Prima pagina Ghiduri informative Totul despre asigurarea CASCO - ce este, ce riscuri acoperă, cum se stabilește prețul pentru Dacia, Audi, BMW și alte mărci auto

Totul despre asigurarea CASCO - ce este, ce riscuri acoperă, cum se stabilește prețul pentru Dacia, Audi, BMW și alte mărci auto

asigurarea casco

Dacă ești șofer, cu siguranță te-ai confruntat cu întrebarea “Oare chiar am nevoie de polița CASCO?” Ai ajuns în locul potrivit - îți prezentăm în ghidul nostru tot ce trebuie să știi despre această asigurare facultativă auto și utilitatea sa, pentru a lua cea mai bună decizie.

Percepția șoferilor români despre asigurarea CASCO este una bună, 8 din 10 considerând polița utilă și foarte utilă. Totuși, tot 8 din 10 persoane declară că nu au încheiat polița facultativă pentru mașina lor, conform datelor prezentate în studiul UNSAR-IRES

Dacă ești printre aceștia și te gândești că ești șofer prudent sau ai avut noroc să fii ferit de accidente, s-ar putea să regreți decizia luată când vei achita prima factură de reparații auto din bugetul personal. 

Îți prezentăm, mai departe, opțiunea care îți oferă susținere financiară atunci când mașina ta suferă daune. Află tot ce trebuie să știi despre asigurarea CASCO auto: ce riscuri acoperă, ce tipuri există, cum se stabilește prețul pentru asigurarela Dacia, BMW, Audi, Ford, VW și alte mărci auto populare printre români.

asigurarea casco

Ce înseamnă CASCO, de fapt?

CASCO este o asigurare auto facultativă care acoperă daunele suferite de mașina ta în urma unui accident, avariile provocate de fenomene naturale și alte riscuri care se transformă rapid în cheltuieli, atunci când se întâmplă.

Cele două asigurări auto - RCA și CASCO, funcționează complementar, astfel: polița RCA, obligatorie pentru toți șoferii, acoperă daunele mașinii pe care o accidentezi, iar polița facultativă CASCO acoperă daunele propriei mașini. 

Asigurarea CASCO nu este obligatorie prin lege, cum este asigurarea RCA, este deci alegerea ta dacă închei o astfel de poliță sau nu. Este bine însă să ai în vedere că dacă vei fi implicat într-un accident rutier, vei ajunge să plătești din bugetul personal costurile de reparații pentru mașina ta, în lipsa unei asigurări CASCO.


 

Asigurarea CASCO face totuși parte din seria de documente necesare pentru procesul de achiziție în leasing. Asta înseamnă că, pe durata contractului, mașinile cumpărate în sistem leasing, trebuie să aibă o poliță activă. 

Ce tipuri de asigurări CASCO există? 

Din perspectiva acoperirii oferite, asigurările CASCO pot fi privite astfel: 

Asigurarea de bază CASCO 

Asigurarea în care incluzi o serie limită de riscuri de bază, cum sunt cele provocate de calamități naturale, avarii provocate de incendiu, explozie, furt și altele. 

În general, companiile de asigurări oferă pachete variate care pornesc de la acoperirea riscurilor de bază și ajung să cuprindă o serie mai largă de incidente care pot produce daune mașinii tale. 

La Groupama, ai la dispoziție 5 variante de acoperire prin asigurarea CASCO Gradual, la care poți să adaugi extra acoperiri. 

Asigurarea CASCO cu acoperire extinsă

Acest tip de asigurare se referă, cum ne indică deja numele, la o acoperire completă, pentru o gamă variată de riscuri. Nu există un pachet general valabil când vorbim de CASCO cu acoperire extinsă, riscurile acoperite diferind de la un asigurator la altul. 

În acest caz, alegi pachetul cel mai cuprinzător oferit de asiguratorul ales și eviți cheltuieli suplimentare dacă mașina ta suferă daune în urma acestor riscuri incluse în poliță. 

CASCO cu franșiză, ce reprezintă?

Franșiza în cazul poliței CASCO reprezintă partea de despăgubire pe care o suportă proprietarul mașinii, atunci când aceasta suferă daune produse de riscuri asigurate. Este prestabilită fie ca o sumă fixă sau un procent din valoarea asigurată sau cea a daunei. Astfel, în cazul unui accident, vei achita o parte din valoarea daunei, iar compania de asigurări, restul. 

Mai exact, în cazul în care mașina ta are nevoie de reparații, dacă ai încheiat CASCO cu fransiză vei achita fie o sumă fixă, de exemplu 100 euro, sau un procent din suma asigurată, poate să fie 1%, sau altă valoare stabilită prin contract. 

CASCO cu franșiză este varianta prin care poți să reduci costul poliței de asigurare, asumându-ți contribuția la cheltuielile de reparații. 

Vrei să știi cât costă CASCO la un Logan, Duster sau Sandero nou? Ia legătura cu un consultant Groupama acum! 

Ce riscuri acoperă asigurarea CASCO?

Asigurarea CASCO acoperă mai multe tipuri de riscuri care pot produce daune mașinii tale, de la avarii cauzate de o furtună puternică, la cele produse în parcare, cu autor necunoscut. 

Companiile de asigurări oferă pachete de bază, la care poți adăuga clauze suplimentare, cum sunt extinderea în afara țării sau protecția primei de asigurare, la reînnoire. Atunci când alegi asiguratorul, sfatul specialiștilor este să te uiți cu atenție la riscurile cuprinse în poliță, suma asigurată, dar și procedura de avizare a daunei. 

În general, sunt asigurate riscuri precum:

 • Avarii provocate de calamități naturale, incendiu, explozie;
 • Avarii provocate de ciocniri, loviri, izbiri, zgârieri, căderi de corpuri pe autovehicul, derapări, răsturnări;
 • Furtul autovehiculului sau avariile provocate în urma unei tentative de furt;
 • Vandalism, riscuri de răspundere civilă;
 • Avarii cu autori necunoscuți în parcare, substanțe chimice.

Ce riscuri nu acoperă asigurarea CASCO?

Există câteva situații, prevăzute în contractul semnat cu compania de asigurări, care duc la anularea dreptului la despăgubiri. 

Iată câteva cazuri în care compania de asigurări nu acordă despăgubiri deținătorilor de poliță CASCO:

 • Circulația în afara drumurilor publice;
 • Participarea la întreceri sau competiții auto;
 • Sustragerea conducătorului auto de la recoltarea probelor biologice;
 • Nerespectarea prevederilor legate de părăsirea locului accidentului;
 • Mașina asigurată este condusă de o persoană care nu deține permis de conducere sau acesta este anulat sau reținut;
 • Furtul, dacă talonul sau al doilea set de chei se aflau în mașină;
 • Intrarea în zone inundabile.
 • Conducerea sub influența băuturilor alcoolice și substanțelor interzise prin lege, sustragerea de la recoltarea probelor biologice

Vrei să știi cât costă asigurarea CASCO pentru un BMW X3, Audi A4, VW Passat și alte mașini? Ia legătura cu un consultant Groupama acum! 

Cât costă o asigurare CASCO?

Costul unei asigurări CASCO este influențat de o serie de factori ce țin de specificațiile mașinii, datele proprietarului, date demografice și, desigur, riscurile cuprinse în poliță. În general, prima de asigurare, adică prețul stabilit pentru poliță, se poate achita integral sau în sistem de rate. 

Prețul asigurării CASCO nu este unul general valabil pentru orice autovehicul, ci se calculează în funcție specificațiile tehnice ale fiecărei mașini. 

Dacă vrei să știi care este prețul unei asigurări pentru mașina ta, poți să iei legătura cu un reprezentant Groupama și acesta te va ajuta. 

Ce acte sunt necesare ca să faci asigurare CASCO auto?

Pentru a încheia o asigurare CASCO este nevoie să prezinți asiguratorului câteva documente, acesta va realiza inspecția de risc a autovehicului și va emite polița de asigurare. 

Poți accesa opțiunile online oferite de companiile de asigurări, care au dezvoltat soluții digitale eficiente și accesibile, sau dacă preferi interacțiunea live cu un consultant, poți merge direct în sediile acestora. 

Iată care sunt actele de care ai nevoie ca să închei o asigurare CASCO auto:

 • Talon de înmatriculare al mașinii sau carte de identitate a vehiculului (CIV);
 • Carte de identitate a proprietarului, pentru persoane fizice;
 • Certificat de înregistrare al firmei, si acte de identitate proprietar, pentru persoane juridice;

Cum primești despăgubiri prin polița CASCO?

Atunci când vine momentul să folosești polița încheiată, vei parcurge procedura de avizare a daunei, stabilită de fiecare asigurator și prezentată în contractul semnat. 

Documentele necesare pentru deschiderea unui dosar de daună pentru avarii produse mașinilor cu asigurare Casco sunt, în general, următoarele: 

 • Actul de identitat al asiguratului (și al persoanei delegate);
 • Permisul de conducere al șoferului;
 • Certificatul de înmatriculare al autoturismului asigurat Casco;
 • Cartea de identitate a vehiculului asigurat, în copie;
 • În cazul accidentelor, formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție, în original;
 • Declarația privind evenimentul (de tip formular, oferit de companiile de asigurări);
 • Împuternicire pentru persoana care deschide dosarul de daună, dacă pagubitul este persoană juridică, sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul, în numele păgubitului.

Sfatul specialiștilor este citești cu atenție contractul, să consulți website-ul asiguratorului ales și să te informezi despre procedura de avizare a daunelor și pașii de urmat pentru a-ți repara mașina în baza asigurării CASCO. 

Iar dacă ai nelămuriri, nu ezita să iei legătura cu un consultant, fie că ești asigurat la Groupama sau nu, avem o linie telefonică dedicată, ALO Groupama, unde primești mereu asistența de care ai nevoie.

În plus, dacă alegi asigurarea Casco Gradual de la Groupama, vei putea să accesezi sistemele online pentru a transmite ușor și rapid documentele și ești notificat prin SMS la înregistrarea dosarului. Iar constatarea daunelor se poate realiza la fel de ușor, cu ajutorul aplicației Video Asist instalată pe telefonul tău. 

Asigurare CASCO de la Groupama

În portofoliul Groupama găsești asigurări auto flexibile și avantajoase, prin care preluăm grijile financiare atunci când ești implicat într-un accident. 

Ai la dispoziție 5 variante de acoperire, alegi pachetul potrivit pentru tine și te scutim de costuri suplimentare dacă mașina îți este avariată de producerea riscurilor cuprinse în poliță. 

Indiferent de varianta aleasă, cu asigurarea Groupama, vei beneficia de asistență rutieră în cazul unui accident rutier produs pe teritoriul țăriii. 

De asemenea, ai și alte beneficii, cum sunt rapiditatea și siguranța - avem ca parteneri cu o rețea extinsă de service auto, deci avaria mașinii tale va fi remediată rapid. 

Este o opțiune introdusă în premieră în România de către Groupama, prin care poți obține reduceri de până la 40% la prima de asigurare, dacă ești un șofer prudent. Totul cu ajutorul unui dispozitiv telematic instalat pe mașina și a unei aplicații mobile, care îți permit să-ți evaluezi stilul de condus și să știi discount-ul acumulat prin șofatul preventiv. 

În plus, pentru a veni în ajutorul șoferilor, am simplificat procedura de daună și le punem la dispoziție soluții moderne, eficiente și ușor de folosit. Dacă ai încheiat o asigurare facultativă Casco, poți face avizare și constatarea daunele în câteva minute, astfel:

 • Online, accesând acest link și completând formularul;
 • Telefonic, apelând Centrul de Servicii Clienți Alo Groupama la numărul 0374-110-110, de luni până vineri, între orele 8:00 - 18:00;
 • Video Assist: serviciu utilizat pentru constatarea daunelor și realizarea inspecțiilor de risc.

Asigurarea CASCO Groupama se poate face pentru orice tip de mașină, polița clasică se aplică fie că masina ta este - nouă, rulată, electrică, hibrid. 

Amintim doar câteva modele populare pe piața auto națională, dar lista este una deschisă către orice model circulă pe drumurile României. 

 • Tesla Model S
 • BMW Seria 3 
 • Dacia Duster
 • Audi A4 
 • Dacia Logan
 • Dacia Sandero
 • VW Passat 
 • Ford Focus 
 • Mercedes Benz Clasa E

Vrei să asiguri flota auto a companiei tale?

Groupama îți oferă acces la produse create special pentru nevoile afacerilor. Oferta noastră de asigurări auto pentru persoane juridice include - asigurarea Casco Gradual pentru companii, asigurarea de asistență rutieră, asigurarea Casco Moto pentru companii, Asigurarea Casco Flote, dar și asigurarea RCA cu clauza de decontare directă

Ești pregătit să alegi cea mai bună asigurare CASCO pentru mașina ta?

La finalul ghidului despre asigurarea CASCO, sperăm că ți-am oferit toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege cum funcționează și în ce situații te poți baza pe susținere financiară. 

Costurile asociate cu mașina sunt în creștere în ultimii ani, probabil resimți și tu asta în bugetul personal și încerci să iei decizii financiare inteligente. Iar pentru a elimina din lista de posibile cheltuieli cele asociate cu daunele auto, ai nevoie de o asigurare CASCO care să le acopere. 


Ia legătura cu un consultant Groupama și alege asigurarea CASCO potrivită pentru tine!