Prima pagina Media Noutati Groupama Asigurari, partener la lansarea Ghidului de vinuri romanesti Gault & Millau

Groupama Asigurari, partener la lansarea Ghidului de vinuri romanesti Gault & Millau

​Ne bucurăm să sustinem în calitate de partener lansarea Ghidului de vinuri românești Gault&Millau. La eveniment a fost prezent din partea Groupama Asigurări Călin Matei, director general adjunct, pentru a prezenta premiul pentru cel mai Bun Vin Alb Romanesc.

Pentru a duce vinurile româneşti dincolo de graniţe şi pentru a promova licorile locale peste hotare, compania franceză Gault & Millau a lansat un prim Ghid - “2019 Ghid de vinuri româneşti”.

‘Ghidul prezintă o selecție a celor mai bune vinuri românești într-un context internațional prin metodologia și echipa de evaluatori implicate. Sperăm astfel să contribuim la promovarea unui produs local valoros și cu un imens potențial: vinul românesc.’ declară Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Gault & Millau este în lumea gastronomică o etichetă similară numelui Michelin. Compania lansează ghiduri atât pentru restaurante, dar şi pentru vinuri, ciocolată sau rom, în funcţie de specificul pieţei pe care activează. În România grupul a intrat în acest an şi a lansat atât ediţia celor mai importante restaurante, cât şi un ghid al vinurilor româneşti.

Pentru ghidul vinurilor româneşti, Gault & Millau a pornit de la peste 1.000 de vinuri de la peste 80 de crame locale. În final au fost selectate 219 etichete pentru degustare, iar din echipa responsabilă cu notarea au făcut parte cinci experţi - români şi străini - dintre care doi master of wine şi un master sommelier. În final, au fost incluse în Ghid 152 de vinuri de la 63 de crame. Au fost alese pentru degustare vinuri care sunt reprezentative pentru soiurile lor, vinuri de la crame mari şi mici, care sunt disponibile pentru a fi achiziţionate. Au fost notate atât vinurile din soiuri locale, cât şi internaţionale.

Degustarea s-a făcut în semi-blind, cunoscându-se soiul şi anul de pe etichetă. Au fost incluse în Ghid vinurile care au primit peste 80 de puncte, cele evaluate între 80 şi 83 de puncte fiind considerate POP, vinuri tinere, cu un preţ de sub 10 euro. Punctajul maxim obţinut de un vin local a fost de 94 de puncte.

Vinurile premiate de Gault & Millau:
Cel mai bun spumant: Rhein Extra Brut Imperial - Halewood (86 de puncte)
Cel mai bun vin dulce: Transylvanian Ice Wine 2016 - Liliac (93 de puncte)
Cel mai bun rose: Har 2017 - Dagon Clan (90 de puncte)
Cel mai bun vin alb multisoi: Valahorum 2016 - Tohani (90 de puncte)
Cel mai bun Pinot Gris: Lechburg Pinot Grigio 2016 - Lechburg (90 de puncte)
Cel mai bun Sauvignon Blanc: Cuvee Petit 2016 - Avincis (89 de puncte)
Cel mai bun Chardonnay: Anima Chardonnay 2017 - Domeniile Săhăteni, Aurelia Vişinescu (90 de puncte)
Cel mai bun vin alb din soiuri locale: Diamant 2016 - Villa Vinea (89 de puncte)
Cel mai bun vin alb: la egalitate Avincis Crâmpoşie Selecţionată 2017 - Avincis şi Premium Fume 2017 - Budureasca (92 de puncte)
Cel mai bun Shiraz: Origini Shiraz 2015 - Budureasca (89 de puncte)
Cel mai bun Merlot: la egalitate Bauer Merlot 2016 - Bauer, Selene Merlot 2017 - Cramele Recaş (88 de puncte)
Cel mai bun Cabernet Sauvignon: Casa Isărescu Rezerva 2014 - Casa Isărescu (90 de puncte)
Cel mai bun vin roşu multisoi: Cvartet 2016 - 7arts (93 de puncte)
Cel mai bun vin roşu din soiuri locale - Negru de Drăgăşani: la egalitate Price Ştirbey Rezerva Negru de Drăgăşani 2016 - Ştirbey şi Via Marchizului Negru de Drăgăşani 2016 - Viile Metamorfosis (90 de puncte)
Cel mai bun vin roşu din soiuri locale - Fetească Neagră: Cuvee Guy de Poix 2015 - SERVE (92 de puncte)
Cel mai bun vin roşu: Smerenie 2016 - Crama Oprişor (94 de puncte)