Prima pagina Ghiduri informative Ce este asigurarea storno și de ce este bine să o incluzi în planurile tale de călătorie?

Ce este asigurarea storno și de ce este bine să o incluzi în planurile tale de călătorie?

asigurarea storno

Asigurarea storno s-a făcut remarcată în ultimul timp în discuțiile despre călătorii și scenariul cel mai indezirabil în care ești nevoit să anulezi sau să amâni vacanța mult așteptată și deja achitată. Dacă nu vrei să pierzi și experiența, și banii, cea mai bună soluție este să închei din timp o asigurare suplimentară privind anularea călătoriei (Storno). 

Astfel, dacă neprevăzutul își spune cuvântul, asigurarea storno pentru anularea călătorie te ajută să recuperezi sumele deja cheltuite sau să achiți taxele de penalizare pe care le datorezi agenției de turism. 

În continuare, specialiștii Groupama îți explicăce înseamnă asigurarea storno și cum funcționează, ce riscuri acoperă, care sunt costurile, dar și actele de care ai nevoie ca să închei polița de asigurare pentru vacanță. 

asigurarea storno

Ce este asigurarea storno, de fapt? 

Asigurarea storno face parte din categoria mai largă a asigurărilor facultative de călătorie. Mai exact, este un produs de asigurare suplimentar care acoperă situațiile în care ai achiziționat un produs sau pachet turistic și ești nevoit să-ți anulezi sau amâni vacanța programată. 

Practic, prin asigurarea storno de călătorie îți sunt rambursate, conform Condițiilor contractuale, cheltuielile pe care le-ai făcut cu achiziționarea pachetului turistic sau cele pentru achitarea penalităților prevăzute în contractul pe care l-ai semnat cu agenția de turism, în cazul apariției unui eveniment asigurat. Acestea variază de la un furnizor de servicii turistice la altul, dar sunt prezentate clar în orice contract, pe care te sfătuim să-l parcurgi cu atenție. 

În funcție de data la care faci anularea, plătești un procent mai mic sau mai mare din costul pachetului turistic, care poate ajunge chiar la 100% dacă vorbim despre o anulare cu câteva zile înainte de plecarea stabilită. 

Ce acoperă asigurarea storno? 

În cazul în care călătoria este anulată sau reprogramată din cauza unui eveniment personal acoperit de poliță, compania cu care ai încheiat asigurarea îți oferă susținere financiară, până la valoarea maximă prevăzută în poliță pentru: 

 • Rambursarea plăților deja efectuate pentru călătorie: bilete de avion, cazare etc. 
 • Penalitățile și taxele de anulare sau modificare a pachetului turistic. 

Riscurile acoperite diferă în funcție de compania de asigurări și pachetul ales, însă evenimentele în care este asigurată anularea călătoriei sunt, în general: 

 • Decesul persoanei asigurate, a partenerului de călătorie sau a unei rude de grad I și II;
 • Îmbolnăvire, inclusiv diagnosticarea cu Covid-19 sau alte afecțiuni medicale grave și neașteptate ce împiedică deplasarea;
 • Vătămare sau rănire în urma unui accident rutier;
 • Nașterea prematură a unui copil; 
 • Daune materiale grave produse locuinței persoanei asigurate;
 • Obligația de a participa la o procedură legală care are loc în timpul călătoriei;
 • Pierderea locului de muncă în urma unei concedieri;
 • Pierderea/ furtul documentelor de identitate necesare pentru călătorie.

În momentul în care aceste situații sau altele cuprinse în polița de asigurare, devin realitate, este recomandat să anunți furnizorii serviciilor de călătorie și asigurare în cel mai scurt timp posibil, ideal în termen de 48 ore. 

Există și o serie de situații care sunt excluse, nefiind acoperite de polițele de asigurări storno. Câteva dintre acestea sunt:

 • Boli și afecțiuni medicale preexistente la momentul încheierii asigurării;
 • Sarcină și naștere la termen;
 • Tratamente de fertilizare;
 • Tulburări de sănătate mentală;
 • Conflicte sau acte de război;
 • Contaminări biologice sau chimice;
 • Dezastre naturale.

Unde poți să faci asigurare de călătorie storno? 

Este mai ușor ca oricând să cumperi o Asigurare suplimentară de anulare a călătoriei (Storno) dar și cu alte opțiuni. Ai la dispoziție pachete configurabile dezvoltate de companiile ce activează pe piața din România, cum este și Groupama. 

Astfel, îți poți personaliza asigurarea pentru a corespunde nevoilor tale și ale familiei. Mai departe, poți să închei polița direct online sau poți merge într-o sucursală a asiguratorului, să discuți cu un reprezentant de vânzări. 

La Groupama, îți oferim posibilitatea să configurezi și să închei asigurarea de călătorie online care să cuprindă și acoperire Storno urmând 4 pași simpli:

 1. Introduci detaliile călătoriei și ale persoanei/persoanelor;
 2. Alegi pachetul de asigurare și Asigurarea suplimentară privind anularea călătoriei (Storno); 
 3. Parcurgi informațiile suplimentare;
 4. Faci plata și primești toate documentele pe e-mail. 

Cât costă o asigurare storno de călătorie? 

Prețul pentru o asigurare storno de călătorie nu este unul fix. Acesta se stabilește în funcție de câteva criterii, cum sunt:

 • Durata de valabilitate, adică perioada dintre încheierea poliței și data plecării în călătorie;
 • Țara de destinație;
 • Vârsta persoanei asigurate.

Ca să știi la ce să te aștepți, te ajutăm cu un exemplu de cost Groupama pentru o asigurare medicală de călătorie cu componenta storno inclusă:

Pentru o călătorie în Europa cu o durată de 7 zile, o persoană de 37 ani plătește un preț total ce începe de la 114 lei pentru un pachet de bază. Mai exact, costul reprezintă:

 • Asigurare medicală și de accidente care pornește de la 39 lei;
 • Asigurare storno suplimentară cu prețuri de la 75 lei. 

Vrei să știi cât costă asigurarea storno pentru vacanța ta? Folosește acest calculator de asigurare  oferit de Groupama și vei afla în câteva minute. Apoi, cu cifrele în față, vei putea lua o decizie informată!

Când se face asigurarea storno?

Pentru a beneficia din plin de avantajele sale, asigurarea de călătorie stornose încheie atunci când achiziționezi pachetul și semnezi contractul cu agenția de turism sau când cumperi biletele de avion. 

Totuși, dacă te decizi mai târziu, poți să faci asigurare storno în timpul rămas până la plecarea în vacanță, respectând termenii impuși de compania de asigurări. Ține cont de faptul că asigurarea oferită de Groupama poate fi achiziționată cu cel puțin 3 zile înainte de data plecării în vacanță și intră în vigoare cel mai devreme în următoarea zi.

Ca să înțelegi mai ușor când ești acoperit de storno, îți prezentăm mai jos intervalele.

intervale storno

Care sunt actele necesare ca să faci asigurare storno? 

Unul dintre avantajele unei asigurări storno este că ai nevoie doar de buletin sau pașaport ca să închei polița. In plus, mai sunt necesare informațiile de bază despre călătoria ta:

 • Scopul călătoriei: turistic, studii, business;
 • Mijlocul de transport: avion, auto etc.;
 • Perioada: plecarea din și întoarcerea în țară;
 • Destinația: Europa, Asia, SUA etc.;
 • Câți adulți/minori sunt incluși în asigurare.

Cum primești despăgubiri prin asigurarea storno?

În cazul producerii unui eveniment acoperit de polița de asigurare, va trebui să urmezi câțiva pași pentru a beneficia de despăgubire:

 1. Să ai la îndemână polița de asigurare, fie în format digital, pe telefon sau printată;
 2. Să informezi asiguratorul de producerea incidentul în maxim 48 de ore – poți suna la numărul de telefon pentru asistență sau trimiți un e-mail;
 3. Să trimiți toate documentele solicitate în timp util, acesta variază între 5 - 30 de zile, în funcție de asigurator. 

Evenimentul produs trebuie susținut de o serie de documente, în funcție de situație pot fi:

- medicale legate de diagnostic sau tratament;

- juridice pentru situațiile legale;

- facturi și chitanțe pentru sumele plătite; 

- alte documente doveditoare.

Nu sunt acoperite situațiile care nu au la bază motive obiective, de exemplu cazurile în care călătorul doar se răzgândește, nu a primit concediu în perioada respectivă sau nu mai dispune de fondurile necesare pentru a face călătoria. Aceste excepții sunt cuprinse în documentele pe care le primești împreună cu polița de asigurare. 

Asigurări storno de călătorie pentru persoane juridice

Călătoriile în interes de serviciu pot beneficia și ele de protecția unei asigurări storno. 

Pentru nevoile companiilor, Groupama oferă asigurarea de grup pentru călătorii în străinătate

Este un produs ce oferă siguranță angajaților și, în același timp, scutește bugetul companiei de cheltuieli neprevăzute asociate cu producerea unor riscuri.

Dacă alegi o asigurare medicală de călătorie și storno, ești acoperit fie că incidentul se produce:

CAND?

Oferta A

Silver

Oferta B

Gold

Oferta C Platinum

Înainte de plecare = STORNO

1.000 euro

3.000 euro

5.000 euro

În timpul călătoriei = Pachet de bază

10.000 euro

30.000 euro

50.000 euro

Vei include asigurarea storno în planurile tale de vacanță? 

Sperăm că ai găsit informațiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru călătoriile pe care le ai în plan

Alături de asigurarea storno, mai sunt și alte tipuri de asigurări de călătorie pe care este bine să le ai cu tine când pleci în vacanță : 

 • întârzierea/pierderea zborului sau a bagajelor; 
 • sporturi de sezon;
 • asistență rutieră, dacă pleci la drum cu mașina. 


Ia legătură cu un consultant Groupama sau intra direct aici și configurează asigurarea ta de călătorie!