Prima pagina Ghiduri informative Ce tipuri de asigurări de răspundere civilă există și cum te ajută să-ți continui activitatea

Ce tipuri de asigurări de răspundere civilă există și cum te ajută să-ți continui activitatea

asigurari raspundere civila

Ai nevoie de un plan bine pus la punct fie că vrei să atingi performanțe în plan personal sau cel profesional, iar asta înseamnă să te pregătești și pentru evenimentele neprevăzute care pot schimba oricând regulile jocului. Află ce tipuri de asigurări de răspundere civilă există pe piață și cum te pot ajuta când dai de greu. 

Niciun domeniu de activitate nu este ferit de riscuri și oricât de precaut și organizat îți gestionezi afacerea sau viața, poți să ajungi în situația de a provoca daune materiale sau vătămări corporale care atrag după sine despăgubiri și acțiuni legale costisitoare. Primul și cel mai important beneficiu al unei asigurări de răspundere civilă este că plătește despăgubiri persoanelor fizice sau societăților, pentru riscurile asigurate prin poliță. 

În continuare, îți prezentăm opțiunile de asigurări de răspundere civilă oferite de Groupama - ce riscuri acoperă fiecare, ce despăgubiri sunt acordate, cât costă și ce tipuri există pentru nevoile specifice din fiecare domeniu de activitate.

asigurari raspundere civila
 

Asigurările de răspundere civilă se împart în obligatorii și facultative.

 • Asigurări de răspundere civilă obligatorii

 • RCA (răspunderea civilă auto) - proprietarii de autovehicule, atât persoanele fizice cât și juridice, sunt obligate prin lege să încheie o poliță RCA. Polița acoperă daunele părții păgubite în urma unui accident auto pentru care ești răspunzător. 

La Groupama, poți să faci asigurarea RCA online, urmănând câțiva pași simpli: folosești calculatorul pentru o simulare de cost, dacă ești de acord cu oferta o cumperi online și primești toate documentele prin email. 

 • Asigurarea de răspundere civilă și/sau profesională impusă prin lege anumitor profesii - cum sunt medicii sau farmaciștii care au nevoie de o asigurare malpraxis, așa cum prevede legea Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. 
 1. Asigurările facultative se adresează în principal persoanelor juridice (Asigurarea de răspundere civilă legală, Asigurarea de răspundere civilă profesională, Asigurarea de răspundere civilă a directorilor și administratorilor) dar și persoanelor fizice (Asigurarea de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar și Asigurarea de răspundere civilă a proprietarului de imobile față de chiriașii săi).

În continuare, îți prezentăm pe larg asigurările de răspundere civilă facultative. 

Asigurarea de răspundere civilă legală

Ce înseamnă, mai exact?

Este un tip de poliță de asigurare care te ajută să faci față situațiilor și evenimentelor neprevăzute care îți pot afecta clienții, angajații, colaboratorii. O asigurare de răspundere civilă față de terți acoperă situațiile limită când ajungi să produci, în mod total accidental, daune materiale și vătămări corporale sau chiar deces, în desfășurarea activității zilnice. Asigurarea acoperă cheltuielile pe care compania ta va ajunge să le plătească persoane păgubite. 

Fie că ai un salon de beauty, o pensiune, o agenție de publicitate, o brutărie sau un service auto, situațiile neprevăzute pot oricând să apară și să afecteze serios viitorul companiei, de la reputație până la prejudicii financiare.

Ce tipuri de asigurări de răspundere civilă legală există?

Fiecare afacere are particularitățile sale, iar complexitatea activităților desfășurate de societățile comerciale implică riscuri diverse care necesită asigurări specifice. Oferta Groupama include mai multe tipuri de asigurări de răspundere civilă specifice. 

Consultanții Groupama te vor ajuta, mai întâi, să descoperi riscurile care îți pot pune în pericol afacerea și apoi să le asiguri printr-o poliță care nu lasă nimic la voia întâmplării. 

 • Răspunderea civilă legală
 • Răspunderea civilă a chiriașului față de proprietar
 • Răspunderea civilă a proprietarului față de chiriaș
 • Răspunderea civilă a societății față de proprii angajați
 • Răspunderea civilă a producătorului
 • Răspunderea civilă a prestatorului de servicii
 • Răspunderea civilă a unităților turistice și hoteliere și a unităților de alimentatie publică
 • Răspunderea civilă a cadrelor didactice și pedagogice
 • Răspunderea civilă a societăților de pază și supraveghere față de beneficiari
 • Răspunderea civilă a service-urilor auto față de beneficiari
 • Răspunderea civilă a saloanelor de igienă și frumusețe

Pentru mai multe detalii legate de aceste asigurări, ia legătura cu un consultant Groupama

Unde beneficiez de acoperire? 

Asigurarea este valabilă pentru evenimentele asigurate produse pe teritoriul României.

Ce se poate întâmpla într-o zi obișnuită de lucru?

Iată exemplul unui antreprenor al unei agenții de publicitate pentru care întâlnirea cu clientul a luat o direcție neașteptată încă de la intrare, căci acesta s-a accidentat în ușa de sticlă proaspăt spălată. 

Și acesta este doar un posibil scenariu - poți să ai o pensiune și un oaspete să alunece pe podeaua udă și să-și fractureze piciorul. Sau un service auto, și din cauza unei defecțiuni la unul dintre echipamente, să provoci daune unei mașini din atelier. 

Cât costă o asigurare de răspundere civilă legală?

O asigurare de răspundere civilă depinde de limita de răspundere aleasă și de domeniul în care activează compania. Spre exemplu, în cazul unui spațiu de birouri, pentru o limită de răspundere de 100.000 euro, prima de asigurare începe de la 160 euro/an.

Ce riscuri acoperă?

Ai acoperire pentru riscurile specifice domeniul tău de activitate, dacă incidentul este săvârșit în mod accidental și neintenționat de către antreprenorul asigurat:

 • daune materiale 
 • vătămări corporale sau deces

Ce despăgubiri sunt acordate?

Groupama acordă despăgubiri și acoperă costurile care rezultă dintr-un incident neprevăzut, în limita sumelor prevăzute în contract: 

 • sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească, în baza legii, persoanei păgubite 
 • cheltuielile de judecată făcute de asigurat sau terțul păgubit

Ce fac în caz de daună?

- iei măsuri pentru limitarea pagubelor.

- ne informezi telefonic sau prin email despre producerea evenimentului asigurat, cu obligația de a depune ulterior înștiințarea scrisă.

- conservi locul producerii evenimentului, păstrezi părţile afectate şi le pui la dispoziţia reprezentanţilor sau experţilor noștri pentru constatare.

Asigurarea de răspundere civilă profesională

Ce este o asigurare de răspundere civilă profesională?

În orice tip de afacere, există mereu posibilitatea ca cineva să comită o eroare, prin omisiune sau chiar neglijență profesională, care să producă prejudicii financiare clienților sau colaboratorilor. Polița de răspundere civilă profesională îți asigură susținere financiară pentru acele momente neprevăzute, dar uneori inevitabile.

O poliță de asigurare de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională înseamnă continuitatea afacerii tale atunci când se comite o eroare într-un proiect sau o lucrare din portofoliul companiei și ajungi să plătești despăgubiri. 

Ce tipuri de asigurări de răspundere civilă profesională există?

Există diverse tipuri de asigurări de răspundere civilă profesională concepute pentru a acoperi nevoile specifice ale fiecărui domeniu de activitate.

Legea impune, totuși, unor profesii cum sunt - avocații, notarii, medicii, farmaciștii, arhitecții, brokeri de asigurări etc.) să încheie o asigurare de răspundere civilă profesională pentru a avea drept de practică în domeniul ales.

Iată tipurile de asigurări de răspundere civilă profesională din portofoliul Groupama:

 • Răspundere civilă profesională a arhitecților și inginerilor în domeniul construcțiilor
 • Răspundere civilă profesională privind activități de contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal
 • Răspundere civilă profesională privind activități juridice
 • Răspundere civilă profesională privind activități ale agenților și brokerilor de asigurare
 • Răspundere civilă profesională privind activități ale practicienilor în insolvență
 • Răspundere civilă profesională privind activități ale evaluatorilor si experților tehnici
 • Răspundere civilă profesională privind activități de servicii și consultanță în tehnologia informației și comunicațiilor
 • Răspundere civilă profesională privind practica medicala (asigurarea de malpraxis)

Pentru mai multe detalii legate de aceste asigurari, te invităm să iei legătura cu un consultant Groupama Asigurari.

Unde beneficiez de acoperire? 

Asigurarea se aplică tuturor cererilor de despăgubire formulate împotriva asiguratului pe teritoriul României, în legătură cu servicii profesionale prestate pe teritoriul țării.

Ce se poate întâmplă într-o zi obișnuită de lucru?

Poți să treci prin momente dificile în orice domeniu activezi - construcții, juridic, comunicații, contabilitate, medicină, etc. și pentru fiecare există un tip de asigurare care te ajută la greu. 

Dacă ești antreprenor în construcții, ți se poate întâmpla ca dintr-o eroare de proiectare lucrările de instalații electrice să nu se încadreze în parametrii și să suporți integral remedierea problemei. Sau dacă oferi servicii juridice și nu depui la timp un dosar în instanță poți ajunge să despăgubești clientul care a pierdut procesul. 

Cât costă o asigurare de răspundere civilă profesională?

O asigurare de răspundere civilă profesională depinde de domeniul în care activează compania și de limita de răspundere aleasă. Spre exemplu, pentru malpraxis un medic de familie se poate asigura pentru o limită minimă de răspundere de 12.000 euro cu un preț ce începe de la 40 euro.

Ce despăgubiri sunt acordate?

Acest tip de poliță de asigurare acoperă integral sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească, conform legii, persoanei fizice sau juridice păgubite:

 • sumele stabilite în baza unei hotărâri judecătorești/ arbitrale sau înțelegeri amiabile
 • cheltuieli de apărare (cheltuieli de judecată și costurile consultanților externi)
 • cheltuieli cu servicii de limitare a despăgubirilor (onorariile și/ sau costurile necesare pentru serviciile unui avocat sau consultant extern, solicitate în scopul minimizării riscului)
 • cheltuieli de refacere a documentelor rezultând din fapte culpabile (eroare sau omisiune, încălcarea neintenționată a atribuțiilor profesionale sau neglijență) săvârșite de asigurat în prestarea unui serviciu profesional.

Ce fac în caz de daună?

- ne informezi telefonic sau prin email, în cel mai scurt timp posibil, dacă ai luat cunoștință despre orice fapt culpabil care ar putea atrage cereri de despăgubire sau cu privire la orice cerere de despăgubire înaintată împotriva companiei.

- trimiți în scris cererea de despăgubire, în cel mai scurt termen posibil, dar nu mai târziu de expirarea perioadei de asigurare sau perioadei extinse de raportare.

Asigurarea de răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi (D&O)

Ce este asigurarea de răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi (D&O)?

Este un tip de poliță de asigurare care te ajută să depășești situațiile nedorite când deciziile luate de persoanele din conducere au impact negativ asupra companiei producând prejudicii clienților, acționarilor, angajaților, creditorilor, autorităților statului sau altei părți prejudiciate. 

Deciziile într-o companie presupun un grad ridicat de responsabilitate iar necunoașterea obligațiilor ce le revin sau factori precum stresul și procesele îndelungate pot să conducă la cereri de despăgubiri pentru prejudicii produse de acțiunile sau deciziile directorilor și administratorilor. Asigurarea te ajută să treci mai ușor peste probleme și să protejezi patrimoniul și reputația persoanei implicate sau a companiei. 

Unde beneficiez de acoperire? 

Această asigurare se aplică tuturor cererilor de despăgubire înaintate împotriva Asiguratului pe teritoriul României. 

Ce preț are o asigurare de răspundere civilă a administratorilor și directorilor?

Costul unei asigurări de răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi cu o limită de răspundere de 100.000 euro poate începe de la 100 euro.

Ce tipuri de asigurați pot fi incluși în polița de răspundere civilă?

Acest tip de poliță de asigurare poate fi încheiată pentru persoane din funcții de conducere, pentru salariați dar și pentru companie, ca entitate juridică - câteva exemple de asigurați pot fi:

 • administrator
 • membru al directoratului companiei
 • membru al consiliului de supraveghere al companiei
 • director executiv
 • administrator sau director executiv al unei entități externe
 • salariații, când sunt chemați în judecată ca și co-acuzați
 • compania, atunci cand este obligată sau îi este permis, conform legii, să plătească despăgubiri celor de mai sus, pentru cereri de despăgubire adresate lor direct.

Ce riscuri acoperă?

Sunt acoperite riscurile la care compania este expusă prin orice acțiune, eroare sau omisiune, declarație eronată, încălcarea atribuțiilor sau act neglijent, săvârșite de asigurat în exercitarea unei funcții de conducere. 

 • răspunderea administratorilor și directorilor executivi 
 • cheltuieli cu servicii de limitare a despăgubirilor
 • costuri de urgență
 • încălcarea practicii de angajare
 • costuri cu poluarea

Ce despăgubiri sunt acordate?

Sunt acoperite integral sumele pe care compania este nevoită să le plătească, în baza unei hotărâri judecătorești/ arbitrale sau înțelegeri amiabile între părțile implicate. 

 • sumele stabilite drept despăgubire
 • cheltuieli de apărare (cheltuieli cu investigația și apărarea)
 • cheltuieli privind servicii de limitare a despăgubirilor (onorariile și/ sau costurile pentru serviciile unui avocat sau consultant extern specializat în domeniul de activitate în care activezi, solicitate în scopul minimizării despăgubirii)
 • costuri de urgență (cheltuieli investigație și aparate folosite în situații de urgență)

Există și o serie de cheltuieli pentru care asiguratul NU este despăgubit iar acestea sunt: 

 • amenzi
 • penalități de întârziere
 • taxe și impozite
 • daune multiple
 • beneficii ale angajaților
 • orice suma rezultând din încălcarea responsabilităților, obligațiilor și îndatoririlor impuse prin lege, regula, statut sau contract. 

Ce fac în caz de de daună?

- ne informezi telefonic sau prin email, în cel mai scurt timp posibil, despre circumstanțele care ar putea da naștere la o cerere de despăgubire.

- trebuie să te aperi în mod adecvat împotriva oricărei cereri de despăgubire. 

- trebuie să iei, pe cheltuială proprie, toate măsurile rezonabile de minimizare a cuantumului despăgubirilor. 

Asigurarea de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar

Printre cele mai comune asigurări de răspundere civilă persoane fizice este cea care se adresează chiriașilor. Este un tip de poliță ce asigură liniștea de acasă în cazul în care apar diverse probleme care se transformă în pagube materiale, ceva ce nici tu, nici proprietarul, nu vă doriți. Asigurarea de răspundere civilă acoperă posibilele daune produse locuinței, pentru a nu ajunge să acoperi costurile din propriul buget.

Optează pentru o asigurare de răspundere civilă de la Groupama și bucură-te de siguranța financiară pe care ți-o oferă! 

Ce preț are o asigurare de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar?

O asigurare de răspundere civilă a chiriașului față de proprietar depinde de limita de răspundere aleasă și de tipul activității desfășurate în locația închiriată. Spre exemplu, pentru o locuință, pentru o limită de răspundere de 100.000 euro, putem avea o primă ce începe de la 130 euro/an.

Ce riscuri acoperă? 

Sunt acoperite prejudiciile pe care le-ai provocat persoanelor fizice sau juridice și pentru care ești răspunzător conform contractului de închiriere. 

Ce despăgubiri sunt acordate?

Primești despăgubiri pentru: 

 • Sumele pe care ești obligat să le plătești cu titlu de dauna
 • Cheltuielile de judecată pe care ești obligat să le plătești conform legii

Asigurarea de răspundere civilă a proprietarului de imobile față de chiriașii săi

O asigurare de răspundere civilă este recomandată și atunci când ai titlul de proprietar și îți închiriezi imobilul către persoane fizice sau juridice. Se poate întâmpla oricând, fie accidental sau din neglijență, să provoci pagube chiriașilor tăi și să ajungi să suporți cheltuielile neprevăzute. Polița de asigurare preia costurile produse de daune, asigurând liniștea ta ca proprietar dar și a persoanelor care folosesc locuința.

Te poți asigura la Groupama împotriva situațiilor neprevăzute cu o asigurare de răspundere civilă legală a proprietarului de imobile fata de chiriașii săi.

Ce preț are o asigurare de răspundere civilă a proprietarului față de chiriaș?

O asigurare de răspundere civilă a proprietarului față de chiriaș depinde de limita de răspundere aleasă și de tipul activității desfășurate în locație. Spre exemplu, pentru o locuință, pentru o limită de răspundere de 100.000 euro, putem avea o primă ce începe de la 130 euro/an.

Ce riscuri acoperă? 

Sunt acoperite prejudiciile pe care le-ai provocat persoanelor fizice sau juridice și pentru care ești răspunzător conform contractului de închiriere. 

Ce despăgubiri sunt acordate?

Primești despăgubiri pentru: 

 • Sumele pe care ești obligat să le plătești cu titlu de dauna
 • Cheltuielile de judecată pe care ești obligat să le plătești conform legii

Alege tipul de asigurare de răspundere civilă potrivit afacerii tale

Cu o asigurare de răspundere civilă ești pregătit în fiecare zi pentru scenariile nedorite care îți pot afecta afacerea sau viața. Sunt evenimente pe care, cu siguranța, nu le dorești, dar care se pot întâmpla într-o zi de miercuri care începuse ca oricare alta.

Provocările și momentele dificile fac parte din traseul oricărui antreprenor - nu le poți evita și nu le poți prezice, dar le poți asigura cu polița potrivită. Sperăm că acest material te-a ajutat să o descoperi și să înțelegi mai bine ce poate face pentru tine. 

Avantajele oferite de asigurările de răspundere civilă sunt numeroase - pe lângă suportul financiar pentru continuarea afacerii, o astfel de poliță are un impact pozitiv în dezvoltarea companiei și crește încrederea partenerilor, clienților și angajaților. 

Nu lăsa viitorul tău sau afacerii tale la voia întâmplării, ia legătura cu un consultant Groupama Asigurări.