
Este momentul să faci o mișcare importantă în viața ta și să devii proprietar de locuință? Te ajutăm să te aventurezi pe piața imobiliarelor echipat cu tot ce trebuie să știi când cumperi un apartament, pentru a te asigura că faci alegerea cu cele mai multe beneficii pentru calitatea vieții tale și a familiei.
Dacă visezi să pășești într-un apartament uimitor și să fie dragoste la prima vedere, în realitate vei bifa doar unul dintre criteriile care stau la baza alegerii spațiului potrivit. Pregătește-te pentru o experiență completă care începe online, cu o analiză în detaliu a ofertelor disponibile, și ajunge la vizionări de apartamente noi sau vechi.
Așadar, acest ghid cuprinzător te va ajuta să parcurgi fiecare pas al procesului pentru a găsi apartamentul potrivit care să devină acasă, sau investiția care să genereze venituri din închiriere și acte necesare la cumpărare.
Apartament vechi sau unul nou?
La achiziționarea unui apartament, prima întrebare pentru mulți cumpărători este – vechi sau nou? Nu există un răspuns general valabil, fiecare dintre cele două opțiuni vine cu avantajele și dezavantaje sale, care trebuie raportate la nevoile, dar și la posibilitățile tale financiare.
Noile proiecte imobiliare oferă spații, amenajări și dotări moderne, construcțiile sunt mai bine izolate, reducându-se astfel consumul de energie. Unele ansambluri rezidențiale oferă acces (contra cost) la diverse facilități precum piscină, sală de sport, parcare. În plus, un apartament nou poate genera mai mult interes în rândul chiriașilor dacă planul este să-l închiriezi.
Pe de altă parte, apartamentele mai vechi pot fi mai spațioase, mai accesibile și au mai mult caracter. Dacă ești dispus și îți permiți să treci printr-un proces de renovare care sa vizeze aspectele ce țin de estetică, funcționalitate și izolatie, un apartament vechi poate să fie alegerea potrivită pentru tine. Înainte de orice, asigură-te că imobilul este sigur si nu prezintă risc seismic.
Alegerea este dictată astfel de planurile și stilul de viață al cumpărătorului. Fie că alegi un apartament vechi sau unul nou, ca proprietar vei avea obligația de a încheia polița PAD pentru locuință. În cazul unui credit sau dacă pur și simplu vrei să fii precaut, poți încheia o asigurare pentru locuință cu extra acoperiri, pe care o poți configura după nevoile tale.
Te poți asigura împotriva riscurilor precum: inundație cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism, alunecări de teren sau cutremur. In plus, pe aceeași poliță de asigurare poți asigura centralele termice, aparatele electrice, electronice și electrocasnice, documente și alte obiecte importante pentru tine.
Mai mult decât atât, în cazul unei daune, ai acum la îndemână câteva modalități prin care poți ușura drumul către soluționare.
- În cazul unei daune ușoare, poți face singur autoconstatarea și primești în cont banii necesari reparațiilor în maximum 72 de ore;
- Poți folosi aplicația Video asist pentru a demara procesul de constatare a daunelor, împreună cu un reprezentant Groupama, simplu și rapid, printr-o singură aplicație instalată pe telefon.
Criterii de care este bine să ții cont atunci când cumperi un apartament
Bugetul disponibil
Similar oricărei investiții majore, finanțarea este un prim pas crucial atunci când vrei să cumperi un apartament. Criteriul de bază este, inevitabil, bugetul disponibil, însemnând că trebuie să iei în considerare banii economisiți, ce îți poți permite și la ce sumă ai acces dacă apelezi la o sursă de finanțare tip credit.
Când începi căutarea, folosește filtrul de prețuri și caută doar apartamente care se potrivesc bugetului tău. Este mai bine să începi cu opțiuni realiste, dacă te îndrepți către locuințe care depășesc bugetul, te vei simți predispus în mod natural să respingi casele dintr-o categorie mai mică de preț.
Locația și accesibilitatea zonei
Locația este un alt factor decisiv în alegerea unui apartament potrivit pentru stilul tău de viață și al familiei. Este important să te orientezi către locații ce oferă acces ușor la zonele tale de interes, la transport, servicii de bază, spații în aer liber și tot ce ai nevoie în viața de zi cu zi.
Dacă evaluezi în ce să investești și alegi varianta unui apartament, care să genereze venituri pe termen lung, ar trebui să te gândești, de asemenea, dacă zona este la mare căutare în rândul chiriașilor și dacă își va menține valoarea în timp. Merită să ai în vedere și suburbiile din jurul orașelor. Adesea, locațiile mai puțin cunoscute oferă cumpărătorilor mai mult avantaje pentru banii lor.
Amplasarea și orientarea
Confortul de acasă este influențat de amplasarea apartamentului în bloc și orientarea sa față de punctele cardinale. De exemplu, un apartament situat la parterul blocului, deși poate avea un cost mai mic, vine cu dezavantaje precum zgomot și lipsa intimității. Cele mai apreciate unități sunt cele amplasate pe laturile care dau spre grădini și spații interioare, departe de traficul din zonă, dar și cele de la etajele superioare care oferă priveliști panoramice și terase spațioase.
Pe de altă parte, orientarea față de punctele cardinale dictează expunerea la soare. Un apartament orientat către sud beneficiază de lumina directă a soarelui cea mai mare parte a zilei, în timp ce nordul este total ferit de aceasta. Orientarea către est înseamnă că te vei bucura de soarele de dimineață, iar dacă apartamentul este îndreptat către vest, apusul este momentul cheie al zilei.
Situația utilităților
Un subiect de adus în discuție este și acela al utilităților de care avem nevoie în viața de zi cu zi precum apă, energie electrică, gaz.
În cazul unui ansamblu sau bloc nou, este indicat să-i soliciți vânzătorului copii ale contractelor încheiate cu furnizorii de utilități, pentru a te asigura că ai acces la acestea în momentul în care te muți în noua locuință. Dacă alegi un apartament vechi, poți discuta cu vecinii și cu siguranță vei obține informații valoroase despre apa caldă, furnizarea de căldură și penele de curent din bloc.
Calitatea construcției
Dacă aspectele estetice le poți evalua pe cont propriu, când vine vorba de calitatea construcției, vei avea nevoie de părerea unui specialist. Calitatea materialelor folosite, a izolației exterioare și interioare, tâmplăria, instalațiile sanitare și electrice, tot ce se găsește în spatele pereților va avea impact pe termen lung asupra vieții și bugetului tău.
În cazul unui apartament nou, mai ales dacă imobilul este în construcție, este indicat să apelezi la un specialist care să verifice proiectul, aspectele tehnice și aplicarea lor în diferite faze ale lucrării. Dacă alegi un apartament vechi, evaluarea unui specialist este la fel de importantă pentru a determina punctele vulnerabile și costul unei renovări care să aducă îmbunătățirile necesare.
În plus, tipul construcției stabilește încadrarea atunci când închei asigurarea obligatoriei PAD:
- Locuințe de tip A - construcțiile ce au structura de rezistență realizată din lemn, beton armat sau metal sau cu pereții exteriori fabricați din piatră, cărămidă arsă, BCA sau orice alt material pentru realizarea căruia s-a folosit un tratament chimic și/ sau termic.
- Locuințe de tip B - construcțiile cu pereți exteriori realizați din cărămidă nearsă sau din orice alt material care nu a fost supus unui tratament chimic și/ sau termic.
Aspectul și dotările apartamentului
Profită din plin de vizionările apartamentelor, analizează cu atenție fiecare spațiu și caracteristicile menționate în anunțul de vânzare. Este bine să mergi pregătit cu o listă de întrebări, este momentul ideal să capeți răspunsurile care să te ajute să iei o decizie.
Unul din avantajele locuințelor noi în fază de construcție este că poți alege finisajele pe care le dorești, dintr-o listă de opțiuni ce pot varia de la basic la premium. Într-un apartament vechi, în funcție de buget, poți păstra ce există deja sau poți alege să renovezi după gustul tău.
Documentele locuinței
Atunci când găsești un apartament nou sau vechi care intră pe lista scurtă de opțiuni, următorul pas este verificarea documentelor, alături de un specialist în legislație. Exclude din start opțiunile cu documentație incompletă pentru a evita “capcanele” imobiliare.
În cazul unui imobil nou, poți solicita documente precum certificatul de urbanism (de unde poți afla condițiile de legalitate ale construcției), autorizația de construcție, extras de carte funciară, cadastru. La apartamentele vechi, te interesează intabularea si cadastrul, unde trebuie să apară orice modificări au fost aduse spațiului, față de planul inițial.
Termenul de finalizare al imobilului
În cazul în care decizi să achiziționezi un apartament într-un bloc nou, încă în faza de construcție, trebuie să acorzi atenție termenului de finalizare. Uneori, acesta ajunge să fie prelungit, iar asta înseamnă că vei amâna mutarea în noua locuință.
Discută acest aspect cu dezvoltatorul și citește cu atenție clauzele din contract care fac referire la prelungirea termenului de finalizare a construcției și de predare a locuinței către proprietar.
Portofoliul și istoricul dezvoltatorului imobiliar
În orice tranzacție este important să te informezi cât mai bine despre părțile implicate, în acest caz, despre dezvoltatorul imobiliar. O simplă verificare te poate scuti de experiențe neplăcute și poate chiar costisitoare.
Poți începe cu site-ul web unde se găsesc, în general, date despre companie și identitatea sa juridică, portofoliu de proiecte, faze de construcție. Mai departe, poți verifica compania la Registrul Comerțului sau pe un site specializat care oferă informații despre activitatea firmei, datorii, procese de insolvență și alte detalii care pot o pot valida sau respinge. Poți chiar să apelezi la o căutare Google și vei afla dacă dezvoltatorul a fost subiectul unor știri care îi pun la îndoială seriozitatea.
Acte necesare la cumpărarea unui apartament
După ce ai analizat, vizionat, comparat si ai ales apartamentul câstigător, decizia de cumpărare se concretizează cu o vizită la notar.
În calitate de cumpărător, trebuie să te prezinți cu actul de identitate și cu cel de căsătorie, dacă apartamentul va fi deținut în comun. Dacă achiziția se face pe persoană juridică, vei avea nevoie de actele firmei. Tot cumpărătorul achită taxa de intabulare care îi oferă drept imobiliar cu caracter definitiv.
Vânzătorul va furniza notarului o serie mai largă de documente, în cazul în care cumperi un apartament nou de la dezvoltator. Iată care sunt actele necesare:
- Documentele companiei precum Actul constitutiv, Certificat de înregistrare și atestare fiscală, hotărârea AGA de vânzare
- Actele de proprietate asupra imobilului și cartea tehnică
- Autorizația de construcție în conformitate cu Plan de Urbanism și legislația din domeniu
- Extras de carte funciară a imobilului
- Documentația cadastrală
- Certificat de eficiență energetică
- Contract de vânzare-cumpărare sau antecontract, după caz
- Proces-verbal de predare-primire a locuinței
- Contracte de utilități cu furnizorii de profil
Ce sfaturi vei urma atunci când cumperi un apartament?
Atâta timp când pornesti căutarea cu un obiectiv clar și realist și aloci timpul necesar pentru a explora ofertele de pe piață, ai toate șansele să găsești apartamentul potrivit care să devină un cămin primitor pentru tine și familie.
Mai departe, ca proaspăt proprietar de apartament, nu uita să-l asiguri împotriva unor riscuri care pot produce pagube care se transformă în noi cheltuieli. Cu o asigurare de locuință de la Groupama ai parte de susținere financiară dacă neprevăzutul bate la ușă:
- Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă riscurile produse de dezastre naturale: cutremur, inundații, alunecări de teren.
- Asigurările facultative completează polița obligatorie cu extra acoperiri precum - incendiu, trăsnet, explozie, inundații provocate de conducte de apă, vandalism, defecțiuni ale centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare și alte opțiuni.
Dacă ai și alte întrebările legate de asigurările de locuințe, poți începe oricând o conversație cu Amelie, asistentul virtual care te așteaptă online la fiecare vizită pe site-ul Groupama. În plus, te poate ajuta cu informații și despre alte produse precum asigurarea de viață, de sănătate, auto, călătorii.
Contactează un consultant Groupama și vei avea cea mai bună asigurare pentru noul tău apartament!