Prima pagina Ghiduri informative Totul despre asigurările de sănătate și cum să alegi cea mai bună asigurare pentru tine și cei dragi

Totul despre asigurările de sănătate și cum să alegi cea mai bună asigurare pentru tine și cei dragi

asigurare medicala privata

Dacă ești în căutare de informații despre asigurări medicale private, ai făcut deja primul pas către o decizie care te acoperă indiferent de scenariul în care se derulează viața ta. Ghidul nostru vine cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de asigurările private de sănătate.

Asigurarea de sănătate privată, în forma sa cea mai acoperitoare, funcționează în orice scenariu – fie că o folosești doar pentru prevenție, controale medicale de rutină și analize anuale sau ai nevoie de ea pentru situații mai puțin fericite, care presupun cheltuieli medicale de spitalizare, investigații necesare pentru diagnosticare, tratament sau recuperare. 

În acest ghid, specialiștii Groupama îți oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre asigurările medicale facultative și despre ce trebuie să știi ca să o alegi pe cea potrivită pentru tine. Vom discuta despre ce înseamnă o asigurare, unde se poate face, ce servicii medicale acoperă, cum se calculează, dar și costul lunar la care să te aștepți.

 

asigurare medicala privata

Asigurarea de sănătate de stat

Ca să ai o imagine completă asupra asigurărilor medicale, și un termen de comparație informativ între asigurarea în sistemul public și cea privată, începem ghidul cu asigurările de sănătate de stat. 

Aici ai o singură opțiune - plata contribuției CASS prin care ai acces la servicii medicale în sistemul public. 

Poți avea o asigurare de stat și una privată în același timp. În cazul asigurărilor medicale private, la Groupama Asigurări găsești opțiuni diverse și poți alege un pachet cu serviciile medicale potrivite pentru tine.

Ce înseamnă asigurarea medicală de stat?

Sistemul de sănătate publică reprezintă efortul comun și organizat al societății, prin care fiecare dintre noi contribuim la protejarea sănătății populației, iar cadrul legal este stabilit de Legea 95/2006.

Mai exact, dacă ești angajat cu carte de muncă, ți se reține lunar contribuția obligatorie numită CASS, care este de 10% din salariul brut și care merge către bugetul de stat. Angajatorul tău se ocupă de aceste plăți, iar asta înseamnă că tu, în schimbul acestei contribuții lunare, ai acces la servicii medicale gratuite în sistemul de sănătate publică din România și, în același timp, contribui la buna lui funcționare.

Tot ceea trebuie să faci pentru a beneficia de asigurarea medicală de stat este să te înscrii la un medic de familie, care va completa trimiterile pentru consultații de specialitate, investigații sau internări în spital.

Cine beneficiază de această asigurare medicală?

Este important să știi că asigurarea în sistemul public de sănătate este un drept garantat prin Constituție tuturor cetățenilor români. Chiar dacă nu plătești contribuția lunară CASS, vei avea acces la un pachet minimal de asistență medicală, despre care vom detalia în secțiunile următoare.

Poți verifica ușor dacă ai calitatea de asigurat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Există anumite categorii de persoane care beneficiază de asigurarea medicală de stat fără să plătească contribuția CASS iar acestea sunt mentionate în art. 154 din Codul Fiscal. Câteva categorii exceptate sunt:

 • copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, care nu lucrează
 • tinerii cu vârsta de până la 26 de ani din sistemul de protecție a copilului și care nu lucrează încă
 • soțul, soția si părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate
 • persoanele cu handicap
 • femeile însărcinate și lauzele

Ce servicii medicale sunt acoperite de asigurarea medicală de stat?

Dacă ești angajat și plătești CASS, înseamnă că atunci când vei avea nevoie de servicii medicale cum sunt consultații generale sau specializate, analize, intervenții, spitalizare, tratament, le poți face gratuit în sistemul de stat, cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Prin asigurarea de sănătate de stat ai acces la:

 • Servicii de asistență medicală
 • Servicii medicale în ambulatorii și în spitale aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate;
 • Servicii medicale de urgență
 • Servicii de asistență stomatologică
 • Tratament fizioterapeutic și de recuperare;
 • Dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive de asistență;
 • Servicii de îngrijire medicală la domiciliu;
 • Dreptul la informație în cazul tratamentelor medicale;
 • Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în condițiile legii.

Ce se întâmplă dacă nu ai asigurare medicală?

Dacă nu ești asigurat prin plata contribuției CASS, ai totuși acces la un pachet minimal de servicii medicale apelând la medicul de familie sau la unitățile de primiri urgențe din spitalele de stat. Este acoperit costul examenului clinic pentru a evalua starea de sănătate, însă vei achita integral costurile investigațiilor recomandate, tratamentul prescris sau spitalizarea.

Serviciile de care poți beneficia sunt:

 • Asistență pentru situațiile de urgență medicală ce îți pot pune viața în pericol.
 • Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic, adică boli contagioase ce pot duce la pandemii.
 • Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii. Este foarte important de știut că în România, femeile însărcinate și care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la cei specialiști, iar investigațiile de urmărire a sarcinii sunt gratuite.
 • Transport sanitar neasistat dacă nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă se află în stare critică.
 • Servicii de medicină dentară: se tratează doar urgențele precum extracții dentare sau intervenții chirurgicale.

Acum că știi ce include deja o asigurare medicală în sistemul public, de care poate beneficiezi deja, iată ce îți oferă una privată.

asigurare medicala privata
 

Ce înseamnă o asigurare de sănătate privată?

Asigurarea medicală privată înseamnă, în primul rând, un plus de siguranță în cazul unor scenarii la care preferi să nu te gândești – accidentare, îmbolnăviri. Dar gândește-te că în acele momente vei avea susținerea financiară de care ai nevoie, pentru că asigurarea privată de sănătate va acoperi cheltuielile medicale, conform contractului pe care l-ai încheiat. În felul acesta, te vei putea concentra pe recuperare și starea ta de sănătate, fără a mai avea grija diverselor plăți pentru serviciile medicale. Iar în scenariul cel mai fericit, totul decurge conform planului și folosești asigurarea privată ca să te menții sănătos – mergi anual la un control medical general, ești cu analizele la zi și dai un exemplu de comportament preventiv.

Asigurarea de sănătate facultativă este opțională. Dacă alegi să închei o poliță, vei plăti un cost lunar pentru a avea acces la serviciile medicale oferite atât de rețeaua privată, cât și cea de stat din România. 

Aceste tipuri de asigurari private de sănătate pot funcționa în paralel cu asigurarea de sănătate de stat pentru că angajatorul tău va plăti contribuția obligatorie CASS, iar tu costul poliței lunare către asigurător. 

Unde poți face o asigurare medicală privată?

Fiind o asigurare opțională, poți să alegi compania de asigurări cu care să închei polița. Groupama Asigurări oferă pachete diverse, cu posibilitatea de a le personaliza conform nevoilor tale. Poți opta și pentru servicii specifice precum nașterea, pentru acoperire internațională, pachete de familie sau chiar alte acoperiri suplimentare.

Consultanții Groupama Asigurări te pot ajuta cu informații complete despreAsigurarea Medicală Integrală Individuală și ce avantaje îți poate aduce.

Ce servicii medicale sunt acoperite de asigurarea medicală privată?

În funcție de pachetul ales, vei beneficia gratuit de o serie de servicii medicale în sistemul privat, cum sunt:

 • Control medical anual
 • Consultații medicale generale sau de specialitate
 • Analize de laborator sau investigații suplimentare necesare unui diagnostic
 • Radiologie și imagistică (CT, RMN etc.)
 • Tratament fizioterapeutic și de recuperare
 • Internări în caz de intervenții chirurgicale și accidente
 • Internare și îngrijire pentru naștere
 • Servicii de asistență stomatologică
 • Tratament după externare.

Cum se calculează prima pentru o asigurare medicală privată?

Companiile ce oferă asigurări de sănătate private țin cont de o serie de factori când calculează costul poliței tale. Primul pas este completare un chestionar cu informații de bază precum:

 • Vârsta
 • Ocupația
 • Istoricul medical
 • Hobby-urile sau sporturi practicate
 • Suplimentar, asiguratorul poate să solicite și alte documente, o parte din istoricul tău medical sau analize

După evaluarea criteriilor, functie de tipul de pachet ales si serviciile incluse se va stabili costul lunar pentru asigurarea privată de sănătate. 

Este important de știut că nu oricine poate încheia o asigurare de sănătate privată, companiile au o serie de criterii eliminatorii cum sunt gradul de invaliditate, diagnosticele cu orice boală gravă şi permanentă, alcoolism sau toxicomanie.

Asigurările private de sănătate de la Groupama

 1. Asigurarea privată de sănătate pentru persoane fizice

Asigurare Medicală Integrală Individuală este propunerea Groupama Asigurări, în parteneriat Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru cei ce doresc o asigurare medicală privată care se axează pe toate cele 3 componente ale îngrijirii sănătății: 

 • Prevenție - monitorizarea stării de sănătate prin controlul și analizele anuale incluse în toate pachetele.
 • Diagnosticare - consultații de medicină de specialitate și investigații pentru a identifica și diagnostica o problemă medicală în regim ambulatoriu.
 • Tratament - spitalizare sau intervenții chirurgicale necesare tratării problemei medicale.

Îți oferă acces la servicii medicale de înaltă calitate în Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, în alte spitale private dar și în sistemul de sănătate de stat. 

Dacă serviciile medicale sunt accesate în cadrul Retelei Regina Maria, beneficiezi de decontarea directă a acestora, în limitele stabilite prin Poliță și Condițiile de asigurare. În alte rețele private, îți vor fi rambursate costurile aferente serviciilor, iar dacă alegi spitalizarea sau intervenția chirurgicală într-un spital de stat, vei primi o indemnizație conform Condițiilor de asigurare.

Care sunt avantajele asigurării medicale private de la Groupama?

O alegere bună vine mereu cu avantaje, iar în acest caz ele sunt:

 • Acces la servicii medicale de calitate în rețeaua privată de sănătate Regina Maria
 • Scapi de grija plății serviciilor – Groupama va achita costurile direct către Rețeaua Regina Maria
 • Programare ușoară și suport medical prin serviciul de Call Center-ul dedicat 021.9767
 • Beneficiezi de servicii de maternitate, dacă alegi pachetele Medium sau Premium
 • Ai incluse servicii medicale în străinătate, dacă alegi pachetul Premium
 • Este acoperit si tratamentul bolilor cronice si acute, fie ele existente si declarate la intrarea in asigurare, fie diagnosticate pe parcursul contractului.
 • Iti poti asigura intreaga familie si te bucuri de un discount.

Ce pachete există la Groupama Asigurări?

Poți opta pentru pachetul Standard, are acoperiri predefinite pentru servicii medicale cu internare și pentru cele din ambulatoriu.

asigurare medicala privata
 

Sau poți alege pachetele configurabile în funcție de nevoile tale:

- alegi unul din pachetele Basic, Medium, Premium pentru servicii medicale cu internare

- și unul din pachetele A, B, C, pentru servicii medicale în ambulatoriu

asigurare medicala privata
 

Un consultant Groupama Asigurări te poate ajuta să înțelegi mai bine toate informațiile din tabel și cum se pot alege ce ți se potrivește funcție de nevoile tale. 

Cât costă o asigurare de sănătate de la Groupama?

Costul lunar pentru o asigurare medicală privată la Groupama pornește de la 67 lei pentru pachetul Standard.

În cazul pachetelor configurabile, costul lunar poate începe de la 169 lei dacă alegi un pachet format din pachetul Basic pentru servicii cu internare și opțiunea A pentru servicii medicale în ambulatoriu.

→ Vrei să știi cât costă o asigurare de sănătate privată în cazul tău? Ia legătura cu un consultant Groupama Asigurări care te poate ajuta. 

Asigurările de sănătate pentru persoane juridice 

Ce este asigurarea medicală integrală colectivă?

Asigurarea medicală integrală colectivă este un produs Groupama în parteneriat Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru companiile care doresc să ofere acest beneficiu angajaților pentru a le asigura accesul la o gamă largă de servicii și specialități medicale. 

Angajatorii pot opta pentru un pachet de servicii medicale colective pentru a se asigura că echipa ce susține activitatea companiei este sănătoasă și motivată.

Ce pachete de asigurări de sănătate există pentru companii și angajați?

Ai la dispoziție pachetele Necesar și Esențial, cu acoperiri predefinite, atât pentru servicii medicale în ambulatoriu, cât și pentru servicii medicale cu internare.
 

asigurare medicala privata

Mai multe detalii despre serviciile medicale incluse găsești aici. 

Pachete configurabile - Asigurarea Medicală Integrală Colectivă

În funcție de nevoile afacerii tale și ale angajaților, pachetele cu serviciile medicale cu Internare - Basic, Medium și Premium se pot combina cu cele 3 pachetele în ambulatoriu - A, B sau C.

asigurare medicala privata
 

Ce avantaje ai dacă alegi Asigurarea Medicală Integrală pentru echipa ta?

Pentru afacerea ta:

 • Îți vei motiva angajații arătându-le că te preocupă starea lor de sănătate
 • Beneficiezi de acoperiri multiple cuprinse într-un pachet special creat pentru companii
 • Costul asigurării de sănătate se deduce din venitul impozabil

Pentru angajații tăi:

 • Se simt în siguranță având acces la servicii medicale de calitate
 • Se simt confortabil având posibilitatea adaugarii in asigurare membrii familiei
 • Au acces rapid la serviciile medicale prin sistemul de programare pentru consultații, apelând serviciul Call Center
 • Au acces la o rețea medicală cu acoperire națională

Vrei să știi cât costă asigurarea medicală privată pentru echipa ta? Ia legătura cu un consultant Groupama Asigurări. 

Tu ce asigurare de sănătate privată vei alege pentru a-ți securiza viitorul?

Am ajuns la finalul ghidului nostru trecând prin cele mai frecvente întrebări despre asigurarea obligatorie de stat și variantele de asigurări opționale de sănătate, iar specialiștii Groupama Asigurări ți-au pregătit tot ce trebuie să știi ca să faci cea mai bună alegere pentru viitorul tău și al celor dragi. 

Am aflat că o asigurare de sănătatea privată funcționează în orice scenariu și te ajută la bine și la greu să-ți asiguri bunăstarea fizică și mentală, pentru că sănătatea nu înseamnă numai absența bolilor. 

Sfatul nostru este să analizezi ofertele de pe piață și să închei o poliță de asigurare medicală privată când ești bine, sănătos, pentru a putea beneficia pe deplin de acoperirea oferită în cazul unor evenimente neprevăzute, cum sunt accidentarea sau îmbolnăvirea.

Fă pasul către un viitor asigurat și ia legătura cu un consultant Groupama.