
Te-ai decis, în sfârsit, să-ți transformi pasiunea într-un business, sau să te lansezi într-un domeniu nou în care vezi potențial? Pentru a intra în rândul antreprenorilor din România, vei avea nevoie de o identitate juridică, așa că astăzi îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre subiectul deschidere firmă.
Specialistii Groupama sunt alături de antreprenori din întreaga țară, oferindu-le susținere în atingerea obiectivelor de afaceri, iar celor la început de drum, cum este și cazul tău, le oferim informații de actualitate despre pașii de urmat, actele necesare și cum să parcurgă cu succes procesul de înființare a unei firme.
Află, mai departe, ce ai de făcut pentru a deschide o firmă și pentru a pași cu succes în lumea afacerilor!
Ce tipuri de firme poți deschide în România?
Cele mai multe companii din țara noastră au forma de organizare juridică Societate cu Răspundere Limitată. Mai exact, în România, sunt peste 1,1 milioane de SRL-uri active, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, o instituție cu care vei intra în legătură, în curând.
Opțiunea SRL este una populară deoarece îți oferă posibilitatea să activezi într-o gamă largă de domenii - de la construcții la retail, fie că oferi servicii sau produse. Este forma de organizare pe care o poate lua și viitoarea ta firmă.
Alte tipuri de organizare juridică de avut în vedere sunt:
-
Societate cu Răspundere Limitată - Debutant (SRL-D)
Dacă este prima oară când deschizi o firmă, poți alege opțiunea SRL-D, adresată antreprenorilor debutanți. Vei avea parte de câteva avantaje fiscale pe o durată limitată de timp, apoi ai obligația de a deveni SRL, suportând costurile aferente acestei transformări.
- Persoană fizică autorizată (PFA)
În cazul opțiunii de PFA, este nevoie să ai o formă de calificare în domeniul în care vei activa. De exemplu, dacă prestezi servicii de marketing, contabilitate, foto-video etc. ai nevoie de diplomă, certificat, atestat care să te califice să deschizi o firmă de tip PFA care să presteze serviciile respective.
Alte opțiuni pentru înființarea unei firme, ținând cont de specificul activității sale, sunt: societatea pe acțiuni (SA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF), societate cooperativă, societate în nume colectiv, dar și alte forme juridice prezentate de ONRC.
Poți deschide o firmă online?
Începând cu 22 noiembrie 2022, răspunsul este DA. De la această dată se aplică noul cadrul legislativ ONRC care introduce procedura de înființare în totalitate online a unei firme.
Prin noua procedură, certificatul de înregistrare se emite și în format electronic, față de emiterea sa numai în format tipărit, conform legislației din trecut.
Este de reținut că documentația de înființare a unui firme se poate depune deja digital prin portalul ONRC, iar emiterea electronică a certificatului duce acum întregul proces de deschidere a firmei în mediul online.
Cât costă să deschizi o firmă?
Costurile pentru a deschide o firmă sunt stabilite de criterii precum tipul companiei, numărul de asociați, valoarea capitalului social și alte detalii.
Dacă apelezi la o firmă specializată, vei putea alege din diverse pachete, pornind de la cele care includ documentația de bază, cu tarife ce pornesc de la 400 lei, la pachete complete pentru deschiderea unei firme, care pot să treacă de 1.000 lei.
Pe cont propriu, costurile sunt relativ scăzute: poți depune 1 leu capital social, achiți în jur de 150 lei pentru taxa de publicare în Monitorul Oficial, la care se adaugă costurile pentru declarații notariale și specimen de semnătură.
Cum deschizi o firmă în 2022: pași de urmat și acte necesare
Dacă îți deschizi o firmă în 2022, sau în perioada următoarea, vei parcurge o procedură simplificată, având chiar opțiuni electronice de transmitere care te scutesc de drumuri la diverse ghișee.
Cum spuneam, ai la dispoziție două opțiuni: poți să înființezi firma pe cont propriu, adunând documentele necesare și completând declarațiile de pe site-ul oficial ONRC sau poți apela la o firmă specializată, care se va ocupa de toată procedura.
Orice variantă alegi, este important să parcurgi chiar tu acești pași și să pui la punct detaliile viitoarei firme.
Alege numele companiei
Numele companiei tale va fi cu tine pentru o lungă perioadă de timp, așa că este important să alegi cu atenție denumirea. Un nume bun va reflecta identitatea și obiectivele afacerii, te va ajuta în comunicarea brandului.
Sunt de evitat denumirile lungi, numele asemănătoare cu alte branduri, cele greu de scris și de pronunțat. Pentru inspirație poți să folosești un generator de nume și să alegi trei variante potrivite pentru compania ta.
Mai departe - verificarea și rezervarea numelui, care te pune în legătură cu Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau ONRC. Aici vei depune cererea pentru verificarea disponibilității, completând formularul cu 3 denumiri, în ordinea preferințelor - primul disponibil devine numele companiei tale.
Stabilește sediul firmei, spațiile necesare
Printre detaliile administrative pe care trebuie să le pui la punct este și stabilirea sediului social al firmei. La această adresă vei primi comunicările din partea instituțiilor publice, cele ale partenerilor de afaceri, furnizorilor, practic adresa oficială a companiei.
Poți să stabilești acest sediu social: într-o locuință, la tine acasă de exemplu, dacă ești proprietar. În acest caz, este nevoie de încheierea unui contract de comodat între proprietar și compania în curs de înființare. Altă opțiune este stabilirea sediului într-un spațiu închiriat unde îți poți amenaja biroul.
Dacă afacerea ta are nevoie de o unitate de producție, depozit sau alt tip de spațiu pentru derularea activității, este bine să ai deja pregătită o listă scurtă de locații unde ai putea să-ți începi rapid afacerea.
Toți proprietarii de imobile din România, persoane fizice și juridice, sunt obligate să încheie polița PAD care acoperă riscurile asociate cu dezastrele naturale. Însă nu uita să închei și asigurarea locuinței cu extra acoperiri! Asiguri tot ce este important pentru tine din locuinta ta, astfel încat, în caz de neprevazut, să poți recupera dauna materială.
In plus, pentru extra acoperire, poți completa polița obligatorie cu alte asigurări pentru clădiri si bunuri ale companiei, gândite de Groupama pentru continuitatea afacerii tale.
Alege codurile CAEN
Pe scurt, codurile CAEN reprezintă activitățile pe care le poate desfășura compania ta. Toate activitățile economice sunt clasificate după aceste coduri din patru cifre, pe care este nevoie să le alegi cu grijă din lista generală de coduri CAEN.
Conform legii, o firma SRL trebuie să aibă un singur CAEN principal, care vizează activitatea de bază și apare pe Certificatul Unic de Înregistrare (CUI). În plus, o companie poate să aibă un număr nelimitat de coduri CAEN secundare, care trebuie menționate în Actul Constitutiv, dar și activate la momentul deschiderii firmei, sau ulterior.
Desemnează administratorul și asociații firmei
O firmă SRL poate să aibă un singur asociat, sau mai mulți, numărul maxim fiind de 50 de asociați. Este nevoie să stabilești și persoana pentru rolul de administrator, unul esențial pentru viitoarea afacere.
Poți să pornesti la drum pe cont propriu, ca asociat unic și administrator al firmei tale, sau poți apela la ajutorul unui profesionist care să preia atribuțiile de administrator.
Redactează Actul Constitutiv
Este documentul care stă la baza companiei tale și cuprinde toate informațiile despre aceasta: obiectul principal de activitate și cele secundare, sediu, puncte de lucru, asociați, administrator și alte detalii care stabilesc modul de funcționare a firmei.
Tot pe site-ul ONRC găsești modele de act constitutiv, pe care le poți completa cu datele firmei tale. În plus, prin noua legislație, aplicabilă începând cu finalul lunii noiembrie 2022, Actul Constitutiv se va putea întocmi și electronic prin completarea unui formular-tip, care va fi disponibil pe site-ul ONRC și va putea fi semnat folosind semnătură electronică calificată.
Depune capitalul social la bancă
Începând cu anul 2020, capitalul social prevăzut de lege pentru deschiderea unei firme SRL are valoarea minimă de 1 leu, față de 200 lei cum stipula vechea lege.
Pentru a bifa acest pas, este necesar deci să deschizi un cont la banca dorită și să depui capitalul social, vei avea nevoie de dovada depunerii atunci când depui dosarul pentru înființarea firmei. Când ai documentele oficiale, nu uita să le transmiții băncii pentru ca datele contului bancar să fie asociate cu firma ta nou deschisă.
Depune actele necesare la ONRC
Vestea bună este că poți depune online documentele pentru înființarea firmei, folosind mijloacele electronice ONRC. Ține cont de faptul că ai nevoie de o semnătură electronică calificată pentru a accesa depunerea online.
Iată ce acte sunt necesare în 2022 la deschiderea unei firme SRL, cu mențiunea că este indicat să verifici pe portalul oficial lista completă și actualizată, având în vedere că legislația tinde spre simplificare.
- Copii ale actelor de identitate ale asociaților și administratorilor firmei
- Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei
- Actul constitutiv în original
- Dovada depunerii capitalului social
- Documentul care atestă dreptul de folosinţă al sediului social, contract de comodat, după caz
- Specimene de semnătură ale reprezentanţilor societăţii, în original
- Dovada achitării a tarifului legal de publicare în Monitorul Oficial
- Declarații-tip completate de asociați și administratori, disponibile pe site-ul ONRC

Cum te lansezi cu succes în lumea afacerilor după înființarea firmei?
Vei avea nevoie de un plan bine pus la punct pentru a te face remarcat în domeniul în care vrei să activezi și pentru a-ți atinge obiectele de afaceri.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ai cel mai bun start ca antreprenor:
- Creează un plan de afaceri și urmează-l! Un studiu arată că 71% dintre companiile cu creștere rapidă se bazează pe un plan de afaceri, cu siguranță aici vrei să te încadrezi și tu.
- Recrutează echipa de care ai nevoie cu un pachet salarial atractiv, completat de beneficii pentru angajați, care să facă din compania ta un angajator competitiv pe piața muncii.
- Pune-te la curent cu legislația din domeniul în care activezi, este important să știi, de exemplu, despre accidentele de muncă, analiza de risc la securitatea fizică, legislația muncii și alte domenii de interes.
- Dezvoltă canale online pentru a ajunge la publicul tău, potrivit datelor INS, peste trei sferturi dintre casele din România sunt conectate la internet.
- Alege parteneri de încredere, de la dezvoltatorul site-ului sau al magazinului online unde îți primești clienții, la compania de asigurări, cum este Groupama, care te susține atunci când continuitatea afacerii tale este în joc.
- Asigură-ți afacerea și echipa în fața riscurilor care pot duce firma în situații limită. Groupama este alături de tine cu o gamă largă de produse pentru persoane juridice: asigurări auto, asigurări pentru clădiri și alte bunuri, asigurări de grup si beneficii pentru angajați, asigurări de răspundere civilă, dar și pachete destinate afacerilor mici și mijlocii, Horeca, IT&C, transport, construcții, agricultură.

După ce ai aflat tot ce trebuie să știi când îți faci o firmă, ești pregătit de afaceri?
Înființarea firmei și, mai departe, primele vânzări sunt doar începutul parcursului tău ca antreprenor. Pentru a-ți face brandul cunoscut și a obține profit trebuie să dezvolți continuu afacerea, dar și să te pregătești pentru situații neprevăzute, nicio afacere nu este ferită de riscuri.
La începerea unei afaceri, vrei să te asiguri că vei avea parte de susținere financiară atunci când lucrurile nu merg conform planului și tot ce pot să faci este să te adaptezi situațiilor în schimbare.
Groupama este partenerul tău de încredere, care susține continuitatea și dezvoltarea afacerii tale atunci când neprevăzutul schimbă brusc planul.
Intră în legătură cu un consultant Groupama și vei avea parte de asistență în găsirea soluției optime de asigurare pentru afacerea ta!