Prima pagina Ghiduri informative Totul despre asigurările de locuințe și cum să alegi cea mai bună asigurare pentru căminul familiei tale

Totul despre asigurările de locuințe și cum să alegi cea mai bună asigurare pentru căminul familiei tale

asigurare locuinta

Este recomandat să îți asiguri locuința, atât prin polița obligatorie PAD, cât și printr-o asigurare facultativă, pentru a avea parte de susținere financiară dacă locuința ta va ajunge să fie afectată de o inundație, un incendiu, o explozie sau alte incidente. În plus, polița PAD este obligatorie prin lege, deci vei evita și o amendă. 

Specialiștii Groupama te ajută cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună asigurare de locuință, pe care te poți baza în cele mai nedorite situații care se pot produce acasă. 

Deși beneficiile oferite de asigurările de locuințe sunt multiple, în țara noastră sub 20% dintre acestea sunt asigurate iar numărul de proprietari care pot fi despăgubiți pentru daunele produse de natură sau de diverse incidente este unul scăzut, restul suportând cheltuielile de reparații din bugetul propriu. Poți evita asta dacă închei cât mai curând o asigurare de locuință. 

În acest ghid îți oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebările legate de asigurările de locuințe, discutăm în detaliu despre polița obligatorie PAD și despre asigurarea facultativă - ce riscuri acoperă fiecare, actele necesare și cât costă asigurarea unui apartament și a unei case.

asigurare locuinta

 • Asigurarea obligatorie a locuinței

Ce este o asigurare de locuință obligatorie?

Asigurarea obligatorie a locuinței, cunoscută și sub numele de asigurarea PAD, este o poliță care îți oferă susținere financiară în cazul în care casa ta este afectată de dezastre naturale cum sunt inundațiile (din cauze naturale), cutremurele sau alunecările de teren. O astfel de asigurare te despăgubește pentru daunele produse construcției, în limita sumei prevăzute în contract. 

Este o asigurare impusă de legea 260 din anul 2008 prin care toți proprietarii de imobile din România, persoane fizice și juridice, sunt obligați să încheie polița PAD. Tipurile de imobile ce trebuie asigurate sunt cele: sociale, de reședință, de serviciu, de intervenție, de protocol și case de vacanță. 

Proprietarii de imobile care nu au încheiat polița de asigurare PAD riscă să fie amendați cu sume între 100 și 500 lei. În plus, în cazul în care imobilul ajunge să fie afectat în urma unui fenomen meteo extrem, aceștia vor suporta toate cheltuielile de reparație din bugetul propriu. 

Ce tipuri de asigurări obligatorii de locuințe există? 

Există două tipuri de polițe obligatorii de locuințe, iar valoarea asigurată diferă în funcție de tipul construcției:

 • Locuințe de tip A - valoarea asigurată este de maxim 20.000 EURO

Construcțiile ce au structura de rezistență realizată din lemn, beton armat sau metal sau cu pereții exteriori fabricați din piatră, cărămidă arsă, BCA sau orice alt material pentru realizarea căruia s-a folosit un tratament chimic și/ sau termic.

 • Locuințe de tip B - valoarea asigurată este de maxim 10.000 EURO

Construcțiile cu pereți exteriori realizați din cărămidă nearsă sau din orice alt material care nu a fost supus unui tratament chimic și/ sau termic.

Există și excepții - conform legii, construcțiile încadrate în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate prin polița PAD ce vizează riscurile naturale, până când acestea nu trec prin lucrări de consolidare. 

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței?

Asigurarea se plătește anual, iar costuri sunt extrem de mici raportate la susținerea financiară de care poți avea partea. 

Prețul asigurării este stabilit de tipul construcției:

 • Pentru locuințe de tip A costul anual este de 20 EURO/an.
 • Pentru locuințe de tip B costul anual este de 10 EURO/an.

Ce riscuri acoperă asigurarea obligatorie a locuinței?

Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie sunt cele produse de dezastrele naturale:

 • Cutremure
 • Inundații (din cauze naturale)
 • Alunecări de teren

Asigurea obligatorie se poate completa cu alte riscuri suplimentare care pot fi incluse într-o asigurare facultativă, despre care discutăm în secțiunea următoare. 

Unde poți să faci asigurarea PAD?

Ai libertatea să alegi compania de asigurări cu care închei polița PAD, costurile sunt reglementate prin lege și nu diferă de la o companie la alta. 

Poți să faci o asigurare obligatorie a locuinței online, la sediul companiei sau chiar la domiciliu, în funcție de opțiunile oferite de compania aleasă. 

Actele necesare pentru o asigurare de locuință

Pentru a încheia o asigurare PAD pentru un imobil pe care îl ai în proprietate vei avea nevoie de:

 • Cartea de identitate 
 • Actul de proprietate al imobilului pentru care se face asigurarea, sau, după caz, certificatul de moștenitor sau de succesiune. 

Proprietarii care dețin mai multe imobile trebuie să încheie asigurări obligatorii de locuințe pentru fiecare dintre ele. 

Asigurarea obligatorie a locuinței de la Groupama

Groupama îți oferă asigurarea obligatorie a locuinței pentru a intra în legalitate și a evita amenzile dar, mai important, pentru a avea susținere financiară în cazul în care fenomenele meteo iau proporții de dezastre naturale și îți afectează locuință - casa, apartamentul. 

 • Riscurile acoperite

Asigurarea PAD de la Groupama acoperă 3 riscuri asociate cu dezastrele naturale:

 • Cutremure
 • Inundații (din cauze naturale)
 • Alunecări de teren

Poți completa asigurarea obligatorie PAD cu o asigurare de locuință facultativă cu extra acoperiri pentru incendiu, avarii ale instalațiilor, inundații de la vecini, explozii, furt și alte opțiuni pe care ți le prezentăm în acest ghid. 

 • Asigurarea facultativă a locuinței

Ce este o asigurare de locuință facultativă?

Asigurarea facultativă a locuinței este polița care acoperă o gamă largă de riscuri care îți pot afecta locuința, dar și bunurile de valoare din casă. Vine în completarea asigurării PAD, care acoperă strict dezastrele naturale, și completează lista cu alte riscuri care pot pun în pericol locuința. 

O astfel de poliță îți oferă susținere financiară atunci când ajungi să te confrunti cu o inundație de la vecini, un incendiu, o defecțiune la instalația electrică sau alte probleme care se transformă ușor în costuri de reparații. 

Este o poliță de asigurare opțională, nu există nicio lege care să o impună, însă este asigurarea pe care te poți baza în cele mai nedorite situații care se pot produce acasă. 

Ce riscuri acoperă asigurarea facultativă a locuinței?

Riscurile care pot fi acoperite printr-o asigurare facultativă a locuinței includ:

 • Incendiu, trăsnet, explozie
 • Inundații provocate de conducte de apă, refulări
 • Furtună, grindină, avalanșe
 • Vandalism și furt
 • Defecțiuni ale centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare

Asigurarea poate fi extinsă, prin opțiuni suplimentare, către bunurile casabile și cele de valoare, grădină, documente sau chiar articole de hobby. 

Unde poți să faci asigurare de locuință facultativă?

Aceasta asigurare facultativă de locuință se poate încheia în oricare agenție Groupama sau pe site-ul Groupama, dar și cu orice altă companie de profil care are produsul în portofoliul său.

Este important să știi că ai nevoie să închei, mai întâi, o asigurare obligatorie pentru a putea accesa și o asigurare facultativă de locuință. Aceasta nu se poate încheia în lipsa poliței obligatorii PAD. 

Cât costă asigurarea facultativă a locuinței?

Costul asigurării facultative se calculează în funcție de riscurile selectate și de specificațiile locuinței. Suprafața totală, anul construcției sau consolidării, locația, sunt elemente care vor determina costul poliței facultative. 

Vrei să știi ce preț are asigurarea facultativă pentru casa ta? Poți afla în câteva minute folosind calculatorul de asigurare de locuință de la Groupama. 

 

asigurare locuinta

Asigurarea facultativă a locuinței de la Groupama

Groupama îți oferă asigurarea facultativă a locuinței cu extra acoperiri - un produs flexibil pe care îl poți personaliza pentru nevoile tale.

Vei avea susținere financiară în cazul în care căminul tău este afectat de riscurile incluse în asigurare și rapiditate în soluționarea daunelor.

 • Riscurile acoperite

Asigurarea include riscuri precum incendiu, explozie, trăsnet, căderea aparatelor de zbor și asigurarea de răspundere civilă, pe care le poți completa cu o serie de extra acoperiri precum:

 • Inundație cu apa provenită de la vecini
 • Defecțiuni ale centralelor termice, instalațiilor de încălzire și climatizare
 • Asigurarea aparaturii și a echipamentelor electronice
 • Asigurarea grădinii sau a terasei și alte riscuri
 • Avantajele Groupama

Dacă alegi o asigurare de casă Groupama, vei avea acces la avantajele care vin împreună cu aceasta:

 • Faci singur constatarea și primești banii în cont în maxim 72 de ore (valabil pentru despăgubirile cu o valoare mai mică sau egală cu 5.000 lei).
 • Poți să faci constatarea ușor folosind aplicația Video Assist care te pune direct în legătură cu agentul prin telefonul mobil. 

Asigurarea de locuință obligatorie + facultativă, cea mai bună opțiune?

Dacă îți dorești să depășești cu mai multă ușurință orice eveniment neplăcut care ți-ar putea afecta locuința, cu siguranță răspunsul este Da. 

Asigurarea obligatorie funcționează în cazul dezastrelor naturale, iar cea facultativă se extinde și către alte tipuri de riscuri care îți pot pune în pericol locuința. Ele funcționează complementar pentru a-ți asigura susținere financiară atunci când o situație neprevăzută se întâmplă acasă.

Groupama îți oferă asigurarea esențială a locuinței, varianta ideală dacă vrei să faci o asigurare de locuință online. 

Ai de parcurs câțiva pași simpli pentru a încheia această asigurare locuință online:

 • Accesezi site-ul unde ai la dispoziție un calculator de asigurare locuință Groupama pe care îl poți utiliza pentru a calcula ușor prețul asigurării pentru casa ta
 • Completezi datele necesare 
 • Faci plata online
 • La final, primești pe email cele două polițe: asigurarea esențială a locuinței (AEL) și Asigurarea obligatorie a locuintei (PAD)

Alege pentru casa ta o asigurare locuință obligatorie + facultativă! 

Am ajuns la finalul ghidului nostru dedicat asigurărilor de locuințe - am început cu polița PAD care este obligatorie prin lege și am continuat cu asigurarea facultativă care vine să completeze riscurile care îți pot afecta căminul. 

Aceste două tipuri de asigurări sunt complementare și funcționează împreună pentru a-ți asigura susținere financiară pentru a remedia daunele provocate locuinței tale de incidente nedorite cum sunt inundațiile, furtunile, incendiile, exploziile etc. În lipsa unei asigurări, vei achita din bugetul propriu toate costurile de reparații. 

Dacă nu ai încă o asigurare de locuință, sfatul nostru este să o incluzi în planurile tale pentru viitorul apropiat, pentru a avea acces, la nevoie, la toate beneficiile oferite. 

Ia legătura cu un consultant Groupama și vei avea în cel mai scurt timp cea mai bună asigurare pentru locuința ta!