Prima pagina Ghiduri informative Asigurare medicală privată sau abonament? Iată ce trebuie să știi despre diferențele dintre cele două

Asigurare medicală privată sau abonament? Iată ce trebuie să știi despre diferențele dintre cele două

asigurare medicala abonament

Dacă ești asigurat de stat și ai folosit deja servicii medicale în sistemul public, cum ar fi consultații, analize și investigații, poate știi deja că fondurile alocate de stat pentru aceste servicii sunt limitate și că pentru fiecare există uneori liste de așteptare. Cu toții am auzit despre fondurile pentru analizele medicale care se epuizează în primele zile ale lunii, de exemplu. 

Acesta este doar unul din motivele principale pentru care cei mai mulți dintre noi se orientează către metode suplimentare de a accesa servicii medicale, precum o asigurare de sănătate sau un abonament medical, din dorința de acces la servicii într-un mod mai ușor și mai rapid. 

asigurare medicala abonament
 

Aceste două opțiuni sunt suplimentare, dar și complementare, pentru că fiecare are rolul său când vine vorba de sănătatea ta. 

Mai exact – abonamentul te ajută să te menții sănătos. Prevenția înseamnă să acționezi înainte de apariția unor probleme de sănătate, iar abonamentul medical te ajută să fii la zi cu analizele și investigațiile de care ai nevoie. 

Asigurarea de sănătate te ajută înainte, dar și după ce apare o problemă de sănătate și ajungi să ai nevoie de internare sau intervenții chirurgicale care, de cele mai multe ori, pot să fie costisitoare.

Dacă vrei să afli ce tip de produs este mai potrivit pentru tine când vine vorba de abonament sau asigurare și vrei să înțelegi mai bine diferențele dintre ele, specialiștii Groupama ți-au pregătit un set complet de informații care să te ghideze către cea mai bună alegere pentru tine. 

Discutăm despre fiecare în detaliu și le comparăm din punct de vedere al serviciilor medicale pe care le includ, acoperirilor pe care le au, costurilor pe care le implică și avantajelor pe care ți le aduc aceste produse opționale de sănătate. 

Ce este și ce include un abonament medical?

Abonamentul medical este un serviciu opțional oferit de o clinică privată sau de o rețea de sănătate. Dacă alegi un abonament medical, ai acces la serviciile medicale din cadrul clinicii respective (și în rețeaua de parteneri, dacă există) și este un produs util pentru prevenție, diagnosticare, dar și pentru tratarea unor afecțiuni minore. 

Abonamentul te ajută să te menții sănătos, poți să descoperi și să tratezi din timp problemele de sănătate prin analizele și investigațiile incluse. Nu acoperă însă situațiile neprevăzute când ajungi să ai nevoie de spitalizare, investigații complexe, tratament - cel mult vei primi o reducere la costurile practicate pentru acele servicii medicale. 

Unele clinici oferă posibilitatea de a-ți personaliza abonamentul, astfel încât să poți alege serviciile medicale de care vrei să beneficiezi - există abonamente de sănătate generală și pachete pentru anumite tipuri de investigații și tratamente.

Un abonament medical poate include, în funcție de pachetul ales:

 • Set anual de analize
 • Consultații de medicină generală și internă
 • Reduceri la proceduri de imagistică și analize de laborator
 • Reduceri la proceduri de tratament sau chirurgicale

Ce este și ce include o asigurare privată de sănătate?

Asigurarea de sănătate privată este tot opțională, iar polița se încheie cu o companie de asigurări, cum este Groupama, de exemplu. 

Este un produs cuprinzător și îți oferă acces la o gamă largă de servicii medicale din sistemul privat, dar şi cel de stat și, în plus, acoperă cheltuieli medicale dacă ajungi să ai o problemă gravă de sănătate.

Asiguratorii oferă pachete standard, dar și pachete personalizate și o listă de spitale partenere unde poți beneficia de servicii uzuale ce țin de medicina de prevenție - analize și investigații, consultații, dar și de servicii complexe de diagnostic, tratament și intervenții medicale în caz de accident sau îmbolnăvire.

Poți opta inclusiv pentru o acoperire internațională, pachete de familie sau cu nașterea acoperita. În portofoliul Groupama există și asigurarea de sănătate axată pe spitalizare și chirurgie, în care îi poți include și pe cei dragi. 

Asigurarea medicală privată poate include, în funcție de pachetul ales:

 • Control medical anual preventiv
 • Consultații medicină generală sau de specialitate
 • Analize de laborator și investigații de diagnosticare 
 • Radiologie și imagistică (CT, RMN etc.)
 • Fizioterapie și recuperare 
 • Internări în caz de intervenții chirurgicale și accidente
 • Internare și îngrijire pentru naștere 
 • Servicii de asistență stomatologică
 • Tratament după externare

Este important de știut că nu oricine poate încheia o asigurare de sănătate privată, deoarece companiile au o serie de criterii eliminatorii legate de starea de sănătate cum sunt gradul de invaliditate sau un diagnostic de boală gravă.

Cât costă o asigurare de sănătate privată?

Costul lunar pornește de la 90 lei pentru un pachet de bază cu acoperiri predefinite, iar tariful depinde de fiecare asigurator, de serviciile incluse în pachet și de starea de sănătate și istoricul medical.

Pentru asigurările premium, costurile lunare pornesc de la 400 lei, iar cele cu acoperire internațională au costuri mai ridicate.

Când calculează costul poliței tale de asigurare de sănătate, companiile de asigurări țin cont de o serie de factori, cum sunt: vârsta, profesia, istoricul medical, pasiunile tale cu potențial de risc (ski, alpinism, ciclism etc.). 

Diferențele dintre un abonament medical și o asigurare de sănătate 

 

Abonament

Asigurare

Când îl folosești

Înainte de a avea probleme de sănătate, pentru prevenție

După ce apar probleme de sănătate

Unde poți să te tratezi

Doar în cadrul clinicii private, sau a rețelei de sănătate, de la care ai achiziționat abonamentul. 

 

Ai acces la un singur furnizor de servicii medicale. 

În sistemul privat, la clinicile cu care asiguratorul tău colaborează + în sistemul de sănătate publică. 

 

Ai acces la mai mulți furnizori de servicii medicale. 

Ce acoperire are

Acoperire națională, dar doar în cadrul clinicii la care ai abonament.

Acoperire națională cu rețea extinsă de clinici și spitale private sau de stat. 

 

Poți opta și pentru o acoperire internațională. 

Ce servicii medicale include

Analize de rutină

Consultații de medicină generală și internă și reduceri la alte tipuri de servicii medicale

 

Ideal pentru prevenție și diagnostic, dar nu acoperă integral nevoile de tratament, investigații complexe sau spitalizare în cazul unor situații neprevăzute. 

Medicina de prevenție, adică analize de laborator și investigații

Consultații generale și de specialitate

Tratamente dar și cazuri mai grave ce implică spitalizare

Intervenții chirurgicale, spitalizări și recuperare, etc. 

Ai acces la o gamă variată de servicii în funcție de pachetul ales. 

Cum plătești

Lunar

Lunar, trimestrial sau anual.

Cât plătești 

Costurile diferă în funcție de clinică și serviciile incluse în abonament.  

De exemplu, un abonament medical la Regina Maria începe de la 59 lei/lună pentru varianta Comfort și ajunge la 299 lei/lună pentru varianta Comfort Premium.

Costurile diferă în funcție de clinică, serviciile incluse în abonament, dar și de o serie de factori cum sunt - vârsta, profesia, istoricul tău medical.

Prețul pornește de la 90 lei pentru un pachet de bază și poate ajunge la peste 400 lei pentru cele premium. 

Pe scurt:

→ Principala diferență dintre abonament și o asigurare este că asigurarea acoperă o gamă largă de servicii medicale înainte și după ce problema medicală a apărut - de la analize și consultații la spitalizare și intervenții chirurgicale, iar abonamentul se bazează pe prevenție și include servicii medicale uzuale, înainte să apară o problemă de sănătate. 

→ Asigurarea îți oferă acces la mai mulți furnizori de servicii medicale, din sistemul privat, dar și cel de stat, în timp ce abonamentul este limitat la clinica sau rețeaua de sănătate privată. 

→ Dacă ai deja un abonament medical privat, oferit de compania angajatoare, poți opta pentru o asigurare de sănătate pentru spitalizare și chirurgie, pentru a beneficia de toate serviciile de care ai nevoie pe partea de tratament. 

→ Și costul diferă, abonamentele sunt mai accesibile, iar costul este influențat doar de pachetul ales, pe când asigurările de sănătate ajung la costuri mai mari, se calculează ținând cont de o serie de criterii precum vârsta, profesia, istoricul medical, dar presupun și acoperirea unor valori mai mari. 

Avem un exemplu, pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste produse complementare:

Maria are 33 de ani, lucrează ca arhitect și este pasionată de alpinism. 

A pus mereu sănătatea înainte de toate și este la zi cu toate analizele și investigațiile medicale recomandate. Pentru asta folosește abonamentul medical, se programează ușor prin call center și merge la o clinică privată. 

Dar atunci când s-a accidentat pe un traseu montan și a avut nevoie de spitalizare, investigații CT și intervenție chirurgicală, a apelat la asigurarea privată de sănătate. Aceasta îi oferă acces la servicii medicale complete - de la analize de rutină, la intervenții chirurgicale. 

Asigurări private de sănătate de la Groupama

Asigurarea Medicală Integrală

Asigurarea Medicală Integrală Individuală este un produs complex care acoperă toate cele trei componente ale sănătății: prevenție, diagnostic și tratament. Altfel spus, te ajută să te menții sănătos, să descoperi afecțiunile din timp și să le tratezi, fie că sunt minore sau grave.

Dacă alegi asigurarea de la Groupama, vei avea acces la servicii medicale de înaltă calitate în Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, dar și în sistemul public de sănătate și o serie de alte avantaje prezentate mai jos.

Care sunt avantajele asigurării medicale private de la Groupama?

 • Suport medical 24/7/365 prin Call center dedicat Regina Maria 021.9767  - realizarea programărilor, furnizarea de informații privind pachetul fiecărui asigurat, facilitarea accesului către HotLine medical. 
 • Scapi de grija plății serviciilor – Groupama va achita costurile direct către Rețeaua Regina Maria.
 • Este acoperit și tratamentul bolilor cronice și acute.
 • Prin pachetele Medium și Premium poți accesa servicii de maternitate iar toate cele trei pachete de servicii medicale în ambulatoriu oferă acces la Protocolul de sarcină în Rețeaua privată Regina Maria și Banca Centrală de Celule Stem.
 • Alegand pachetul Premium ai posibilitatea să beneficiezi de servicii medicale și în străinătate.
 • Pentru fiecare dintre membrii familiei incluși în asigurare poți configura un pachet specific, în cadrul aceluiași contract.
 • Îți poți asigura întreaga familie și te bucuri de discount.
 • Rețeaua Regina Maria este singurul furnizor medical cu spitale acreditate internațional și cu o prezență națională.

Ce pachete de sănătate există la Groupama Asigurări?

Începem cu pachetul Standard, este unul cu acoperiri predefinite pentru servicii medicale cu internare și pentru cele din ambulatoriu.

asigurare medicala groupama
 

Pachetele configurabile îți permit să le adaptezi la nevoile tale astfel:

- alegi unul din pachetele A, B, C, pentru servicii medicale în ambulatoriu;

- și unul din pachetele Basic, Medium, Premium pentru servicii medicale cu internare. 

 

asigurare medicala groupama

Un consultant Groupama Asigurări te poate ajuta să înțelegi mai bine toate informațiile din tabel și cum se pot aplică în situația ta. 

Asigurarea de sănătate - spitalizare și chirurgie 

Asigurarea de sănătate - spitalizare și chirurgie dezvoltată de Groupama te ajută să acoperi cheltuielile medicale în cazul unui accident sau o îmbolnăvire. Ai parte de susținere financiară, în limita a 20.000 euro/an, fie că alegi servicii medicale într-un spital de stat sau privat sau un furnizor anume, așa cum este partenerul nostru, Regina Maria.

Este un produs axat pe partea de tratament, spre deosebire de asigurarea medicală integrală, care oferă soluții complete, acoperind cele 3 componente - prevenție, diagnostic și tratament.

Iată cum funcționează: dacă ai deja asigurare în sistemul public de sănătate, poate chiar și un abonament medical oferit de compania la care lucrezi, le poți accesa pentru a avea grijă de sănătatea ta prin analize și consultații periodice. În schimb, asigurarea de sănătate axată pe spitalizare și chirurgie se activează atunci când suferi un accident sau te îmbolnăvești și ai nevoie de tratament ca să te pui pe picioare. Iar asta poate genera costuri însemnate, care sunt acoperite de polița încheiată.

Care sunt avantajele asigurării de sănătate - spitalizare și chirurgie de la Groupama?

 • Poți opta pentru servicii medicale în orice spital de stat sau privat sau în spitalele din Rețeaua Regina Maria.
 • Scapi de grija plății serviciilor în rețeaua de spitale Groupama - vom achita noi costurile prin decontarea directă.
 • Ai parte de rambursarea a 100% din valoarea facturii ca urmare a spitalizării și a intervenției chirurgicale în alte spitale private.
 • În cazul spitalelor de stat, beneficiezi de indemnizație fixă pentru fiecare zi de spitalizare și un procent între 10 și 100% din suma asigurată, în funcție de complexitatea procedurii chirurgicale. 
 • Ai acoperire internațională și ți se rambursează 80% din valoarea facturii pentru spitalizare sau intervenție chirurgicală în spitale din alte țări. 
 • Poți include întreaga familie în asigurare și veți beneficia de o reducere pentru fiecare persoană.

Tu ce vei alege - abonamentul sau asigurarea medicală privată?

Este bine de reținut că cele două opțiuni sunt complementare cu asigurarea pe care poate o ai în sistemul public de sănătate. Fiecare te ajută să ai grijă de sănătatea ta – abonamentul îți asigură partea de prevenție iar asigurarea servicii medicale complete, cât și sprijin financiar în cazul unei spitalizări, intervenții chirurgicale sau accident.

Sfatul nostru este să nu ignori prevenția, care este foarte importantă, dar nici costurile unor proceduri sau intervenții medicale, care pot ajunge la sume considerabile dacă ești în situația de a avea nevoie de tratament sau internare.


Dacă vrei să faci primii pași către o asigurare medicală privată adaptată nevoilor tale, ia legătura cu un consultant Groupama care te poate ajuta.