Prima pagina Ghiduri informative La ce tipuri de riscuri este expusă afacerea ta și cum îi poți asigura continuitatea

La ce tipuri de riscuri este expusă afacerea ta și cum îi poți asigura continuitatea

riscuri afaceri

Nicio afacere nu este ferită de riscuri, iar dacă pornești la drum doar cu speranța că problemele și incidentele te vor ocoli, este posibil să te confrunți cu situații limită care vor pune în pericol continuitatea afacerii tale. Suntem alături de tine și te ajutăm să identifici ce tipuri de riscuri îți pot afecta planurile și ce poți face pentru a-ți asigura afacerea, echipa și implicit, viitorul.

Riscul în afaceri vizează orice domeniu de activitate, se întâmplă brusc, neprogramat și poate produce daune însemnate, de la cele materiale la cele umane, mai ales dacă ești total nepregătit pentru un astfel de eveniment.

În continuare, îți prezentăm principalele tipuri de riscuri în afaceri și cum poți să te pregătești pentru fiecare - cele interne, cum sunt riscul financiar, riscul generat de factorul uman, de reputație, de technologie sau de procesul operațional, și cele externe, când factori economici, politici, sociali, legislativi au un impact în activitatea companiei și productivitatea sa.
 

riscuri afaceri

Tipuri de riscuri în afaceri

1. Riscuri interne

Uneori, pericolele vin din interiorul companiei - conducerea sau contextul intern creează situații care expun afacerea la diverse riscuri.

Riscuri financiare

Sunt mai multe tipuri de riscuri financiare care pot afecta o afacere, de exemplu creditul acordat clienților sau creditele accesate de companie; în aceste cazuri, fluctuațiile din ratele dobânzilor pot reprezenta o amenințare, precum și incapacitatea de restituire, care ar putea genera un risc de lichiditate. Companiile care activează pe plan internațional sunt vizate de riscuri ce țin de rata de schimb valutar care poate afecta câștigurile companiei.

Efectuarea de ajustări la planul de afaceri te poate ajuta să eviți deteriorarea fluxului de numerar sau producerea unor pierderi neașteptate. Păstrează datoria la un nivel minim și pune la punct un plan pentru a reduce sarcina datoriilor cât mai curând posibil.

Asigurarea de credit comercial te protejează financiar împotriva riscului de neplată care poate interveni în relațiile comerciale cu clienții din România sau din străinătate. De exemplu, în cazul în care furnizezi bunuri sau servicii altor companii, cu plata la termen, asigurarea de credit comercial te poate proteja împotriva pierderilor ce rezultă în cazul în care clienții încetează să mai plătească. Această situație poate fi rezultatul insolvenței sau poate fi generată de cauze externe, precum probleme economice și politice. 

Riscuri operaționale generate de factorul uman

Deși este uman să greșești, când vorbim despre activitatea unei companii, aceste greșeli pot avea consecințe serioase, cum sunt - accidentarea angajaților, deteriorarea echipamentelor, realizarea unor produse sau efectuarea unor servicii care nu respectă standardele tehnice sau de calitate și altele.

Este un risc pe care îl poți reduce prin anticipare și asigurare. Mai exact:

  • Anticiparea se traduce prin proceduri de lucru pentru fiecare departament, sesiuni periodice de training pentru angajați și implicarea acestora în procesul de identificare a riscurilor si controlul acestora preventiv sau corectiv. Mai departe, poți realiza planuri de acțiune; este important ca angajații să știe cum să reacționeze în cazul în care se produce un incident, pentru a minimiza daunele.
  • Încheierea de asigurări pentru a beneficia de suport financiar în cazul producerii unor incidente neașteptate. Groupama este alături de tine cu produse precum:

Riscul reputației

Există întotdeauna riscul ca un client nefericit, un produs defect, articole negative în presa sau un litigiu să aibă un impact negativ asupra reputației unei companii. În plus, rețelele sociale au amplificat riscul reputației - o recenzie proastă poate să reducă serios numărul de clienți sau potențiali clienți și poate provoca scăderea veniturilor.

Pentru a evita apariția acestui risc sau a diminua un potențial impact negativ este nevoie de o strategie de gestionare a reputației pentru a monitoriza în mod regulat ceea se spune despre companie, online și offline. Este important să răspunzi la comentarii, fie ele pozitive sau negative, la reclamații sau sesizări și să oferi clienților asistență pentru rezolvarea rapidă a oricăror preocupări sau probleme.

Alte riscuri operaționale

Există o multitudine de riscuri operaționale care pot avea atât cauze interne, cât și externe, sau pot implica o combinație de factori care să ducă la pierderi semnificative sau chiar întreruperea activității unei companii. Evenimentele neașteptate ar putea fi: un incendiu care distruge afacerea, o eroare de operare care deteriorează sau scoate din funcțiune un echipament, o întrerupere a unui server cauzată de probleme tehnice. Indiferent dacă este vorba de eroare umană sau defecțiune tehnică, aceste riscuri operaționale pot afecta negativ afacerea în termeni de bani, timp și reputație.

Poți aborda fiecare dintre aceste potențiale riscuri operaționale prin:

  • Instruirea angajaților și un plan de continuitate a activității cu măsuri proactive pentru a te asigura că operațiunile importante nu sunt afectate sau, în caz de întrerupere, se pot relua cât mai rapid.
  • Asigurări pentru:
  • Clădiri și bunuri care îți oferă susținere financiară pentru a trece mai ușor peste incidente și a remedia daunele produse:

Asigurarea de incendiu și alte calamități care îți pot afecta spațiul, utilajele, stocurile de marfă, materiile prime.

Asigurarea de avarii accidentale ale mașinilor și utilajelor care oferă despăgubiri pentru pagubele produse echipamentelor cu care îți derulezi activitatea.

  • Asigurarea CASCO care vizează flota auto pe care companiile se bazează în activitățile zilnice.

Riscul tehnologic

Viteza cu care tehnologia evoluează poate reprezenta un risc pentru o companie care nu se orientează către modernizare. Într-un context dinamic, tehnologiile și echipamentele folosite joacă un rol important în piața concurențială, sau pot constitui un avantaj competitiv iar dotările companiei trebuie să țină pasul cu vremurile, la fel și formarea angajaților care le utilizează.

Poți adresa acest risc alocând periodic un buget de achiziții prin care să actualizezi dotările companiei, împreună cu un program de training pentru angajați.

➔ Nu uita nici de asigurarea echipamentelor electronice, mai ales dacă activitatea companiei se bazează în mare parte pe acestea. Dacă alegi o asigurare de la Groupama vei fi despăgubit pentru pagube cauzate de numeroase riscuri precum - erori de operare, furt, incendiu, variații de tensiune, inundații și altele. 

2. Riscuri externe

Schimbările care se produc în afara companiei - la nivel economic, politic, legislativ, social și chiar schimbările meteo, pot avea consecințe negative asupra unei afaceri.

Riscuri economice

Contextul economic este într-o schimbare permanentă iar compania nu deține niciun control asupra factorilor care pot cauza probleme, cum sunt – variația în cererea clientilor, care poate genera incertitudine asupra veniturilor, poate pune in dificultate plățile către furnizori şi afecteaza in cele din urma performanța afacerii sau fluctuaţia preţurilor de achiziţie care influențează costurile vânzărilor şi marja de profit a firmei. 

Deși sunt în afara sferei tale de influență, este important să urmărești schimbările și tendințele specifice domeniului de activitate, pentru a putea identifica atât pericolele, cât și oportunitățile care pot să apară.

Riscul politic

Schimbările din sfera politică ajung deseori să afecteze mediul de afaceri și să schimbe regulile jocului, în funcție de obiectivele grupărilor politice care ajung să dețină roluri cheie. Este valabil la nivel național, dar și internațional când deciziile politice dintr-o țară cu influență ajung să producă schimbări pe piețele locale din întreaga lume.

În fața riscului politic, care este unul imprevizibil, cea mai bună opțiune este să te adaptezi și să identifici soluții pentru a merge mai departe. 

Riscul legislativ

Antreprenorii se confruntă cu o mulțime de legi pe care trebuie să le respecte și reglementări pe care trebuie să le pună în aplicare în derularea activității. De exemplu - protecția datelor cu caracter personal, prevederile ce țin ce protecția consumatorului, normativele de sănătate sau de mediu și altele, care diferă de un domeniu la altul.

Nerespectarea acestora poate duce la amenzi și sancțiuni considerabile sau chiar la blocarea activității. Este important să urmărești legislația din domeniul în care activează compania și poți chiar să apelezi la asistentă de la consultanți specializați. 

Riscul forței de muncă

Este un risc care vizează domenii variate de activitate - lipsa forței de muncă calificate reprezintă o problemă pentru multe companii care nu reușesc să recruteze tot personalul de care au nevoie. Iar un deficit în forța de muncă poate duce la productivitate scăzută, întârzieri în livrări si chiar accidente sau erori. O strategie bună de recrutare te poate ajuta să faci față mai bine situației și să atragi specialiștii de care ai nevoie.

Pentru a-i atrage către compania ta este important să le oferi un pachet salarial atractiv, dar și o serie de beneficii care cântăresc mult în luarea unei decizii de angajare, precum:

Asigurarea privată de sănătate de la Groupama oferă angajaților acces la servicii medicale de calitate ce acoperă componenta de prevenție dar și pe cea de diagnostic.

Asigurarea de viață de grup oferă protecție financiară angajaților în cazurile nefericite în care se produc accidente care duc la spitalizare și intervenții medicale, incapacitate temporară de muncă sau chiar deces.

Asigurarea de călătorii pentru angajați acoperă incidentele care se pot produce în deplasările in interes de serviciu. 

Riscul unor catastrofe

Natura poate produce o serie de daune însemnate atunci când se dezlănțuie și ajungem să ne confruntăm cu dezastre naturale cum sunt - cutremurele, inundațiile, alunecările de teren. În plus față de acestea, afacerile mai sunt amenințate și de diverse accidente - incendii, explozii care se pot produce din erori umane, defecțiuni tehnice sau un cumul de factori scăpați de sub control.

➔ Dacă alegi o asigurare de incendiu și alte calamități de la Groupama, vei fi despăgubit dacă afacerea este afectată de numeroase riscuri precum - incendiu, explozie, inundație, cutremur, vandalism și altele.

Asigurarea CASCO acoperă daunele produse autovehiculelor de calamitățile naturale, dar și multe alte riscuri care se pot transforma în pagube.

Riscul de securitate cibernetică

Din ce în ce mai multe sectoare devin dependente de tehnologiile digitale pentru a-și desfășura activitățile de bază iar asta expune companiile la amenințări cibernetice. Criminalitatea informatică este o tendință care va continua să crească în viitor - furtul de date personale sau chiar de identitate și frauda în procesele de plăți ilustrează modul în care acest tip de risc crește pentru companii.

Nu numai că acest risc are impact asupra încrederii, reputației și asupra drepturilor clienților, dar o companie este responsabilă financiar pentru orice încălcare sau fraudă referitoare la securitatea și protecția datelor. Pentru o gestionare eficientă a riscurilor este important să implementezi soluții de securitate, instrumente de prevenire si detectare a fraudei și să-ți educi angajații și clienții despre cum să evite sau sa detecteze eventualele probleme.

Top 10 riscuri în afaceri în 2021

Iată 10 exemple de riscuri identificate într-un studiu internațional Risk Barometer 2021. Este interesant de precizat că riscul de întrerupere a afacerii ocupa primul loc chiar și înainte să ne confruntăm cu o criza sanitara generata de pandemie.

1

Întreruperea afacerii

Include și întreruperi în lanțul de aprovizionare.

2

Evoluția pandemică

Probleme de sănătate și forța de muncă, restricții de circulație.

3

Incidente cibernetice

Criminalitatea informatică, furtul de date, amenzi și penalități.

4

Evoluția pieței

Volatilitate, concurență intensificată, stagnarea sau fluctuația pieței.

5

Schimbări legislative

Noi obligații fiscale, sancțiuni economice, Brexit.

6

Catastrofe naturale

Cutremur, inundație, alunecări de teren, incendiu de vegetație.

7

Accidente

Incendiu, explozie.

8

Evolutie macroeconomica

Politici monetare, programe de austeritate, creșterea prețului mărfurilor, inflație.

9

Schimbarea climatică

Tehnologiile poluante, emisiile de carbon.

10

Instabilitate politică

Tensiuni politice și sociale, terorism, războaie, revolte.

La ce tipuri de riscuri este expusă afacerea ta?

Fie că ai o unitate de producție, o pensiune, un service auto, un birou de arhitectură, o firmă de construcții sau una de publicitate și faci totul ca la carte, riscurile pot oricând să se transforme în situații limită pentru afacerea ta. Nu le poți prezice însă te poți asigura!

Groupama Asigurări este alături de tine - preluăm grijile financiare provocate de riscuri și îți oferim suport și continuitate prin soluţii care răspund la nevoile afacerii tale. Oferta noastră include asigurări complexe și flexibile pentru orice vrei să protejezi: asigurări auto, asigurări pentru clădiri și bunuri, asigurări pentru angajați, asigurări de răspundere civilă dar și tipuri specifice domeniului de activitate cum sunt asigurările pentru constructori, asigurările agricole sau asigurările pentru transportatori.

Fă pasul către un viitor asigurat în fața riscurilor, ia legătura cu un consultant Groupama Asigurări.