Prima pagina Ghiduri informative Tot ce trebuie să știi ca să pleci în vacanță cu cea mai bună asigurare de călătorie

Tot ce trebuie să știi ca să pleci în vacanță cu cea mai bună asigurare de călătorie

asigurare calatorie


Dacă până acum asigurarea de călătorie nu se afla pe lista de priorități, acum lucrurile stau altfel, și înainte să pleci într-o vacanță în străinătate știi că este important să iei toate măsurile de siguranță. Te ajutăm cu toate informațiile de care ai nevoie ca să alegi cea mai bună asigurare de călătorie, pentru vacanța care o ai în plan.

Asigurarea de călătorie înseamnă susținere financiară dacă vacanța ta se duce într-o direcție nedorită - te accidentezi și ajungi la spital, ești diagnosticat cu Covid19 în afara țării și alte scenarii nefericite care vin la pachet cu costuri considerabile. Vei vedea mai jos, la secțiunea de costuri, că plătești un preț mic pentru beneficii majore. 

În continuare, îți oferim răspunsuri la întrebările legate de asigurările de călătorie - ce riscuri acoperă, ce acte sunt necesare ca să-ți faci o poliță, dar și să fii despăgubit, care sunt costurile și opțiunile pe care le ai la dispoziție.

Primul răspuns este da, ai nevoie de asigurare de călătorie indiferent de destinație. 

Ce este o asigurare de călătorie, de fapt?

Este un tip de poliță facultativă care acoperă diferite riscuri care pot să apară în timpul călătoriei tale. Indiferent de scopul vizitei - vacanță, studii, afaceri, nu ești ferit de situații neprevăzute. 

În general, există pachete de bază pentru persoane ce călătoresc pentru a merge în vacanțe sau la studii și asigurări care se adresează persoanelor ce călătoresc în interes de serviciu, fie individual sau în grup. Pachetele au sume asigurate de la 10.000 la 50.000 eur și presupun servicii de bază cum sunt asistența medicală și transportul de urgență, repatrierea în caz de accidentare sau deces și o serie de asigurări suplimentare pe care le poți include în polița ta și pe care ți le prezentăm mai jos. 

Ce riscuri acoperă asigurarea de călătorie?

În funcție de pachetul de asigurare ales, vei beneficia de acoperire pentru diferite riscuri de la accidentare și îmbolnăvire la despăgubiri pentru anularea zborului, pierderea bagajelor și chiar evenimente asociate cu pandemia. De asemenea, îți poți alege pachetul și în funcție de modalitatea în care călătorești - cu mașina sau cu avionul. 

În general, pachetele de bază asigură:

 • Asistență medicală de urgență
 • Proceduri de diagnosticare și tratament
 • Tratament dentar de urgență
 • Cheltuieli suplimentare în cazul spitalizării
 • Accidentarea – deces și invaliditate permanentă totală
 • Repatriere medicală sau funerara
 • Răspundere civilă

Poți completa aceste pachete de bază cu asigurări suplimentare pentru:

 • Anularea călătoriei (storno)
 • Întreruperea sau extinderea călătoriei
 • Sporturi de sezon: ski nautic, surfing, rafting, caiac canoe, scuba diving, cicilism, alpinism, ski, snowboard și alte sporturi
 • Călătorii cu avionul: pierderea bagajului, întârzierea sau anularea cursei
 • Asistență rutieră: asistentă tehnică telefonică, tractare pe platformă, mașină de schimb, hotel, repatriere autovehicul. 

Acoperirea evenimentelor cauzate de COVID-19

Ca urmare a declarației directorului Organizației Mondiale a Sănătății, conform căreia Covid-19 nu mai este considerat urgență de sănătate globală/pandemie, vei fi acoperit pentru evenimentele asigurate cauzate de Covid-19 în mod standard pe produsul de asigurare pentru călătorii, ca orice altă afecțiune.

Unde poți face asigurare medicală de călătorie?

Cu un simplu search vei ajunge la ofertele de asigurări medicale de călătorie pe care companiile din România le oferă. Sfatul nostru este să alegi o companie de încredere, cum este Groupama  și să analizezi pachetele, ce includ fiecare și ce opțiuni extra se potrivesc situației tale. 

Mai departe, poți să-ți faci asigurare de călătorie online direct pe site-ul companiei, foarte mulți oferă această variantă pe care o poți accesa ușor de acasă și la final primești toate documentele pe e-mail. Dacă simți că mai ai nevoie de informații, poți merge într-o sucursală a companiei să discuți cu un consultant, apoi închei polița și primești documentele printate, dacă dorești. 

La Groupama poți să faci asigurări de călătorie online urmând 4 pași simpli:

 1. introduci detaliile călătoriei în calculator
 2. alegi pachetul de asigurare
 3. parcurgi informațiile suplimentare
 4. la final faci plata.

Când e recomandat să faci asigurarea de călătorie?

Trebuie să faci asigurarea de călătorie cu câteva zile înainte de plecare, ideal cu cel puțin 3 zile înainte sau odată cu achiziția vacanței. În funcție de asiguratorul ales, polița va intra în vigoare în 24 de ore sau mai mult. Dacă ai plecat deja din țară și nu ai asigurare, poți să-ți faci una online dar să ai în vedere că va acoperi doar o parte din vacanță, din momentul în care intra în vigoare. Dacă accidentul sau evenimentul nefericit s-a petrecut deja, asigurarea nu va mai putea acoperi costurile. 

Ce preț are o asigurare de călătorie?

Asigurarea medicală de călătorie pornește de un cost de 25 lei pentru o vacanță de câteva zile în Europa - un preț mic raportat la beneficiile pe care le poate aduce dacă vei ajunge să o folosești. Costul diferă în funcție de compania de asigurări aleasă și se stabilește ținând cont de:

 • Tipul de asigurare, respectiv riscurile acoperite
 • Detaliile călătoriei: durata, destinația
 • Vârsta persoanei asigurate
 • Câte persoane sunt incluse în asigurare
 • Suma maximă acoperită - de la 10.000 la 50.000 de euro 

Cât costă o asigurare de călătorie Groupama? 

Te ajutăm cu două exemple de cost ca să te convingi că este o investiție mică cu beneficii majore. 

 1. Andreea are 37 de ani, călătorește 7 zile în Europa în scop turistic și folosește mașina personală. Pentru un pachet de bază costul pornește de la 30 lei, iar cu opțiunile suplimentare STORNO și cea de întrerupere/extindere a călătoriei costul ajunge la 60 lei. Dacă alege și asigurarea suplimentară de asistență rutieră, prețul ajunge la 105 lei.
 2. Mircea are 50 de ani, călătorește cu avionul și vizitează SUA timp de 1 lună în scop turistic. Pentru un pachet de bază costul pornește de la 269 lei, iar cu opțiunile suplimentare de întrerupere/extindere a călătoriei și cele pentru călătoriile cu avionul costul ajunge la 273 lei. 

Folosește calculatorul online oferit de Groupama pentru a afla costul pentru asigurarea ta de călătorie. 
 

asigurare calatorie

Ce acte sunt necesare ca să închei o asigurare medicală de călătorie?

Singurul act de care ai nevoie ca să-ți faci asigurarea de călătorie este buletinul sau pașaportul. În afară de asta, sunt necesare și detaliile legate de călătoria pe care urmează să o faci, ele determină costul poliței:

 • Scopul: turistic, business, studii, muncă
 • Mijlocul de transport: avion, auto
 • Perioada: când pleci în călătorie și când te întorci în țară
 • Destinația: Europa, Asia, SUA 
 • Ce alte persoane vrei să incluzi în asigurare

Cum procedez pentru a fi despăgubit prin asigurarea de călătorie?

În cazul unui eveniment neprevăzut, va trebui să urmezi câțiva pași pentru a beneficia de despăgubire:

 1. Să ai la îndemână polița de asigurare, salvată pe telefon sau în format print.
 2. Să anunți asiguratorul de producerea incidentul în maxim 48 de ore – fie suni la numărul de telefon pentru asistență sau trimiți un e-mail.
 3. Să prezinți toate documentele pentru despăgubire în timp util – de la 5 la 30 de zile în funcție de asigurator.

Cererea de despăgubire trebuie să fie însoțită de o serie de documentele - polița de asigurare, copie a CI sau a pașaportului, documente medicale legate de diagnostic/tratament, facturi și chitanțe pentru sumele plătite și orice alte documente relevante. 

Ce opțiuni de asigurări de călătorie au persoanele juridice?

Pentru persoanele juridice, Groupama oferă asigurarea de grup pentru călătorii în străinătate. Este un produs ce oferă siguranță angajaților sau colaboratorilor care se deplasează în afară țării în scop de serviciu - o delegație, întâlnire de afaceri, prospecție. 

Pachetele de baza au sume asigurate între 10.000 - 50.000 eur și includ acoperiri predefinite pe care le poți suplimenta cu alte opțiuni în funcție de nevoile deplasării. 

Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate?

Este un card gratuit care îți oferă acces la servicii medicale din sistemul de stat în orice țară membră UE, fie că ești acolo în vacanță, la studii sau cu afaceri. Ca cetățean european poți beneficia de tratament de urgență pentru afecțiuni care îți pun viața în pericol și nu pot fi amânate până la întoarcerea în țara ta.

Pentru a avea acces la cardul european este nevoie să ai în România calitatea de asigurat, iar cardul se emite gratuit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în baza unei solicitări.

Ce este important să știi despre cardul european de asigurări sociale de sănătate:

 • Nu este o alternativă la asigurarea medicală de călătorie și nu acoperă costurile serviciilor medicale din sistemul privat
 • Nu garantează accesul la servicii medicale gratuite în sistemul de stat care diferă de la o țară la alta
 • Nu acoperă operațiunile de salvare și repatriere

Pe site-ul Uniunii Europene este prezentat și un caz ilustrativ pentru a înțelege mai bine de ce ai nevoie de o asigurare medicală de călătorie care să acopere riscurile călătoriei.

Sven este suedez și a mers în Franța la schi. În a doua zi de vacanță s-a rănit la un genunchi în timp ce cobora o pantă și a fost nevoie de intervenția unei echipe de salvamontiști. La întoarcerea acasă, Sven a primit o factură pentru plata costurilor de salvare. El a fost nevoit să achite întreaga sumă, întrucât operațiunile de căutare și salvare nu sunt acoperite de cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Deci, ce asigurare de călătorie vei alege pentru a-ți securiza vacanța? 

După o perioadă dificilă prelungită, toți ne dorim să evadăm, chiar avem de bifat câteva destinații noi pe lista de vacanță. Sfatul nostru este să nu treci cu vederea asigurarea medicală de călătorie, este normal să-ți dorești să nu ai nevoie de ea, dar dacă totuși neprevăzut apare, este bine să fii pregătit. 

Ai la dispoziție pachete diverse, posibilitatea să-ți faci asigurare de călătorie online, iar costurile nu sunt deloc considerabile. În plus, în cazul în care te confrunți cu eveniment neprevăzut, ai la dispoziție un call center dedicat, gata să te îndrume către cel mai apropiat furnizor de servicii medicale. Sperăm că te-ai convins de utilitatea asigurării medicale de călătorie. 

Fă pasul către o vacanță asigurată și ia legătura cu un consultant Groupama!