Prima pagina Ghiduri informative Tot ce vrei să știi despre RCA cu decontare directă, de la experții în asigurări

Tot ce vrei să știi despre RCA cu decontare directă, de la experții în asigurări

totul despre decontarea directa

Cât de mult contează pentru tine să știi că, în cazul în care un alt șofer te tamponează, poți să te bazezi pe același asigurător de încredere, pe care l-ai ales singur? Ei bine, ai găsit soluția: decontarea directă RCA: în cazul unui accident de care nu ești vinovat, firma ta de asigurări îți decontează daunele.

Chiar dacă asigurarea RCA este obligatorie, clauza de decontare directă nu este, deși oferă beneficii mari asiguraților și statisticile ne arată că a crescut în popularitate în ultima vreme. Dacă și tu ai auzit de termenul „decontare directă” și vrei să afli mai multe despre ce acoperă și dacă merită să o adaugi la asigurarea ta RCA, rămâi aici - Groupama îți va răspunde la toate întrebările.

Ne propunem să explorăm detaliat această clauză, să vorbim despre ce condiții are la bază și să vă oferim o perspectivă clară asupra beneficiilor pe care le poate aduce șoferilor în situații dificile. Indiferent dacă ești șofer începător sau conduci deja de ani buni, acest ghid îți pune la dispoziție informațiile necesare pentru a face o alegere informată cu privire la asigurarea ta RCA cu decontare directă.

Ce înseamnă RCA cu decontare directă?

Decontarea directă este o clauză auxiliară la polița RCA (Răspundere Civilă Auto), ce ajută la gestionarea daunelor produse într-un accident care nu este din culpa asiguratului. Acest serviciu trebuie oferit în mod obligatoriu de către asigurători, dar achiziționarea lui este opțională, în funcție de nevoile și dorințele asiguratului.

Prin acest sistem, asigurătorul tău RCA se ocupă direct de plata către service-ul care îți va repara autovehicolul, fără a fi nevoie de intervenția firmei de asigurări a șoferului care te-a accidentat. Astfel, întreg procesul de rezolvare a daunelor este mai rapid și mai ușor.

Deși obligativitatea asigurării RCA este un aspect cunoscut, puțini sunt cei care sunt familiarizați cu posibilitatea de a adăuga o clauză suplimentară numită decontare directă.. Intrată în legislația românească în anul 2017, această clauză oferă proprietarului unui vehicul avariat în urma unui accident rutier opțiunea de a solicita despăgubiri direct de la propriul asigurător RCA.

Această opțiune vine în întâmpinarea șoferilor cu un beneficiu semnificativ: o relație directă cu asigurătorul propriu, în care încrederea a fost deja stabilită, fără a depinde de procesele de evaluare și decontare ale asigurătorului contrapărții implicate în accident.

Alegând RCA cu decontare directă poți beneficia de o rezolvare rapidă în cazul unui accident auto, fără ca tu să fii nevoit să suporți personal cheltuielile inițiale ale reparațiilor. Însă trebuie să știi că această clauză va crește prețul poliței tale RCA.

Ce acoperă RCA cu decontare directă?

RCA cu decontare directă acoperă daunele mașinii tale în cazul în care nu ești tu șoferul vinovat de crearea acestora. Spre deosebire de RCA simplu, banii pe care îi plătești pentru polița RCA cu decontare directă vor fi folosiți pentru repararea mașinii proprii, nu repararea vehiculului celuilalt șofer implicat în accident.

Dar este bine de știut că decontarea directă poate fi aplicată doar în anumite situații.

Condiții și criterii pentru aplicare decontare directă la RCA:

În cazul polițelor RCA cu decontare directă, condițiile generale sunt cele de mai jos, însă pot exista mici diferențe de la un asigurător la altul:

 • Accidentul trebuie să fi avut loc pe drumurile din România.
 • Ambele autovehicule implicate trebuie să fie înmatriculate în România și cu RCA valid.
 • Daunele trebuie să fie exclusiv asupra autovehiculelor (despăgubirile pentru vătămări corporale nu fac parte din pachetul standard de decontare directă).

Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite simultan, atunci va trebui să apelezi la RCA-ul șoferului vinovat pentru a-ți putea repara mașina.

În situația în care aceste condiții sunt îndeplinite, trebuie să furnizezi asigurătorului tău documentele de constatare a accidentului, fie că este vorba despre procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră sau despre constatarea amiabilă. Oferă informații detaliate despre cauzele și circumstanțele accidentului, inclusiv celelalte documente necesare pentru instrumentarea dosarului de daună. Asigurătorul va efectua o analiză a pagubelor și îți va explica în detaliu pașii următori în procesul de soluționare a daunei.

Avantajele decontării directe

Dacă ai avut până acum o experiență mai puțin plăcută să îți repari mașina prin intermediul RCA-ului șoferului care ți-a provocat daunele, probabil că vrei să descoperi mai multe despre RCA cu decontare directă. Uite cum această clauză te poate ajuta dincolo de ce este acoperit prin RCA-ul simplu:

 1. Rapiditate în soluționarea daunelor: În cazul unui accident care nu este din vina ta, poți să discuți direct cu asigurătorul tău în 48 de ore și apoi să-ți duci mașina la un service din rețeaua acestuia. Deja poți începe să îți repari mașina!
 2. Confortul financiar: Un accident înseamnă cheltuieli semnificative. Cu decontarea directă nu vei fi nevoit să scoți bani din buzunar pentru a-ți repara mașina și apoi să aștepți rambursarea cheltuielilor, deoarece costul reparațiilor este acoperit direct de asigurătorul tău.
 3. Simplificare administrativă: Fiecare dintre noi ne dorim o rezolvare cât mai simplă și rapidă a problemelor. Cu decontarea directă, știi că urmezi de fiecare dată aceeași procedură.

Avantajele cresc cu asigurarea RCA cu decontare directă de la Groupama:

 • Un partener de încredere - Groupama are cele mai puține reclamații pentru daunele auto.
 • Timp și mai redus pentru reparații - Rețeaua foarte mare de service-uri îți permite să găsești un service disponibil pentru reparațiile de care ai nevoie.
 • Acoperire extinsă - Asigurarea de la Groupama cu decontare directă acoperă și daunele materiale și vătămările corporale cauzate altora, precum și cheltuielile de judecată și pagubele legate de lipsa de folosință a vehiculului avariat.
 • Asistență rutieră - Groupama oferă și asistență rutieră, ca acoperire suplimentară, astfel încât să îți poți duce mașina la service fără probleme în cazul unor accidente majore.
 • Asigurare dincolo de granițe - Prin polița de asigurare RCA cu decontare directă de la Groupama ești asigurat în România, dar și în 44 dintre cele 46 de țări membre ale sistemului Carte Verde (excepție fac Rusia și Belarus).

Cum se compară decontarea directă cu procesul standard de decontare RCA?

Procesul de decontare directă aduce niște îmbunătățiri la procedura standard de decontare a RCA-ului:

 1. Ai nevoie doar de formularul de constatare amiabilă completat sau de procesul verbal întocmit de poliție ca documente pentru asigurătorul tău.
 2. Iei legătura cu asigurătorul tău în 48 de ore de la accident și îl informezi de producerea acestuia. La Groupama poți face rapid acest pas atât online, cât și telefonic la 0374-110-110.
 3. Urmezi pașii indicați de asigurător și mergi să-ți repari mașina la un service partener.
 4. Îți primești mașina reparată și conduci mai departe fără griji!

Diferențele dintre RCA cu decontare directă și CASCO

Folosirea decontării directe RCA este condiționată de îndeplinirea simultană a tuturor condițiilor specificate anterior, aplicându-se exclusiv pentru daunele survenite în urma unui accident auto, de care nu ești vinovat. Această clauză îți permite să nu fii nevoit să te bazezi pe polița RCA a șoferului care te-a accidentat, oferindu-ți mai mult control și un proces de restituire a daunelor mult mai rapid.

În schimb, polița CASCO oferă o siguranță extinsă pentru vehiculul tău, acoperind o gamă mai largă de riscuri. Acestea includ accidente în care nu sunt îndeplinite toate condițiile necesare pentru aplicarea clauzei decontării directe RCA, accidente de circulație indiferent de vinovăție, vandalism, avarii accidentale, daune rezultate în urma unei tentative de furt, incendii, explozii, fenomene naturale sau alte riscuri.

Aceste două polițe sunt complementare, acoperind întreaga gamă de pericole la care poate fi supus autoturismul tău. Dacă vrei să afli mai multe despre polița CASCO, citește ghidul nostru despre CASCO, iar dacă vrei să descoperi ce poliță îți va restitui daunele, vorbește cu asigurătorul tău.

Cum să decizi dacă merită sau nu decontarea directă pentru tine?

Dacă iei în calcul adăugarea acestei clauze la polița ta RCA uite o serie de întrebări pe care să ți le pui pentru pentru a lua o decizie informată:

 1. Ai deja asigurarea RCA pentru mașina ta?
  Dacă da, atunci nu este momentul să te gândești la clauza de decontare directă, deoarece nu o poți adăuga retroactiv la RCA și va trebui să aștepți până la reînnoirea asigurării obligatorii.
   
 2. Ai o asigurare CASCO pentru autoturismul tău?
  Dacă deja dispui de o poliță CASCO, care acoperă o gamă mai largă de riscuri, decontarea directă ar putea părea redundantă. Însă aceasta este complementară, acoperind toate riscurile la care îți supui mașina. În schimb dacă nu ai o asigurare CASCO, RCA cu decontare directă ar putea fi o opțiune mai facilă pentru tine.
   
 3. Ce nivel de confort dorești în caz de accident?
  Dacă ești dispus să plătești ceva mai mult pentru a avea parte de o procedură de plată a daunelor mai rapidă și lipsită de griji cu asigurătorul tău, în loc de cel al părții vinovate, atunci decontarea directă este soluția potrivită pentru tine.
   
 4. Care este istoricul tău de conducere?
  Dacă ai observat că ghinionul te urmărește în trafic și ai avut mai multe incidente de care nu ai fost vinovat, ar fi bine să optezi pentru această clauză.
   
 5. Cât de des conduci și în ce fel de trafic?
  Dacă ești prins adeseori în trafic bară la bară, riscul de accidente minore scade. Astfel, o poliță RCA care să te ajute să-ți repari ușor mașina îți va fi în avantaj.

Clauza RCA cu decontare directă de la Groupama

La Groupama, poți alege dintr-o gamă variată de asigurări auto. Aici, poți obține asigurarea RCA în doar câteva minute, cu livrarea documentelor prin e-mail.

Cu o poliță RCA cu decontare directă de la Groupama, te poți simți în siguranță, știind că în cazul unui eveniment rutier, nu trebuie să-ți faci griji pentru despăgubirea necesară remedierii avariilor, care, uneori, pot implica sume semnificative de bani.

Ce se asigură prin RCA cu decontare directă de la Groupama?

 • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
 • pagube materiale;
 • pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
 • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

În cazul în care se produce un eveniment asigurat în cadrul poliței RCA, există opțiunea de a folosi Clauza decontare directă, beneficiind astfel de despăgubiri pentru:

 • Prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli pentru limitarea prejudiciului sau diminuarea valorii vehiculului după reparații, precum și cheltuieli de transport;
 • Costuri privind readucerea vehiculului în starea anterioară evenimentului asigurat;
 • Prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia;
 • Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Cum pot achiziționa RCA cu decontare directă?

Pot achiziționa clauza de decontare directă după ce am întocmit polița RCA?

Această clauză poate fi inclusă doar în momentul emiterii unei polițe de asigurare RCA și nu poate fi achiziționată separat.

În schimb, poți să o adaugi la polița ta RCA în momentul reînnoirii acesteia. Dacă dorești să beneficiezi de această facilitate, trebuie să comunici opțiunea agentului sau broker-ului tău de asigurări sau să bifezi opțiunea atunci când îți achiziționezi asigurarea online.

Reînnoiește-ți asigurarea la Groupama!

În cazul asigurării RCA de la Groupama, procesul de întocmire a poliței de asigurare este extrem de ușor și rapid, online, în doar 4 pași:

 1. Accesezi butonul "Calculează și cumpără online"
 2. Realizează o simulare pentru a afla costul asigurării pentru mașina ta.
 3. Bifează opțiunea facultativă de decontare directă.
 4. Dacă ești de acord cu oferta și condițiile, poți continua achiziționarea online. Polița de asigurare va fi livrată în format electronic prin e-mail în cel mai scurt timp posibil. Astfel, îți poți asigura mașina rapid și fără bătăi de cap.

Cu doar câteva click-uri, vei obține o estimare a costului poliței RCA pentru mașina ta.

Iar dacă îți dorești să fii ajutat de un consultant Groupama, poți:

 • Să vii în orice agenție Groupama, de luni până vineri, între orele 9:00 - 17:00.
 • Să apelezi numărul de telefon 0374 110 110 - Alo Groupama, de luni până vineri, între orele 8:00 - 18:00.
 • Să ne contactezi online.

Cum funcționează decontarea directă în cazul unui accident?

În situația unui accident auto, este crucial să acționezi prompt și să respecți anumiți pași pentru a facilita procesul de despăgubire. În primul rând, vei urma procedura de accidente ușoare, optând ori pentru rezolvarea amiabilă și obținerea informațiilor de asigurare ale celuilalt șofer, ori pentru rezolvarea la secția de poliție și obținerea unui proces verbal întocmit de Poliția Rutieră.

Apoi, în funcție de natura accidentului, vei avea mai multe variante de acțiune:

 • Dacă toate condițiile pentru decontarea directă sunt îndeplinite simultan (accidentul trebuie să aibă loc pe teritoriul României, ambele vehicule implicate să fie înmatriculate în țară, iar prejudiciile să fie exclusiv materiale, excluzând vătămări corporale), poți folosi clauza de decontare directă RCA.
 • În caz contrar, dacă nu se îndeplinesc toate aceste condiții sau dacă deții și o poliță CASCO, este recomandat să te adresezi asigurătorului CASCO pentru a acoperi o gamă mai largă de riscuri, inclusiv daunele în cazul unui accident care nu respectă toate condițiile clauzei de decontare directă.
 • Dacă tu ești vinovat de crearea accidentului, te poți aștepta la o creștere a poliței RCA o dată cu reînnoirea sa, prin sistemul bonus malus.

Pentru a beneficia de despăgubiri, este esențial să furnizezi asigurătorului documentele necesare, cum ar fi procesul-verbal întocmit de Poliția Rutieră sau constatarea amiabilă, în termenul specificat în polița de asigurare.

Prezintă informații cu privire la cauzele și circumstanțele accidentului, împreună cu celelalte documente necesare pentru dosarul de daună. Contactează asigurătorul în termen de 48 de ore de la eveniment pentru a beneficia de sprijinul necesar, fie prin intermediul platformei online, fie telefonic, apelând la numărul specificat în polița ta de asigurare.

Prin respectarea acestor pași, vei contribui la simplificarea procesului de despăgubire și vei avea șansa de a-ți repara vehiculul într-un mod eficient și rapid.

Părerile cu privire la decontarea directă sunt împărțite: unii sunt de părere că această clauză este esențială pentru rezolvarea rapidă și fără probleme a reparațiilor, iar alții remarcă costurile suplimentare implicate și limitele clauzei.

Dar până la urmă, decizia este în mâinile tale. Experții noștri te sfătuiesc să te informezi temeinic și să faci o simulare de preț înainte de a opta pentru această clauză suplimentară.

Ești pregătit să îți simplifici procesul de despăgubire în cazul unui accident auto?

În concluzie, opțiunea pentru RCA cu decontare directă se dovedește a fi o alegere benefică pentru șoferii care doresc să beneficieze de o relație directă cu propriul asigurător în cazul unui accident, eliminând complexitatea interacțiunii cu RCA-ul șoferului vinovat.

Cu avantaje precum rezolvarea rapidă a daunelor și accesul la servicii suplimentare, această clauză aduce un plus de confort și încredere. Totuși, costurile suplimentare și limitele specifice necesită o evaluare atentă, iar informarea corectă rămâne esențială.

Ia legătura cu un consultant Groupama și alege pachetul de asigurare RCA potrivit pentru tine!