu „vorbește” prin simptome.
În acest ghid, te ajutăm să înțelegi ce tipuri de analize ar trebui să faci, cât de des și cum poți avea acces ușor la ele – fie prin sistemul public, fie printr-o asigurare privată. Pentru că sănătatea ta merită să fie o prioritate constantă, nu doar o reacție la urgențe.
Ce sunt analizele medicale uzuale?
Analizele medicale uzuale sunt investigații de bază care îți pot oferi o imagine generală a stării tale de sănătate. Realizarea acestora are trei scopuri, prevenția unor boli mai grave, diagnosticul și monitorizarea, în situațiile în care deja există o afecțiune cronică.
Seturile de analize uzuale se împart în analize recomandate și analize specifice, în funcție de contextul medical sau profesional în care se realizează. Acestea se pot împărți și pe baza tipului lor, incluzând analizele de sânge (hematologie), analize de biochimie, examinări urinare și fecale și analize uzuale de rutină extinse (în general hormonale).
Importanța controalelor medicale regulate
Pentru că primul scop al realizării de analize uzuale este prevenția, verificările regulate pot identifica din timp anumite riscuri medicale, prevenind complicațiile mai grave și asigurând un stil de viață sănătos pe termen lung.
Cine ar trebui să le facă și cât de des?
Analizele medicale uzuale trebuie realizate de toți adulții sănătoși, chiar și în lipsa simptomelor, acestea având scop preventiv. În plus, în cazul persoanelor cu factori de risc, cum ar fi obezitatea, istoricul de boli cronice în familie sau fumatul și consumul de alte substanțe, o frecvență mai crescută poate fi necesară. În astfel de cazuri, setul de analize recurente se face la recomandarea medicului.
Mai mult, realizarea de analize medicale în mod regulat este recomandată și pentru persoanele care prezintă simptome persistente, cum ar fi oboseala cronică, durerile frecvente sau schimbările de greutate, în aceste cazuri fiind necesare și verificări specifice fiecărui simptom. Afecțiunile cronice necesită, în general, și o frecvență mai crescută de verificări. Iar categoriile specifice, printre care se numără femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii, au seturi specifice de analize uzuale recomandate (sau necesare, cum ar fi în cazul sarcinii), cu frecvențe diferite. Alte seturi de analize importante, care ar trebui făcute anual, sunt cele de colesterol sau glicemie, în special dacă persoanele prezintă un risc crescut sau au înregistrat valori anormale în trecut.
În schimb, există și anumite tipuri de analize care nu sunt necesare pentru populația generală și care nu trebuie realizate la fel de des. Acesta este cazul analizelor de tiroidă (TSH), care pot fi realizate la 1-2 ani dacă persoanele nu au probleme cu tiroida. În schimb, analizele TSH pot fi făcute și anual, în scop preventiv, mai ales în cazul femeilor de peste 35 de ani și al copiilor. Screeningurile pentru hepatite sau HIV sunt recomandate doar pentru grupuri de risc sau dacă o situație de viață a persoanei le necesită.
Lista de analize medicale uzuale recomandate
Mai jos vei găsi cele mai importante analize uzuale, pe care trebuie să le realizezi pentru a te asigura că îți monitorizezi starea de sănătate
Cele mai importante analize de sânge anuale
Cele mai importante analize de sânge anuale, pe care le poți considera obligatorii pentru a duce un stil de viață sănătos sunt:
- Glicemia – Indică nivelul zahărului în sânge, fiind un marker important pentru prevenția diabetului.
- Profilul lipidic complet – Include date despre colesterolul total, colesterolul HDL („bun”), colesterolul LDL („rău”) și trigliceridele.
- Hemograma completă – Îți evaluează numărul de celule sangvine (globule roșii și albe, trombocite) și calitatea acestora.
- Funcția hepatică (TGO, TGP) – Verifică enzimele hepatice și indică afectarea ficatului.
- Funcția renală (uree, creatinină) – Verifică parametrii de funcționare a rinichilor, fiind o analiză utilă pentru depistarea, diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor renale.
- TSH (tiroidă) – Măsoară hormonul tiroidian de control. Este util pentru detectarea hipotiroidismului sau a hipertiroidismului.
- VSH – Viteza de sedimentare a hematiilor este un marker general pentru inflamație sau infecție.
- Calciu și magneziu seric – Indicatori implicați în sănătatea osoasă și neuromusculară.
Analize medicale anuale obligatorii pentru medicina muncii
Medicina muncii necesită și o serie de analize medicale anuale cerute prin lege. Acestea sunt și adaptate în funcție de specificul postului, însă există și verificări valabile pentru orice angajat.
Acestea includ:
- Examenul clinic general presupune o evaluare fizică de bază și este necesar pentru toți angajații, indiferent de domeniu. Se realizează la angajare, apoi periodic (în general, odată pe an).
- Analize uzuale de sânge și urină, cum ar fi hemogramele și verificările de glicemie sau colesterol. Sunt necesare pentru angajații din anumite industrii (medicală, alimentară, grea, etc.) și în special pentru persoanele mai în vârstă sau care lucrează în situații stresante sau riscante (care presupun muncă fizică intensă, ture de noapte sau stres prelungit) și unde se pot produce accidente de muncă.
- EKG, pentru persoanele mai în vârstă de 40 de ani sau care ocupă funcții de post specifice (șoferi profesioniști, piloți sau controlori de trafic aerian, personal navigant, pompieri, forțe de ordine, lucrători în construcții, minerit, industrii grele, medii periculoase sau la înălțime).
- Examen oftalmologic, care evaluează acuitatea vizuală și sănătatea ochilor, fiind necesar pentru șoferi, lucrători în condiții de lumină scăzută sau fluctuantă sau în industrii care necesită precizie sau lucrul cu ecranele (IT, laboratoare, design).
- Evaluare psihologică, pentru funcții cu responsabilitate sau stres psihic crescute (șoferi, personal aerian, controlori de trafic, lucrători în ordine publică, pază, protecție și siguranță națională).
- Examen coproparazitologic, fiind obligatoriu pentru persoanele care lucrează în domenii precum alimentația publică, creșterea animalelor sau industria medicală.
- Teste pentru hepatite sau boli transmisibile – Necesare pentru personal medical sau pentru cel din industria alimentară.
Analize medicale anuale recomandate în funcție de vârstă și gen
Există și o serie de analize specifice pentru anumite categorii de persoane, pe care trebuie să le realizezi dacă ai îndeplinit o vârstă specifică sau în funcție de sex.
Este recomandat ca femeile să realizeze următoarele analize uzuale:
- Test Babeș-Papanicolau, fie anual, fie odată la trei ani, dacă rezultatul este unul normal și medicul recomandă frecvența redusă
- Test de HPV (Virus Papiloma Uman), care, în general, se recomandă pentru persoane între 25 și 30 de ani
- Ecografie mamară, pentru femeile de peste 30 de ani
- Mamografie, odată la 1-2 ani, după vârsta de 45-50 de ani
Pentru bărbați, se recomandă următoarele analize uzuale:
- PSA (Antigen specific prostatic), după vârsta de 40–50 de ani, în scopul screening-ului pentru cancerul de prostată
- Autoexaminare testiculară – recomandată periodic, mai ales în cazul bărbaților tineri
Pentru persoanele care au depășit 45-50 de ani, se mai adaugă o colonoscopie, realizată odată la 10 ani sau la recomandarea medicului, sau un test de hemoragii oculte în materii fecale, realizat anual, ca măsură neinvazivă.
Alte analize medicale generale recomandate
Pe lângă setul de analize uzuale obligatorii pentru un stil de viață sănătos, mai există și o serie de analize de rutină opționale, dar recomandate, dacă vrei să te asiguri că duci un stil de viață sănătos:
- Analiza completă a urinei – Poate detecta infecțiile urinare, problemele renale sau diabetul.
- Examen coproparazitologic – Este recomandat mai ales în cazul copiilor sau al persoanelor cu animale de companie.
- Ecografii abdominală și tiroidiană – Oferă o imagine detaliată asupra organelor interne, fiind utile în prevenție.
Acestora li se adaugă și anumite vaccinuri pentru imunizarea față de anumite boli cu risc crescut:
- Antigripal, realizat anual, recomandat pentru toți adulții, dar în special după vârsta de 65 de ani și pentru persoanele cu boli cronice.
- Vaccinul de hepatita B, care este inclus în schema națională și, în mod normal, se administrează în copilărie. Adulții care nu au fost inoculați pot recupera.
- Vaccin de HPV, recomandat în special adolescenților și femeilor tinere, vaccinul fiind și gratuit în unele cazuri.
Setul minim de analize uzuale recomandate pentru adulți sănătoși
Acum că ai aflat toate tipurile de analize pe care le poți realiza pentru a-ți monitoriza și menține sănătatea, medicul îți poate recomanda și o listă de verificări specifice pentru tine.
Pentru adulții sănătoși, acesta este compus din următoarele:
- Hemogramă completă
- Glicemie
- Profil lipidic
- Creatinină și uree
- TGO și TGP
- Analiza urinei
- TSH (odată la 2-3 ani sau mai frecvent pentru femei)
- EKG (după 40 de ani)
- Examen clinic general
Acestora li se pot adăuga și analize și verificări particulare pentru situația ta medicală sau pentru riscuri specifice vârstei, genului sau condiției tale medicale.
Cât de des trebuie să faci analize de rutină?
Frecvența cu care trebuie să faci analize uzuale depinde de factori, precum vârsta, istoricul medical al familiei, existența unor condiții sau boli cronice, precum diabetul sau hipertensiunea și detalii ce țin de stilul de viață, cum sunt fumatul, sedentarismul sau riscurile profesionale la care te expui.
În general, este recomandat să consulți medicul de familie sau un medic specialist pentru a stabili ce analize trebuie să realizezi, când să le faci și cât de frecvent. Acesta îți poate oferi un plan de analize individual, care se poate dovedi mult mai eficient și informativ decât orice set general.
Cu toate acestea, există anumite analize uzuale care trebuie realizate la un interval specific de timp:
- Analize semestriale – Sunt recomandate pentru persoanele care suferă de boli cronice sau urmează tratamente care necesită monitorizare. Setul de analize semestriale este comunicat de către personalul medical.
- Analize anuale – Majoritatea analizelor care au ca scop monitorizarea sănătății generale se realizează anual. Acestea se pot face și în lipsa simptomelor, unele fiind chiar recomandate. Acestea includ testul Babeș-Papanicolau, analizele hormonale, ecografiile mamare și mamografiile (după 30 de ani), pentru femei, PSA-ul și analizele de colesterol, pentru bărbați, și hemoleucogramele, analizele de fier, de vitamina D și de parazitologie, pentru copii.
- Analize realizate mai rar – Există și analize importante, care sunt realizate mai rar, în general, odată la 2-3 ani. Acestea includ testele pentru boli transmisibile sexual, hepatite, colonoscopiile și ecografiile mamare sau mamografiile (după vârsta de 30 de ani).
Cât costă să faci analize anuale: Prețuri medii și alternative
Costul analizelor uzuale variază în funcție de clinica la care alegi să le realizezi, pachetul pentru care optezi și perioada în care alegi să le faci. Prețurile medii pentru pachetul de analize anuale uzuale se plasează undeva între 200 lei și 300 lei. Cele mai accesibile variante te vor costa în jur de 100 lei, pe când cele mai scumpe ajungând să depășească valoarea de 500 lei.
Analize anuale decontate de CNAS
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) îți poate deconta o serie de analize anuale dacă ești o persoană asigurată în sistemul de stat. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, va trebui să primești o trimitere de la medicul de familie și să te programezi la un laborator care are contract cu CNAS.
Pe lângă persoanele asigurate în sistemul de stat be baza plății CAS-ului ca salariați sau contribuabili, alte categorii care pot accesa analize gratuite prin CNAS sunt copiii, femeile gravide, persoanele cu boli cronice (pentru analize de monitorizare) și peroanele cu risc oncologic.
În cazul în care nu contribui la CNAS, poți accesa asigurarea de sănătate în sistemul de stat printr-o plată anuală, beneficiind astfel și de analizele decontate. Află mai multe despre cât costă asigurările de sănătate la stat și private, cum le poți accesa și ce servicii acoperă fiecare.
Află mai multe și despre costurile de spitalizare dacă nu ești asigurat.
Analize uzuale acoperite de asigurările private
O altă variantă de a beneficia de acoperirea, parțială sau integrală, a costurilor asociate cu analizele uzuale este prin intermediul unei asigurări de sănătate privată sau a unui abonament medical.
Află cum să alegi între un abonament și o asigurare de sănătate și care sunt beneficiile fiecărei opțiuni.
La Groupama, poți opta pentru Asigurarea medicală integrală individuală, un produs cuprinzător, care te va ajuta să abordezi cele trei componente ale menținerii unui stil de viață sănătos, prevenția, diagnosticarea și tratamentul. Gama de servicii incluse în Pachetele configurabile ale Poliței include și accesul nelimitat, fără recomandare medicală, la realizarea de analize de laborator, cu coplată sau cu acoperire integrală, în funcție de varianta pe care o alegi. Astfel, contra unei prime comparabile cu prețul unui pachet de analize, vei accesa atât servicii medicale de calitate, cât și analizele dorite.
O altă variantă este să accesezi aceste servicii la locul de muncă, asigurările de sănătate fiind unul dintre cele mai căutate beneficii pentru angajați.
Asigurarea medicală integrală colectivă îți oferă aceleași beneficii și opțiuni personalizabile, dar este oferită ca beneficiul suplimentar salariului, de către angajatorul tău, tu nefiind nevoit să plătești primele. Dacă angajatorul tău nu oferă astfel de beneficii, îl poți înștiința despre preferințele tale.
Contactează un consultant Groupama pentru a găsi asigurarea medicală potrivită pentru tine.
Cum te poți îngriji de sănătatea ta simplu și eficient?
Dacă vrei să ai garanția că îți poți menține sănătatea indiferent de ce întâmpini în viață, o asigurare de sănătate îți poate oferi posibilitatea de a accesa toate serviciile necesare. Dacă ești asigurat, ai siguranța că vei putea atât să previi posibile afecțiuni, cât și să monitorizezi și să tratezi condițiile curente, în mod eficient.
La Groupama, poți găsi o gamă variată de asigurări de sănătate, care te vor ajuta nu numai să faci analize uzuale și speciale cu ușurință, dar îți vor pune la dispoziție și serviciile medicale de calitate de care ai nevoie pentru a preveni degradarea sănătății și refacerea condiției tale:
- Asigurarea medicală integrală individuală este un produs dezvoltat în parteneriat cu Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria. Această asigurare îți facilitează accesul la servicii medicale complete, care acoperă prevenția, diagnosticarea și tratamentul. Vei beneficia de analize de laborator, consultații și investigații, cu opțiuni de coplată sau acoperire integrală în funcție de pachetul personalizabil ales.
- Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie este concepută pentru acoperirea costurilor asociate cu spitalizarea și intervențiile chirurgicale. Produsul garantează decontarea directă către spital sau rambursarea cheltuielilor, în limita sumei asigurate.
Poți accesa aceleași Polițe și ca beneficii pentru angajați oferite de către angajator. Atât Asigurarea medicală integrală, cât și Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie au opțiuni colective. În plus, angajatorii pot oferi alte măsuri de menținere a sănătății și de redresare în cazul unor evenimente, în forma Asigurării colective pentru accidente de persoane și a Asigurărilor de călătorie în Româniași în străinătate. Dacă ești angajat, îl poți înștiința pe angajatorul tău în legătură cu aceste opțiuni, iar dacă ai propria ta companie cu personal, poți adăuga aceste polițe în beneficiile oferite angajaților.
Contactează un consultant Groupama și te vom ajuta să găsești asigurările potrivite pentru situația ta!
Întrebări frecvente despre analize generale și uzuale
Ce sunt analizele uzuale?
Analizele uzuale reprezintă investigații și verificări de bază care îți pot oferi o imagine de ansamblu asupra stării tale de sănătate. Acestea includ analize de sânge, urină și biochimie. Realizarea de verificări medicale uzuale poate avea rol preventiv, de diagnosticare sau de monitorizare a unor afecțiuni și boli preexistente.
Ce analize se fac anual?
Majoritatea analizelor uzuale se fac anual, pachetul de bază incluzând hemoleucograma completă, glicemia, profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL și trigliceride), funcția hepatică (TGO și TGP), funcția renală (uree și creatinină), TSH, sumarul de urină, EKG (după vârsta de 40 de ani sau în funcție de riscuri și ocupație), testul Babeș-Papanicolau (pentru femei) și testul PSA (pentru bărbați peste 50 de ani).
Ce analize uzuale se fac la adulți și la copii?
Chiar dacă există analize comune pentru adulți și copii (hemoleucograma, glicemia, testul coproparazitologic), există anumite verificări specifice pentru fiecare grupă de vârstă.
Setul de analize uzuale pentru adulți include, în mod specific, analize de sânge (hemogramă, glicemie și colesterol), biochimie (enzime hepatice, renale și hormonale), probe de urină (sumar și sediment), testul coproparazitologic, EKG (ecografii abdominale și tiroidiene) și analizele specifice pentru vârstă și gen (HPV, PSA, Babeș-Papanicolau). Comparativ, este recomandat ca cei mici să facă și analize pentru fierul seric și vitamina D și să fie inoculați cu vaccinurile incluse în schema națională.
Cât costă un set de analize uzuale?
Costurile setului de bază de analize uzuale variază în funcție de laboratorul ales, dar prețul mediu este cuprins între 200 și 300 de lei. Costurile minime de pe piața actuală sunt în jur de 100 de lei, iar pachetele cele mai scumpe se apropie de 600 de lei.
Dacă ești asigurat în sistemul de stat, anumite analize anuale îți vor fi decontate, necesitând doar trimitere de la medicul de familie. În cazul în care beneficiezi de o asigurare de sănătate privată (individuală sau colectivă), ai posibilitatea de a accesa analize de laborator la preț redus sau cu acoperire integrală.
Ce analize trebuie făcute anual?
În afara analizelor recomandate pentru un stil de viață sănătos, există anumite verificări recomandate în funcție de activitate și condiția medicală.
Medicina muncii acoperă mare parte din setul de bază de analize medicale, dar poate include și verificări specifice pentru activitatea prestată, cum ar fi testele oftalmologice, psihologice (de exemplu, pentru personalul aerian sau lucrători în ordine publică, pază și protecție), analize coproparazitologice sau teste pentru hepatite și boli transmisibile (pentru lucrătorii din industriile alimentară și medicală).
Anumite condiții medicale pot necesita, în mod similar, un alt set de analize. De exemplu, femeile însărcinate vor trebui să facă teste pentru HIV, hepatite și determinarea factorului Rh, pe lângă hemoleucogramă și glicemie.
La cât timp se fac analizele de sânge?
Pentru adulții sănătoși se recomandă să se facă analize de sânge (și alte verificări uzuale) odată pe an. În cazul persoanelor cu boli grave, investigațiile semestriale sau mai frecvente pot fi necesare, dar acestea sunt specifice pentru fiecare profil medical și se realizează la recomandarea medicului. Mai există și anumite verificări care trebuie realizate mai rar, în general, odată la 2 sau 3 ani. Este de reținut că frecvența analizelor medicale trebuie stabilită cu personalul medical (după caz, medicul de familie sau specialist), pe baza situației tale medicale.
Ai grijă de sănătatea ta, începând cu analizele uzuale!
Menținerea sănătății nu ar trebui să fie un lux, ci un obicei esențial în viața fiecăruia dintre noi. Analizele uzuale, realizate cu regularitate, te pot ajuta să identifici din timp eventualele dezechilibre din organism și să iei măsuri înainte ca acestea să se transforme în probleme serioase.
Fie că alegi să le faci prin intermediul sistemului public, în baza asigurării CNAS, fie că optezi pentru o asigurare de sănătate privată sau un abonament medical, important este să nu le amâni. În fond, prevenția este întotdeauna mai eficientă și mai accesibilă decât tratamentul.
Consultă medicul pentru recomandări personalizate și alege pachetul de analize care ți se potrivește cel mai bine. Iar dacă vrei siguranță și flexibilitate, explorează variantele de asigurare de sănătate de la Groupama – pentru ca sănătatea ta să fie mereu o prioritate, nu o grijă.