Prima pagina Ghiduri informative Constatarea amiabilă online: cum să completezi formularul direct în aplicație

Constatarea amiabilă online: cum să completezi formularul direct în aplicație

constatare-amiabila

Tehnologia transformă societatea treptat, lansând noi trenduri și schimbând regulile jocului pentru zona de business, inclusiv pentru asigurări. Avansul digitalizării nu a schimbat doar modul în care oamenii comunică, ci și percepția lor cu privire la timp și așteptările pe care le au de la companiile cu care intră în contact. Așadar, dacă multe dintre produsele și serviciile de pe piață sunt la un simplu click distanță, anul 2022 le aduce șoferilor și constatarea amiabilă online.

Biroul asiguratorilor auto din România (BAAR) a lansat aplicația “Amiabila” - proces simplu și rapid de constatare și avizare a daunelor rezultate din accidentele rutiere ușoare. Din aplicație, formularul completat de ambii șoferi ajunge direct la companiile de asigurări cu care aceștia au încheiat polița RCA. 

Specialistii Groupama utilizează deja cu succes aplicația Amiabila pentru soluționarea proceselor de daună auto și îți spun tot ce este nevoie să știi când vine vorba de completarea amiabilei online.

Ce este și când se folosește formularul de constatare amiabilă online?

Aplicația este o alternativă online a clasicului formular de constatare amiabilă, care până acum exista doar în format tipărit, pe hârtie. Odată cu schimbarea legislației, soferii au acces la o aplicație digitală, prin care pot completa în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”.

Este de reținut că formularul electronic nu înlocuiește varianta clasică, pe hârtie, ambele fiind acceptate în rândul asiguratorilor și a intermediarilor, conform prevederilor legale. În schimb, tranziția de la un formular la altul se face într-un mod simplu, varianta digitalizată reproducând același model grafic, aceleași informații și având aceeași valoare juridică.

Indiferent de formatul său - online sau tipărit, formularul de înțelegere amiabilă se folosește atunci când ești implicat într-un accident rutier ușor, în urma căruia s-au produs numai pagube materiale.

Conform procedurii de accidente ușoare, înțelegerea amiabile se aplică atunci când ambii soferi sunt de accord și se împlinesc concomitent o serie de condiții:

  • În urma accidentului s-au produs doar pagube materiale, fără vătămări corporale.
  • Au fost implicate maxim 2 autovehicule, ambele cu polița RCA valabilă la momentul accidentului.
  • Accidentul s-a produs pe teritoriul României, pe drumurile publice.
  • Nu a fost comisă o infracțiune prevăzută în Codul Rutier, precum: conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea fără permis, sau a unui autovehicul neînmatriculat, sau cu numere false.

Cum să completezi amiabila online în 10 pași simpli

Modul de utilizare este unul ușor și intuitiv, fiind nevoie să urmezi câțiva pași simpli pentru instalarea aplicației Amiabila pe telefonul smart și completarea formularului de constatare.

Este important să știi că ambii șoferi completează un singur formular de constatare amiabilă online, în secțiunile dedicate, astfel: Vehicul A - șoferul vinovat de producerea accidentului iar Vehicul B șoferul păgubit.

Iată cei 10 pași ce trebuie urmați pentru completarea amiabilei online:

1. Descărcă aplicația Amiabila pe telefonul smart

Primul pas este să descarci aplicația Amiabila, care este disponibilă gratuit și poate fi utilizată indiferent de sistemul de operare al telefonului smart.

2. Creează contul de utilizator

Este momentul să creezi un cont de utilizator în aplicația Amiabila, folosind adresa de email, sau numărul de telefon

si să alegi o parolă. După verificarea contului, poți începe procesul simplu de notificare online.

3. Accesează secțiunea Constatări

La secțiunea Constatări, apasă butonul Adaugă Constatare pentru introduce datele accidentului pe care vrei să-l declari. În această rubrică, vei putea ține evidența constatărilor pe termen lung.

4. Completează date personale

În acest pas, șoferul vehiculului A introduce o serie de date de identificare, precum: permis de conducere, carte de identitate, certificatul de înmatriculare al mașinii, polița RCA în vigoare. Informațiile din documente vor face parte din dosarul de constatare a accidentului.

Nu vei petrece mult timp completând date, căci aplicația Amiabila integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR) care permite completarea automată.

5. Completează datele despre momentul accidentului

Informațiile de interes în acest pas sunt: când s-a produs accidentul și locația. Aplicația Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.

6. Selectează daunele suferite de vehicul

Este momentul să indici avariile suferite de propriul vehicul, în urma accidentului. Este un pas usor de parcurs, aplicația folosind ilustrații foto prin care selectezi direcția impactului inițial, cât și avariile suferite de vehicul.

7. Stabilește împrejurările accidentului

În acest pas vei selecta împrejurările în care s-a produs accidentul, din opțiuni precum: vehicul staționat sau oprit,

la momentul plecării sau al opririi, la ieșirea dintr-o parcare și alte circumstanțe rutiere.

8. Completarea datelor de către șoferul vehiculului B

Cum spuneam, cei doi șoferi implicați în accident completează un singur formular. Astfel, la final este posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.

Pe același telefon, șoferul vehiculului B va parcurge pașii de la patru la șapte, pentru a transmite propriile date personale și detaliile accidentului. 

9. Realizați schița accidentului

Schița accidentului este o rubrică comună - o vei realiza împreună cu celălalt șofer implicat, indicând elementele de trafic în preajma cărora s-a produs accidentul, precum și poziția mașinilor în momentul coliziunii.

În plus, în funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează trei dintre cele mai probabile împrejurări de producere a accidentului.

10. Semnarea formularului și trimiterea documentelor

Ultimul pas implică semnarea formularului online de ambii conducători, direct în aplicația Amiabila. Mai departe, documentele încărcate și cele completate ajung direct la asiguratorii celor două autovehicule, aplicația “Amiabila” fiind conectată cu toate companiile de asigurări din România, care au linia de business RCA în portofoliu.

Specialistul de constatare a daunelor din cadrul companiilor de asigurare verifică documentele și stabilește răspunderea, urmând ca asiguratul să fie contactat de firma de asigurare pentru a programa procesul de constatare a autovehiculului.

Toate informațiile despre aplicație sunt prezentate și într-un tutorial video Amiabila , care te pune rapid la curent cu modul de utilizare și avantajele sale.

În cazul asiguraților Groupama, constatarea va putea fi făcută la distanță, simplu și rapid, prin aplicația Video Asist - o inovație în materie de constatare daune, introdusă de Groupama pe piața din România încă din 2019. Clienții au posibilitatea de a opta între procesul clasic de constatare a daunei, în care constatarea se face de către un inspector, în locație sau varianta în care constatarea are loc la distanță, prin apel video. 

Groupama este primul asigurător care a introdus acest serviciu în România, înțelegând valoarea timpului – atât în cazul clienților, cât și al angajaților săi. Astfel, compania a continuat demersul prin care și-a propus să vină în sprijinul asiguraților săi cu produse și servicii simple și rapide, oferind calitate la un preț corect.

Ia legătura cu un consultant Groupama și alege asigurarea auto potrivită, care îți oferă acces la cele mai moderne și eficiente opțiuni de rezolvare a accidentelor ușoare, dar nu numai.