Prima pagina Ghiduri informative Tot ce trebuie să știi despre asigurarea RCA, de la A la Z: ce acoperă, ce nu acoperă și ce obții de la aceasta poliță

Tot ce trebuie să știi despre asigurarea RCA, de la A la Z: ce acoperă, ce nu acoperă și ce obții de la aceasta poliță

totul despre RCA

Ca șofer, cu siguranță ai conștientizat importanța asigurărilor auto. Odată ce ai o înțelegere corectă a modului în care funcționează asigurarea RCA, vei fi pregătit să faci față situațiilor neplăcute pe drum, având în vedere atât interesele terților, cât și propriile tale interese financiare. Una dintre cele mai cunoscute tipuri de asigurări auto este RCA. Elementele fundamentale presupun înțelegerea aprofundată a asigurării RCA, cunoașterea prevederilor legale asociate și impactul pe care îl are asupra ta și a celor din jur, în caz de accident. Relevanța informațiilor se păstrează, indiferent dacă conduci o mașină nouă sau una deja rulată.

În acest articol îți vom dezvălui documentele necesare încheierii unei asigurări auto RCA în anul 2023. Vei afla detalii importante despre asigurarea RCA, precum perioada de valabilitate, cum să alegi o poliță, cum faci dovada acesteia și gama completă de riscuri pe care o acoperă.

Ce este polița RCA?

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (cunoscută sub numele de RCA) este o asigurare obligatorie pentru toți proprietarii de vehicule înmatriculate în România. Aceasta acoperă despăgubirile cauzate terților în urma unui accident rutier produs din vina asiguratului. Asigurarea mașinii cu RCA este o responsabilitate obligatorie în experiența de șofer pentru fiecare proprietar de autovehicul în România.

Această asigurare obligatorie are rolul de a te acoperi atât pe tine, șoferul, cât și pe ceilalți participanți la trafic în cazul unui accident în care ești tu vinovat. Asigurarea RCA acoperă costurile daunelor autovehicului șoferului care nu se află în culpă. În schimb, pentru a acoperi costurile mașinii tale în cazul în care ai cauzat un accident, vei avea nevoie de asigurarea facultativă Casco. O altă opțiune este asigurarea RCA cu decontare directă, care îți permite să nu depinzi de RCA-ul șoferului vinovat; firma de asigurări va face plățile direct către service, ceea ce va reduce foarte mult timpul de despăgubire.

Cu o gamă specifică de acoperire și limite de despăgubiri, asigurarea RCA oferă o rețea de securitate financiară, oferind compensații pentru prejudiciile materiale sau vătămările corporale cauzate de autoturismul asigurat cu RCA.

Indiferent dacă ești un șofer experimentat sau doar începi să-ți explorezi drumurile, înțelegerea detaliilor RCA este importantă pentru a-ți asigura o experiență sigură și în conformitate cu prevederile legale pe șoselele românești.

Pe ce nume trebuie încheiată polița RCA?

Regula de bază este că asigurarea RCA trebuie să fie cumpărată pe numele proprietarului vehiculului, așa cum este specificat în talonul acestuia.

RCA este valabil și în străinătate?

Deși este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice din România, asigurarea RCA are acoperire și în cadrul Uniunii Europene, funcționând în același mod. În documentul Carte Verde regăsești țările în care este valabilă polița RCA.

Ce înseamnă regres RCA?

Dacă ești responsabil de producerea unui accident, poți să te bazezi pe asigurarea RCA ce va acoperi costurile daunelor provocate altor șoferi implicați în accident. Totul bine până aici, asigurarea RCA plătește în locul tău.

Însă în unele cazuri când se constată rele intenții în producerea unui accident, consecințele pot fi mai costisitoare pentru șoferul vinovat. Asigurătorul șoferului vinovat poate să acționeze în regres RCA și să îi ceară șoferului vinovat să acopere suma pe care firma de asigurări a oferit-o victimelor accidentului ca despăgubire. Desigur, există niște condiții pentru ca societatea de asigurări să poată face acest lucru:

 • Accidentul s-a produs în urma unei infracțiuni;
 • Accidentul s-a produs în timp ce autorul infracțiunii săvârșite cu intenție încerca să se sustragă de la locul accidentului;
 • Șoferul vinovat a avut chiar și o minimă intenție de a provoca un accident;
 • Asiguratul a intervenit în investigația firmei de asigurări, ducând la plata de despăgubiri nejustificate;
 • Mașina a fost condusă sub influența unor substanțe interzise;
 • Mașina a fost condusă de altcineva decât proprietar, fără acordul acestuia.

Acum că am aflat totul despre ce este asigurarea RCA, vom înțelege în continuare cum funcționează:

Ce acoperă și ce nu acoperă o asigurare RCA?

Asigurarea RCA are scopul de a acoperi daunele cauzate altor persoane și proprietăți, într-un accident de care te faci vinovat.

Pe scurt, RCA acoperă:

 • Daune materiale
 • Vătămări corporale produse persoanelor implicate în accident, cu excepția șoferului vinovat
 • Cheltuieli de judecată

Ce nu acoperă RCA-ul: Limite de despăgubiri și excepții

Polițele RCA au limite maxime de despăgubire pentru daune materiale și daune corporale. Aceste limite sunt stabilite de legislația în vigoare și pot fi actualizate periodic.

Există și unele excepții de la acoperirea RCA. De exemplu, daunele cauzate intenționat, în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor, nu sunt, de obicei, acoperite de RCA.

În 2023, conform normelor în vigoare, limitele de despăgubire pentru RCA sunt următoarele:

Pentru daunele materiale survenite într-un singur accident, indiferent de numărul persoanelor afectate, limita maximă de despăgubire este de 1.220.000 de euro. Valoarea în lei a acestei sume se calculează la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României (BNR) la data producerii accidentului.

Pentru daunele corporale, decesuri și prejudicii fără caracter patrimonial survenite într-un singur accident, indiferent de numărul persoanelor afectate, limita maximă de despăgubire este de 6.070.000 de euro. Valoarea în lei a acestei sume se calculează la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de BNR la data producerii accidentului.

Este important de menționat că valoarea exactă a limitelor de despăgubire poate varia în funcție de diferitele companii de asigurări și de tipul de poliță RCA pe care îl alegi.

Totuși, în toate cazurile, asigurarea RCA oferă despăgubire financiară în cazul accidentelor auto, astfel încât șoferii să fie acoperiți în fața potențialelor daune materiale sau corporale produse terților.

Este esențial să consulți cu atenție termenii și condițiile poliței tale RCA pentru a înțelege în ce măsură ești acoperit și pentru a alege nivelul de acoperire potrivit nevoilor tale.

Groupama: Soluția ta pentru RCA

La Groupama, poți alege dintr-o gamă variată de asigurări auto. Aici, poți obține asigurarea RCA în doar câteva minute, cu livrarea documentelor prin e-mail. Asigurarea RCA de la Groupama acoperă daunele materiale și vătămările corporale cauzate altora, precum și cheltuielile de judecată și pagubele legate de lipsa de folosință a vehiculului avariat.

Asigurarea Obligatorie RCA de la Groupama

La Groupama, poți să calculezi și să cumperi online asigurarea RCA și primești toate documentele pe e-mail în doar câteva minute.

Avantaje:

 • Poți face o simulare pentru a descoperi cât costă polița RCA a mașinii tale și în funcție de ce se calculează;
 • Poți achiziționa asigurarea ușor, online;
 • Primești polița RCA pe email, în cel mai scurt timp de la cumpărare;
 • Ești asigurat în România și în 44 din cele 47 de țări membre ale sistemului Carte Verde.

Asigurarea RCA cu decontare directă de la Groupama

RCA-ul cu decontare directă este una dintre aceste clauze ce îți permite să-ți repari mașina mai repede, în cazul în care ai fost tamponat de un alt șofer, iar Groupama va plăti direct service-ului asociat Groupama.

Avantaje:

 • Procedura de despăgubire a daunelor este mai rapidă;
 • Asigurătorul tău RCA va plăti service-ul pentru reparațiile mașinii tale în cazul unui accident;
 • Vei putea primi despăgubiri pentru prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului sau diminuării valorii vehiculului după reparații, cheltuieli de transport;
 • Vei putea primi despăgubiri pentru costuri privind readucerea vehiculului în starea dinaintea evenimentului asigurat.

Diferența dintre RCA și CASCO: ce avantaje și dezavantaje are fiecare poliță?

RCA este o asigurare obligatorie care acoperă despăgubirile cauzate altor persoane în cazul unui accident rutier. Cu alte cuvinte, RCA are rolul de a asigura interesele terților.

CASCO, pe de altă parte, reprezintă o asigurare opțională. Aceasta acoperă daunele propriului vehicul, indiferent de cine este vinovat pentru accident. CASCO îți acoperă investiția în mașină și oferă o gamă mai largă de acoperiri pentru diverse evenimente, cum ar fi coliziuni, incendii, furt, vandalism și alte daune.

CASCO oferă o siguranță mai extinsă pentru vehiculul tău, acoperind o varietate de evenimente neașteptate. Află mai multe despre asigurarea CASCO din ghidul nostru dedicat.

La Groupama, ți-am pregătit o gamă variată de asigurări auto pentru persoane fizice, astfel încât să o poți alege pe cea mai potrivită pentru tine:

 • Asigurarea facultativă Casco Gradual

Cu asigurarea Casco Gradual de la Groupama, vei fi asigurat în fața cheltuielilor neprevăzute cauzate de daunele mașinii tale. În contextul creșterii numărului de accidente rutiere, este esențial să iei toate măsurile de siguranță necesare. Această asigurare merge mână în mână cu polița RCA, acoperind daunele mașinii atât în cazul în care produci un accident, cât și atunci când ești implicat într-un accident provocat de un alt șofer.

Alegând una dintre cele 5 opțiuni de acoperire, vei fi acoperit de un spectru larg de riscuri, de la catastrofe naturale la ciocniri, derapări, răsturnări, furt, vandalism și multe altele.

 • Clauza Autocontrol - Casco Gradual

Pentru șoferii prudenți, Groupama a introdus în premieră în România clauza autocontrol. Cu această opțiune, poți beneficia de reduceri de până la 40% din costul poliței Casco.

Prin intermediul unui dispozitiv telematic instalat pe mașină și a unei aplicații mobile, poți evalua constant modul tău de condus și nivelul reducerii acumulate.

 • Asigurarea Casco pentru Motociclete

Dacă te pasionează călătoriile pe două roți, avem și o asigurare special concepută pentru motocicleta ta. Cele două pachete de asigurare Casco pentru motociclete acoperă riscuri atât în timpul sezonului de circulație, cât și în sezonul de staționare.

 • Asigurarea pentru Flote Auto

Dacă reprezinți o companie și dorești să-ți asiguri flota auto, Groupama îți pune la dispoziție produse special create pentru nevoile afacerii tale. Oferta noastră pentru persoane juridice include asigurarea RCA cu clauza de decontare directă, asigurarea Casco pentru flote auto, asigurarea Casco Gradual pentru companii și asigurarea Casco Moto pentru companii.

Groupama reprezintă un partener de încredere pe care te poți baza în toate călătoriile tale. Suntem aici pentru a-ți oferi produse de asigurare auto flexibile, configurabile și avantajoase, care îți iau de pe umeri grijile financiare în momentele dificile, cum ar fi un accident.

Cât costă o asigurare RCA?

Descoperă rapid costul asigurării RCA pentru mașina ta cu ajutorul calculatorului de asigurare RCA de la Groupama. Procesul este simplu și rapid, implicând doar trei pași:

 1. Apasă butonul "Calculează și cumpără online" din partea stângă a paginii despre asigurarea RCA.
 2. Realizează o simulare pentru a afla costul asigurării pentru mașina ta.
 3. Dacă ești de acord cu oferta și condițiile, poți continua achiziționarea online. Polița de asigurare va fi livrată în format electronic prin e-mail în cel mai scurt timp posibil. Astfel, îți poți asigura mașina rapid și fără bătăi de cap.

Dacă preferi să primești asistență directă, echipa de consultanți Groupama este pregătită să te ajute. Contactează-ne pentru o simulare de cost și pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie cu privire la asigurarea RCA. Suntem aici pentru a facilita procesul și a răspunde tuturor întrebărilor tale. Vino în orice agenție Groupama, de luni până vineri, între orele 9:00 - 17:00 sau apelează numărul de telefon 0374 110 110 - Alo Groupama, de luni până vineri, între orele 8:00 - 18:00.

Cum să alegi cea mai bună asigurare RCA?

În România există aproximativ 10 societăți de asigurări ce îți pun la dispoziție oferte pentru polița RCA.

Este bine să te uiți la reputația asigurătorului pe care l-ai ales pentru a nu fi pus în situația în care firma ta de asigurări a intrat în insolvență și nu îți mai poate acoperi daunele. Verifică știrile, informează-te asupra companiei de asigurări și asigură-te că societatea pe care o alegi este autorizată. Poți verifica lista Autorității de Supraveghere Financiară cu toate societățile autorizate din România.

Pe ce perioade se poate încheia polița RCA?

Conform legislației din România, polițele RCA pot fi încheiate pe orice perioadă între o lună și 12 luni. Însă mașina trebuie să fie înmatriculată sau înregistrată pe teritoriul României.

Ce acte sunt necesare pentru a-ți asigura autovehiculul?

Pentru a face o poliță de asigurare RCA vei avea nevoie de talonul mașinii și de actul tău de identitate.

Procedura de despăgubire în caz de accident

 1. Anunță imediat autoritățile competente (Poliție, Pompieri) solicitând întocmirea actelor referitoare la cauzele și împrejurările producerii evenimentului asigurat sau, după caz, respectă instrucțiunile privind constatul amiabil.
 2. Poți să completezi formularul de constatare amiabila prin aplicația Amiabila și, astfel, vei putea avea acces oricând să revizualizezi datele înregistrate.

Cum faci dovada poliței RCA?

Dacă ești oprit în trafic și îți este cerută dovada asigurării RCA, poți dovedi că polița ta este în vigoare prin una dintre metodele:

 • Certificatul de hârtie - Asigurătorul emite un certificat de asigurare care atestă existența poliței RCA. Acest document este valabil pe teritoriul României și trebuie să fie păstrat în mașină.
 • Certificatul electronic - Conform normei ASF 36/2020, poți prezenta asigurarea RCA și în format electronic, salvată pe telefon sau tabletă, înlocuind astfel necesitatea prezentării pe suport de hârtie. Este important ca documentul electronic să fie valabil și accesibil la cerere.

Important este ca la momentul inspecției, să ai o dovadă la tine, iar polița ta RCA să fie valabilă.

Ce se întâmplă dacă nu ai RCA sau polița este expirată?

Conform prevederilor legale, circulația pe drumurile publice fără o poliță RCA valabilă este interzisă, prin urmare consecințele lipsei acestei asigurări sunt drastice.

Dacă te oprește poliția sau ești implicat într-un accident, iar asigurarea ta RCA este expirată, sau, mai rău, nu ai făcut asigurarea RCA, vei primi o amendă între 1.000 și 2.000 de lei și ți se vor reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

Dacă trec mai mult de 3 luni de la data expirării poliței RCA, îți poți pierde dreptul de a înmatricula autovehiculul.

După ce Poliția constată faptul că nu ai o asigurare valabilă, dispui de un termen de 30 de zile pentru a încheia o nouă poliță. În caz contrar, mașina ta riscă să fie radiată din circulație.

Dacă mașina ta fără asigurare RCA este parcată pe domeniul public, aceasta poate fi confiscată de către autorități, fiind considerată bun abandonat

Asigură-te că polița ta este validă!

Dacă vrei să verifici când expiră asigurarea RCA a mașinii tale, ai două căi prin care poți afla. Cea mai rapidă și facilă este verificarea bazei de date AIDA. În România, există baza de date AIDA (Administrate Istoric Date Asigurări), care conține informații despre polițele RCA valabile și prin care poți să-ți verifici polița cu numărul de înmatriculare al mașinii.

Dar dacă apar neconcordanțe în datele din AIDA sau ai orice nelămurire, poți să contactezi asigurătorul, iar dacă descoperi că polița ta este aproape expirată, poți să o reînnoiești pe loc.

totul despre RCA

Încheie asigurarea obligatorie RCA și bucură-te de șofat!

Acum că ai ajuns la finalul ghidului, vom relua informațiile esențiale: asigurarea RCA este o asigurare obligatorie pentru circulația mașinilor în România, în lipsa unei polițe RCA valabile șoferul se supune riscului unor amenzi mari sau chiar a radierii mașinii, costul poliței RCA este calculat în funcție de gradul de risc al metodei de șofat a proprietarului mașinii, iar condusul preventiv se răsplătește.

Sperăm că informațiile din acest ghid te-au ajutat să înțelegi mai bine ce este asigurarea RCA și de ce ai nevoie de ea. Sfatul nostru este să îți monitorizezi polița RCA recurent pentru a nu ajunge să fi oprit de poliție cu polița invalidă.

Iar dacă vrei să-ți asiguri mașina pentru orice situație neprevăzută sau să minimizezi costurile daunelor în cazul unui accident de care nu ești responsabil, îți recomandăm și asigurarea CASCO de la Groupama pentru acoperirea completă a mașinii tale.