Prima pagina Ghiduri informative Tot ce vrei să știi despre ce tipuri de asigurări există și de ce pot fi importante în viața ta

Tot ce vrei să știi despre ce tipuri de asigurări există și de ce pot fi importante în viața ta

tipuri asigurari

Nu poți pune preț pe dragoste, devotament, pasiuni sau pe siguranța de “acasă”.. dar le poți asigura în confruntarea cu neprevăzutul. Primul pas este să te informezi și o poți face acum, cu ajutorul acestui ghid cuprinzător ce include tot ce trebuie să știi despre tipurile de asigurări disponibile pe piață și de ce sunt ele importante. 

De la criteriile după care sunt clasificate, la împărțirea între asigurări obligatoriiși facultative, ce acoperiri oferă fiecare și mai ales care sunt produsele potrivite pentru tine, cei dragi sau chiar pentru afacerea ta, specialiștii Groupama Asigurări ți-au pregătit toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere. 

Înainte de toate, asigurările sunt împărțite în două categorii – cele obligatorii și cele facultative. Mai departe, asigurările sunt clasificate mai departe în funcție de bunurile pe care le asigură, persoane, răspundere civilă sau de interese financiare, și nu în ultimul rând, după forma juridică de realizare. 

Să le luăm pe rând, pentru a înțelege de ce asigurări vei avea nevoie mai mult:

tipuri asigurari
 

Tipuri de asigurări obligatorii:

Prin asigurările obligatorii încheiate de fiecare dintre noi este protejat interesul economic și social al întregii comunități. 

În România există două tipuri de asigurări obligatorii: asigurarea auto RCA și asigurarea obligatorie de locuință. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, au obligația de a încheia aceste tipuri de asigurări.

De ce sunt aceste asigurări obligatorii? 

Deoarece vizează bunuri deținute de un număr mare de persoane – cum sunt locuința sau automobilul, astfel încât fiecare deținător ar putea suporta pagube la producerea unor riscuri. Astfel, riscurile sunt acoperite de aceste polițe, iar daunele nu sunt suportate din bugetul tău personal. 

Iată ce trebuie să știi despre fiecare tip de asigurare obligatorie:

1. Asigurarea obligatorie a locuinței

Asigurarea obligatorie a locuinței, cunoscută ca polița PAD, este instrumentul care te asigură împotriva daunelor provocate construcției de fenomene naturale. Este prevăzută în legea 260/2008 ce reglementează cadrul asigurării obligatorii a locuințelor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice.

tipuri asigurari
 

Polița de asigurare obligatorie, disponibilă și la Groupama, vizează daune provocate de fenomene naturale – cutremur, alunecări de teren și inundații. Pentru alte riscuri suplimentare, este nevoie să închei o asigurare facultativă a locuinței cu extra acoperiri, despre care vom povesti în secțiunea de asigurări facultative.

Ce situații acoperă?

Acoperă trei riscuri provocate de fenomene naturale: cutremur de pământ, alunecări de teren și inundație. 

Ce tipuri există?

Exista un singur tip de asigurare obligatorie și se aplică în funcție de tipul clădirii: 

 

- Clădiri de tip A: construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămida arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, cu suma asigurată de 20.000 euro. 

 

- Clădiri de tip B: construcțiile cu pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, cu suma asigurata este 10.000 euro.

Ce avantaje ai?

- Ești acoperit în situația pagubelor provocate de dezastre naturale.

- Respecți prevederile legale.

2. Asigurarea obligatorie RCA

Toți proprietarii de vehicule sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă auto, pe scurt – asigurarea RCA. Principiul de funcționare este deja cunoscut de mulți șoferi – atunci când tu ești răspunzător pentru un accident auto, asigurarea acoperă daunele părții păgubite, astfel, costurile nu sunt suportate din bugetul tău personal. De reținut că dacă ești persoana răspunzătoare de producerea accidentului, nu vei beneficia de despăgubiri pentru propriile daune. 

Ce situații acoperă

Accident auto pentru care ești răspunzător, pe teritoriul României și al altor țări parte din sistemul Carte Verde

Ce tipuri există

Asigurarea de răspundere civilă auto include polița RCA și Cartea Verde - acoperă daunele produse pe teritoriul altor țări. Din 2007, Cartea Verde este inclusă în polița RCA. 

Ce avantaje ai

 • Ești asigurat în România și în alte țări membre ale sistemului Carte Verde.
 
 • Beneficiezi de acoperirea costurilor pentru persoana prejudiciată:
 • Daune materiale și vătămări corporale/deces
 • Pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat
 • Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Tipuri de asigurări pentru persoanele fizice

Asigurările facultative nu se fac din obligații legale ci din dorința de a-ți asigura viitorul, familia, sau chiar afacerea. Există numeroase opțiuni disponibile pe piață pentru persoane fizice și juridice, iar aceste asigurări vizează bunuri, persoane, riscuri, răspundere civilă sau nevoi specifice.

Specialiștii Groupama îți oferă detalii despre fiecare ca să poți lua cea mai bună decizie informată. Începem cu asigurările facultative pentru persoane fizice. 

1. Asigurarea de viață

Asigurarea de viață este legată de situații neprevăzute la care preferăm să nu ne gândim – deces, invaliditate – dar aceste riscuri există pentru noi toți. Acest tip de asigurare oferă continuitate și mai multă siguranță financiară familiei tale, atunci când capacitatea ta de a obține un venit este afectată. Există diverse tipuri de asigurări de viață – cu componente de economisire pentru copii, asigurarea costurilor de deces sau chiar a creditelor bancare.

Ce situații acoperă

Pierderea capacității de a obține un venit lunar prin deces prematur sau invaliditate.

Ce tipuri există

- Asigurarea mixtă de viață

Oferă un dublu avantaj: economisești suma de bani necesară pentru a-ți urma planurile și, în plus, asiguri familiei tale viitorul financiar, indiferent de circumstanțele neprevăzute.

- Asigurarea de viață cu economisire pentru copii

Îți permite să economisești pentru a asigura copilului tău suportul financiar necesar unui început în viață și îi oferă protecție financiară garantată, atunci când sprijinul tău nu mai este o opțiune.

- Asigurare privată de deces cu plata în 24 de ore

Asigură suportul financiar imediat pentru cheltuielile legate de un deces (cheltuieli funerare, taxe legale și de succesiune, etc.).

- Asigurarea de protecție în caz de deces cu suma asigurată descrescătoare

Asigură plata datoriilor sau rambursarea unui credit bancar, în cazul unui eveniment nefericit.

- Asigurarea de protecție în caz de deces

Oferă continuitate planurilor familie tale printr-un ajutor financiar în momente dificile.

Ce avantaje ai

- Continuitate în planurile familiei tale, indiferent de circumstanțele neprevăzute.

- Siguranță și susținere financiară pentru cei dragi.

- Modalitate de economisire sau investiție a banilor tăi.
 

2. Asigurarea de sănătate

Asigurarea de sănătate privată îți oferă acces la servicii medicale din sistemul privat. Acest tip de asigurare privată poate funcționa în paralel cu asigurarea de sănătate din sistemul public, oferită prin cartea de muncă. Asiguratorii oferă pachete diverse cu posibilitatea de a le personaliza pentru nevoile tale. 

Groupama îți propune Asigurarea medicală integrală - o soluție completă pentru sănătatea ta, bazată pe prevenție – diagnostic – tratament. Ea asigură acces la servicii medicale de calitate în cadrul rețelei private Regina Maria, iar pachetul poate fi configurat în funcție de nevoile tale. 

 

Ce situații acoperă

Servicii medicale în sistemul privat: (diferă în funcție de pachetul ales)

 • Cu internare: intervenții chirurgicale, spitalizare, naștere
 • În ambulatoriu: consultații de specialitate, analize de laborator și investigații.

Ce tipuri există

- Pachet standard

Acoperiri predefinite pentru servicii medicale cu internare, cât și pentru servicii medicale în ambulatoriu. 

- Pachet personalizat

Poți configura pachetul alegând serviciile medicale dorite pentru sume asigurate de la 20.000 euro/an la o sumă nelimitată pentru pachetele premium. 

Ce avantaje ai

 • Acces la servicii medicale de calitate în rețeaua privată de sănătate. 
 
 • Soluție completă de sănătate, poate funcționa în paralel cu asigurarea prin cartea de muncă. 
 
 • Decont direct: asiguratorul face plata serviciilor.


 

3. Asigurarea de călătorie în străinătate

Cu acest tip de asigurare de călătorie poți să pleci liniștit în vacanță și să te bucuri de timpul liber. În cazul unui eveniment neprevăzut, ai cheltuielile medicale acoperite.

 

tipuri asigurari

Acoperirea evenimentelor cauzate de COVID-19

Ca urmare a declarației directorului Organizației Mondiale a Sănătății, conform căreia Covid-19 nu mai este considerat urgență de sănătate globală/pandemie, vei fi acoperit pentru evenimentele asigurate cauzate de Covid-19 în mod standard pe produsul de asigurare pentru călătorii, ca orice altă afecțiune.

În funcție de scopul călătoriei, poți să alegi acoperirile de care ai nevoie, de exemplu Asigurarea suplimentară pentru sporturi de sezon. 

Îți poți achiziționa asigurarea de călătorie online - introduci detaliile în calculator, selectezi pachetul de asigurare și opțiunile suplimentare, faci plata online și pleci asigurat în vacanță. 


 

Ce situații acoperă

- Urgențe medicale apărute în timpul călătoriei

Ce beneficii sunt incluse

În limita sumei asigurate, asigurările de călătorie includ: asistență medicală de urgentă, repatriere medicală și funerară, cheltuieli suplimentare pentru spitalizare, asigurare de accidente și alte acoperiri incluse în pachet.

Ce avantaje ai

- Nu vei suporta cheltuieli suplimentare dacă apare vreo urgență medicală în timpul vacanței.

- Număr de telefon dedicat, în cazul în care intervine unul dintre riscurile acoperite de polița ta de asigurare. 

4. Asigurarea locuinței

În ultima vreme, poate mai mult ca oricând, am ajuns să prețuim siguranța de “acasă”. Este un spațiu te simți mai ferit de riscuri, te bucuri de confortul creat și de compania celor dragi sau chiar îți desfășori activitatea de zi cu zi. Ca să ai grijă de tot ce înseamnă “acasă”, poți să închei Asigurare pentru locuință cu extra acoperiri. 

Poți completa asigurarea obligatorie a locuinței cu alte asigurări facultative care să cuprindă mai multe situații de risc – incendiu, explozie, vandalism, furt, inundație de la vecini și alte opțiuni.

Ce situații acoperă

Poți configura acoperirile dorite pentru locuința ta: incendiu, explozie, vandalism, furt, inundație de la vecini, asigurarea bunurilor și alte opțiuni.

Ce tipuri există

- Asigurarea locuinței cu extra acoperiri

Riscurile acoperite vizează incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor iar asigurarea de răspundere civilă este inclusă. Alte riscuri opționale pot fi incluse.

 

Acoperă o gamă variată de riscuri și situații neprevăzute:

 
 • Daunele cauzate de căderea sau prăbușirea unor corpuri din exteriorul clădirii, spargerea accidentală a geamurilor
 • Incendiu, trăsnet, explozie
 • Inundație cauzată de vecini
 • Avarii ale instalațiilor de apă, canalizare sau încălzire centrală și altele. 

Ce avantaje ai

- Ai acoperire pentru o gamă variată de riscuri și situații neprevăzute care îți pot afecta locuința.

 

- Specialiști ce remediază rapid micile probleme raportate de tine (gaz, electricitate, instalații, acces, etc.)


 

5. Asigurarea auto CASCO

Acest tip de asigurare este opțional și acoperă daunele suferite de autovehiculul tău în urma unui accident pentru care ești responsabil. Dacă vrei să achiziționezi o mașină în leasing, încheierea unei asigurări CASCO poate face parte din condițiile contractului.

Ce situații acoperă

Daunele suferite de autovehiculul tău în urma unui accident pentru care ești responsabil.

Ce tipuri există

- Asigurarea CASCO gradual

Este o asigurare flexibilă cu 5 opțiuni de acoperire, la care poți adăuga altele suplimentare.

- Asigurarea CASCO gradual cu clauza autocontrol

Produs unic oferit de Groupama ce oferă posibilitatea de a reduce costul poliței CASCO dacă ești un șofer atent. Cu un dispozitiv telematic montat pe mașină și o aplicație, vei putea să acumulezi discount, dacă stilul tău de condus este unul prudent. 

- Asigurarea pentru motociclete CASCO Moto

O asigurare creată special pentru nevoile șoferilor de motociclete. Are 2 variante de acoperire:

- CASCO Moto anotimpuri

- CASCO Moto complet

Ce avantaje ai

- Informații în timp real, deseori prin SMS, la înregistrarea dosarului de daună.

- Asistentă rutieră extinsă pentru avarii în România și pentru cele din străinătate.

- Număr de telefon dedicat, în cazul în care intervine unul dintre riscurile acoperite de polița ta de asigurare.

 

tipuri asigurari6. Asigurarea de răspundere civilă legală

Asigurarea de răspundere civilă legală oferă siguranță ambelor părți implicate într-un contract de închiriere – chiriașul și proprietarului de imobil. 

Ce situații acoperă

Daune materiale sau vătămări corporale pe care le-ai cauzat altor persoane și ești obligat să plătești despăgubiri.

Ce tipuri sunt

- Asigurarea de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar

Acoperă daunele provocate de chiriaș persoanelor fizice sau juridice cu care are încheiat un contract de închiriere. 

- Asigurarea de Răspundere Civilă legală a proprietarului de imobile față de chiriașii săi

Acoperă daunele provocate de proprietarul de imobil, persoanelor fizice sau juridice cu care are încheiat un contract de închiriere. 

Ce avantaje ai

Primești despăgubiri pentru:

 

- Sumele pe care ești obligat să le plătești cu titlu de daună

- Cheltuielile de judecată pe care ești obligat să le plătești conform deciziei instanței.

7. Asigurarea de accidente de persoane

Asigură sprijin financiar în cazul unor evenimente precum decesul sau invaliditatea permanentă (totală sau parțială) în urma unui accident.

Ce situații acoperă

Decesul sau invaliditate permanentă (totală sau parțială) din accident.

Ce tipuri sunt

- Asigurarea de bază

- Posibilitatea de a suplimenta asigurarea de bază cu acoperiri pentru riscuri diverse - arsuri, fracturi, incapacitatea temporară de muncă, intervenții chirurgicale, spitalizări, boli profesionale.

Ce avantaje ai

- Sprijin financiar în cazul unui risc de accidentare asigurat.

- Posibilitatea de a beneficia de protecție în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, în timpul deplasărilor în interes profesional, în timpul deplasărilor de la domiciliu la locul de muncă și invers, în afara orelor de program (opțional). 

Tipuri de asigurări pentru persoanele juridice

Am ajuns la categoria asigurărilor facultative pentru antreprenori, iar oferta Groupama include o gamă vastă de opțiuni pentru a proteja bunurile, echipa și întreaga activitate pe care se bazează compania ta.

1. Asigurări pentru clădiri și alte bunuri

Ai nevoie de acest tip de asigurare pentru acele elemente fără de care afacerea ta nu ar putea merge mai departe, cum sunt imobilul sau bunurile companiei, utilajele și echipamentele cu care îți derulezi activitatea. Asigurările facultative pentru clădiri vin în completarea asigurării obligatorii ce acoperă strict daunele provocate de fenomene naturale. 

Ce se poate întâmpla? Avem aici exemplul unui proprietar de pensiune:

Groupama Asigurari - CU INIMA UȘOARĂ - Episodul 1

Produse din oferta Groupama Asigurări: 

2. Asigurări auto juridice

Asigurările auto facultative oferă susținerea financiară de care ai nevoie pentru a repara rapid vehiculele companiei atunci când sunt implicate în accidente în trafic. Vin în completarea asigurării obligatorii RCA ce vizează strict daunele părții păgubite. 

Produse din oferta Groupama Asigurări: 

3. Asigurări cu beneficii pentru angajați

Echipa e o componentă esențială a afacerii tale, iar orice eveniment neprevăzut ar putea să o afecteze, ar avea consecințe negative și asupra continuității business-ului tău. 

Produse din oferta Groupama Asigurări: 

4. Asigurări de răspundere civilă

Asigurările de răspundere civilă te ajută să treci mai ușor peste situațiile neprevăzute ce implică daune provocate unei terțe părți prin activitatea derulată de companie. 

Ce se poate întâmpla? Avem aici exemplul unui antreprenor dintr-o agenție de publicitate: 

Groupama Asigurări - CU INIMA DESCHISĂ - Episodul 4

Produse din oferta Groupama Asigurări: 

5. Asigurări pentru constructori

Asigurările specifice construcțiilor sunt create pentru a acoperi toate riscurile asociate acestui domeniu de activitate, care poate implica riscuri atât pentru lucrările de construcție sau de montaj, pentru utilajele și echipamentele pe care echipa le folosește, cât și de răspundere civilă profesională a celor implicați în proiecte.

Poți afla mai multe detalii despre tipurile de asigurări pentru constructori în oferta Groupama Asigurări: 

6. Asigurări pentru activități de transport

Transportul de mărfuri și persoane poate implica o diversitate mare de riscuri de la plecare până la destinație. Evenimentele rutiere, aeriene, maritime sau feroviare ne pot lua oricând prin surprindere, exact ca în viața personală, așa că asigurările pentru activități de transport protejează atât pasagerii pe care îi duci la destinație sau marfa pe care o transporți. 

Pot fi acoperite și daunele produse mijloacelor de transport proprii utilizate, iar prin diverse forme de răspundere civilă ești despăgubit pentru daunele pe care le poti produce tertilor, rapid, astfel ca tu să ai continuitate pentru viitoarele transporturi.

Iată tipurile de asigurări juridice pentru transport din oferta Groupama Asigurări:

7. Asigurări agricole

Când ești fermier, un an poate fi mai bun iar altul mai slab. Asigurările specifice domeniului agricol sunt create pentru a le permite producătorilor de culturi agricole sau crescătorilor de animale și păsări să poată depăși mai ușor provocările cu care se confruntă. Fermierii români pot trece prin multe greutăți și calamități ce pot fi dezastruoase pentru o afacere - un astfel de tip de asigurare este un suport financiar util atunci când apar probleme, astfel încât să-ți poți continua afacerea, să onorezi contractele pe care le ai, și să-ți recuperezi investiția afectată. 

Iată povestea domnului Boboc Petre, inginer agronom care cultivă cereale și plante tehnice, și care a beneficiat de o astfel de asigurare cu ajutorul Groupama Asigurări:

https://www.youtube-nocookie.com/embed/xU_a7sgoQm8 

Sau povestea afacerii de familie Buzgau:

https://www.youtube-nocookie.com/embed/xolgGsPpO18

Descoperă mai multe informații despre asigurările dedicate producătorilor din oferta Groupama Asigurări:

8. Asigurări complexe, mixte

Asigurările complexe sunt pachete de asigurări dedicate afacerilor care au nevoie de mai mult decât un singur tip de asigurare. 

Ca antreprenor poți alege să-ți personalizezi asigurarea în funcție de specificul activității, asigurându-ți astfel afacerea împotriva unei game variate de riscuri, dar relevante. Aceste asigurări pot acționa în toate sferele activității unei companii, oferind continuitate afacerii atunci când apar evenimente neprevăzute.

Groupama Asigurări a creat următoarele asigurări complexe pentru afaceri românești și profesioniști:

Tu ce tipuri de asigurări vei alege pentru a-ți securiza stilul de viață?

Am ajuns la finalul ghidului nostru trecând prin tipurile de asigurări obligatorii și opțiunile de asigurări facultative pentru persoane fizice și juridice. 

Sfatul nostru este analizezi toate scenariile posibile în contextul tău. 

Începe cu cel ideal în care planurile tale decurg așa cum vrei – ești sănătos, la fel și cei dragi, ai un job stabil sau afacerea pornită prinde avânt, călătorești și încerci lucruri noi, te bucuri de viață. Până în ziua în care se produce neprevăzutul și scenariul se schimbă radical. E greu să te gândești la asta dar și beneficiile sunt greu de ignorat - continuitate în planurile familiei tale, susținere financiară, siguranța zilei de mâine, pe care poți să o asiguri de azi.

Opțiunile sunt numeroase iar echipa Groupama și-a propus, prin acest ghid, să te ajute să faci o alegere informată și potrivită pentru tine.

Fă pasul către un viitor asigurat și ia legătura cu un consultant Groupama.