Prima pagina Ghiduri informative Totul despre asigurările de viață și cum alegi cea mai bună asigurare pentru tine și cei dragi

Totul despre asigurările de viață și cum alegi cea mai bună asigurare pentru tine și cei dragi

asigurare viata

Dacă vrei să te bucuri de viață fără grija unui eveniment nefericit care ar putea strica echilibrul familiei tale, ai făcut deja primul pas căutând să te informezi despre asigurările de viață. Ghidul nostru vine cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de asigurarea de viață și cum să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale. 

Știm cu toții că riscurile există, ba chiar s-au diversificat pe măsura evoluției societății. Partea bună este că acum putem atenua efectul evenimentelor nedorite asupra celor dragi prin intermediul unei asigurări de viață bine alese. Iar asigurările de viață cu acumulare de capital îți dau posibilitatea și să faci investiții care să genereze noi câștiguri. 

Astfel, venim în întâmpinarea ta cu un ghid complet despre asigurările de viață, în care vei găsi informațiile de care ai nevoie pentru a alege cel mai bun produs pentru tine. Discutăm despre ce este asigurarea de viață, ce tipuri există, ce include și cât costă o astfel de asigurare, unde poți să o faci și care sunt documentele de care ai nevoie. 

Pentru că o decizie bună este, înainte de orice, o decizie bine documentată.

 

asigurare viata

Ce este asigurarea de viață?

Denumită oficial poliță de asigurare de viață, aceasta reprezintă un contract pe care îl închei cu o companie de asigurări, pentru a asigura continuitatea planurilor tale și ale celor dragi, chiar și în scenariile mai puțin fericite. Prin polița emisă, compania asiguratoare va oferi beneficiarului asigurării de viață o indemnizație, fie sub formă lunară sau plata într-o singură tranșă. 

Asigurarea de viață este un instrument prin care poți să oferi familiei tale susținere financiară în cazul în care te confrunți cu un eveniment neașteptat care îți afectează sănătatea și capacitatea de muncă sau care duce chiar la deces. În plus, o asigurare de viață poate funcționa și ca un instrument prin care să economisești bani sau să faci investiții și să acumulezi capital. 

Iar pentru că viața fiecărui om este unică, polițele de asigurare sunt și ele de mai multe tipuri, oferindu-ți posibilitatea de a alege cea mai potrivită asigurare de viață pentru tine și nevoile tale.

Ce tipuri de asigurări de viață există?

Chiar dacă fiecare om are propriile nevoi, atunci când vine vorba despre asigurările de viață câteva categorii mari reușesc să le cuprindă pe toate, făcându-ți astfel alegerea mai ușoară.

Principalele tipuri de asigurări de viață sunt:

Asigurare de viață pe termen limitat

Este asigurarea de bază în forma sa cea mai simplă și cu efect limitat, în sensul că asigură strict riscul decesului, dacă acesta se produce pe perioada contractului. Dacă polita expirași asiguratul este încă în viață, compania de asigurări este scutită de orice plată. 

De asemenea, este un tip de asigurare care nu oferă posibilitatea de economii sau investiții. Acesta este motivul pentru care primele de asigurare sunt mai mici, iar acest tip de asigurare este mai accesibilă, comparativ cu cele ce urmează. 

Asigurare de viață pe termen nelimitat

Polița de asigurare de viață pe termen nelimitat acoperă și ea strict riscul de deces, însă pe o perioadă mai lungă care poate să ajungă până la 100 de ani. Condiția este ca primele de asigurare să fie plătite de asigurat până la momentul pensionării. 

Față de asigurarea pe termen limitat, aceasta garantează sumele asigurate și, în cazul în care persoana trăiește până la vârsta specificată în contract, primirea sumeiprevăzute în contract.

Asigurare mixtă de viață

Asigurarea mixtă de viață, așa cum sugerează și numele, îmbină mai multe componente, fiecare cu beneficiile sale. Aceasta acoperă atât decesului persoanei asigurate, cât și cazul supraviețuirii și aduce în plus componentele de economisire și de investiții. 

Astfel, dacă asiguratul supraviețuiește la terminarea contractului, va primi suma asigurată, precum și economiile adunate sau partea de profit acumulat prin investiția de capital. 

Asigurare de viață cu acumulare de capital

În cazul unei asigurări de viață cu opțiunea suplimentară de acumulare de capital, ai acces la beneficiile clasice care acoperă decesul și supraviețuirea, dar și la avantajele financiare care vin din componenta de investiții. Este un tip de asigurare cunoscut și sub numele de unit linked

Acest lucru se traduce prin prime de asigurare mai mari, dar și prin faptul că deținătorul poliței de asigurare poate avea acces la bani prin diferite tipuri de retragere și răscumpărare.

Asigurare de studii

Acest tip de asigurare le permite părinților să acumuleze sume de bani în vederea educației copiilor. Asigurat poate să fie unul sau ambii părinți, iar beneficiarul asigurării este copilul ajuns în momentul începerii studiilor universitare, de exemplu, pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani.

În cazul în care asiguratul decedează în perioada de plată a primelor, compania asiguratoare va prelua plata rentelor conform graficului stabilit prin contract. 

Există și asigurări de viață de grup oferite de companii ca extra beneficiu pentru salariați. Îți poți întreba angajatorul dacă are asta în plan sau îi poți oferi un link către oferta Groupama. 

Ce riscuri acoperă o asigurare de viață?

Asigurările de viață sunt instrumente financiare, menite să te ajute să te bucuri de viață cât mai relaxat. Iar asta implică asigurarea siguranțeifinanciare în cazul în care te vei confrunta cu incidente neprevăzute și cu urmările acestora pentru cei dragi ție. 

Astfel, acestea îți asigură, ție și familiei tale, susținere financiară în cazul unor riscuri precum: 

 • Decesul

În cazul în care decesul se întâmplă în timpul perioadei de asigurare, beneficiarul sau moștenitorii desemnați vor primi suma asigurată. 

 • Invaliditatea

Dacă în urma unui accident, persoana asigurată dobândește o invaliditate permanentă care îi afectează capacitatea de muncă, atunci este exonerată de plata primelor de asigurare.

În funcție de tipul de asigurare și de riscurile incluse, va primi suma asigurată pentru acest risc în mod integral sau sub forma unei pensii care depinde de gradul de invaliditate.

 • Supraviețuirea

În cazul în care asiguratul este în viață la încetarea contractului, acesta primește suma asigurată fie sub forma unei pensii, fie sub forma unei sume unice. 

 • Spitalizarea, intervențiile medicale

Asigurarea de viață poate avea și o componentă opțională de sănătate care vizează riscurile precum spitalizarea, intervențiile chirurgicale și proceduri medicale de tratament, facturi, arsuri sau cheltuieli medicale. 

Cât costă o asigurare de viață? 

Una dintre cele mai frecvente întrebările ale persoanelor interesate de o poliță de asigurare de viață este legată de costurile acesteia. 

Iată care sunt criteriile care determină prețul unei asigurări de viață: 

 • Veniturile și nevoile asiguratului
 • Vârsta și starea de sănătate a persoanei asigurate
 • Perioada pentru care este solicitată asigurarea
 • Complexitatea poliței de asigurare (aceasta depinde de factorii de risc luați în calcul)
 • Suma la care se dorește încheierea poliței de asigurare

Mai departe, te ajutăm cu exemple de cost pentru câteva asigurări de viață din portofoliul Groupama:

O asigurare mixtă de viață încheiată de o persoană de 30 pentru o perioadă de 15 ani, va porni de la un cost lunar de 80 lei. 

O asigurare de viață cu economisire pentru copii, încheiată de ambii părinți pe o perioadă de 20 de ani pornește de la un cost lunar de 80 lei. 

O asigurare de protecție în caz de deces, încheiată de o persoană de 45 de ani pentru o perioadă de 10 ani va avea un cost lunar ce pornește de la 50 lei. Iar cu opțiunea suplimentară de investiții , la costul primei se adaugă minim 300 de lei/lună.

→ Vrei să știi cât costă o asigurare de viață în cazul tău? Ia legătura cu un consultant Groupama Asigurări care te poate ajuta.

Unde poți face asigurare de viață?

Dacă te-ai hotărât să îți faci o poliță de asigurare de viață, trebuie să știi că aceasta se poate face în mai multe locuri. Poți merge la sediul companiei de asigurări pe care ai ales-o sau poți lua legătura online cu consilierii companiei, pentru a fi sigur că alegi opțiunea cea mai potrivită pentru tine. 

Iar dacă nu ești încă sigur la ce companie de asigurări vrei să deschizi polița, poți opta pentru un broker de asigurări, care îți poate prezenta opțiuni de asigurare de la mai multe companii, ajutându-te să alegi ce ți se potrivește mai bine.

Care sunt actele necesare pentru a încheia o asigurare de viață?

Pentru a încheia o asigurare de viață ai nevoie de următoarele documente: 

 • Buletin/carte de identitate
 • Formular de analiză a necesităților (se completează de compania de asigurări în baza informațiilor furnizate prin cererea de mai sus)
 • Oferta - cerere de asigurare completată cu datele asiguratului (consilierul de asigurări te poate ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie pentru completarea cererii)
 • Chestionare legate de stare de sanatate
 • Dovada plății primei de asigurare

Pe lângă aceste documente, asiguratorul poate solicita și alte documente justificative legate de situații medicale anterioare, în cazul în care sunt necesare pentru analiza dosarului. 

asigurare viata

Asigurările de viață de la Groupama

Pentru a-ți acoperi cât mai bine nevoile, Groupama a dezvoltat un portofoliu complex de asigurări de viață care oferă protecție financiară familiei tale. În plus, poate fi și un instrument util de economisire sau investiții. 

Astfel, în portofoliul Groupama vei găsi mai multe tipuri de asigurări de viață, fiecare cu particularitățile sale, pe care ți le prezentăm mai jos.

Asigurarea mixtă de viață 

Este o asigurare preferată de cei interesați de beneficiile asigurării clasice de viață - susținere financiară pentru cei dragi în cazul în care tu nu mai poți să le fii alături, dar și de posibilitatea de a economisi sume de bani pentru a transforma planurile în realitate. 

Asigurarea mixtă de viața de la Groupama este un produs flexibil care îți permite să alegi structura contractului și durata sa, valoarea și frecvența de plată a primelor și asigurările suplimentare pe care le poți atașa poliței. 

Asigurarea de viață cu economisire pentru copii

Atunci când vorbim despre investiții pe termen lung, bunăstarea generațiilor următoare este un aspect esențial de luat în considerare. Tocmai pentru că știm asta, Groupama îți pune la dispoziție asigurarea de viață cu economisire pentru copii

Este un produs prin care unul sau ambii părinți, pot să economisească sume de bani care ulterior să fie accesate de copil pentru studii, demararea unei afaceri sau alte planuri de viitor care necesită o susținere financiară. 

Asigurarea privată de deces cu plata indemnizației în 24h

Uneori, viața ne ia prin surprindere cu evenimente zguduitoare, pe care preferăm să le alungăm din gânduri, cum sunt decesele. Poți lua totuși o decizie prin care să te asiguri că familia ta va avea parte de susținere financiară, alegând asigurarea privată de deces cu plata indemnizației în 24 de ore de la Groupama. 

Este un produs simplu, pentru care nu ai nevoie de evaluare medicală, dacă ai între 20 și 85 de ani, polița fiind încheiată prin completarea cererii de asigurare. Poți alege suma asigurată de 5000, 8000 sau 12000 de lei, iar după plata ultimei prime de asigurare, polița este valabilă pe tot parcursul vieții, atât în România, cât și în afara granițelor.

Asigurarea de protecție în caz de deces

O asigurare care acționează ca o plasă de siguranță pentru familia ta în momentul în care tu nu îi mai poți susține este și asigurarea de protecție în caz de deces de la Groupama. 

Acest produs reprezintă garanția păstrării echilibrului financiar al familiei tale în confruntarea cu neprevăzutul. Polița poate fi completată cu asigurări suplimentare care aduc protecție completă fie că vorbim de deces în urma unui accident, invaliditate temporară sau permanentă, intervenții chirurgicale, sau alte riscuri. 

Asigurarea de viață de grup

Companiile care vor să le ofere angajaților beneficii suplimentare, pot opta pentru produsul adresat persoanelor juridice - asigurarea de viață de grup. Polița de asigurare de grup se poate personaliza pentru a acoperi nevoile angajaților și ale familiilor acestora în cazul evenimentelor nefericite care le pot afecta traiul și viața de zi cu zi. 

O astfel de asigurare te va ajuta nu doar să păstrezi continuitatea afacerii, să motivezi, fidelizezi și reții angajații, dar și să optimizezi costurile prin alegerea pachetului optim de asigurare pentru afacerea ta.

Asigurări de viață suplimentare

Poți personaliza polița de asigurare de viață adăugând opțiunile suplimentare cele mai potrivite pentru tine, familia și planurile tale:

 • Fracturi,arsuri sau cheltuieli medicale
 • Deces și invaliditate, Invaliditate temporară de muncă 
 • Interventii chirurgicale, spitalizare 
 • Exonerare de la plata primelor de asigurare 
 • Pachete ce vizează bolile grave

Iar prin intermediul Asigurarii suplimentare de investiții, poți extinde scopul asigurării și accesa 3 fonduri de investiție cu diferite grade de risc, flexibil prin plăti suplimentare unice și fără evaluare medicală sau impozitare.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care Groupama ți le pune la dispoziție, iar consultanții noștri îți pot prezenta lista completă și beneficiile de care vei avea parte dacă incluzi asigurări suplimentare în polița ta. 

Greșeli de evitat atunci când faci o asigurare de viață

Atunci când vorbim despre alegerea și încheierea unei polițe de asigurare de viață, vorbim despre un întreg demers întreprins, care poate avea consecințe pe termen lung asupra bunăstării tale și a familiei. 

De aceea, este recomandat să ai grijă la greșelile frecvente, cum ar fi cele de mai jos:

 • Documentare insuficientă

Documentează-te atât privitor la compania de asigurări, polița de asigurare este pe atât de serioasă pe cât este compania care garantează pentru ea, dar și despre tipul de poliță de asigurare pe care îl alegi. Nu ezita să ceri sfatul unui consultant în asigurări pentru a alege cea mai potrivită asigurare pentru nevoile tale. 

 • Alegi o asigurare care nu ți se potrivește

Aceasta este o greșeală cauzată frecvent de grabă și o documentare insuficientă. Înainte de a încheia o poliță de asigurare, verifică nu doar dacă prioritățile identificate împreună cu consultantul tău de asigurări se regăsesc în contractul final, ci și gradul de flexibilitate al poliței și nivelul de sustenabilitate al primelor de asigurare pe termen mediu și lung. 

 • Nu ai declarat toate problemele medicale

Pentru orice poliță de asigurare, sinceritatea reprezintă o condiție obligatorie. Ca persoană asigurată, pentru a avea parte de o evaluare a riscului cât mai corectă, trebuie să oferi informații complete atât despre istoricul tău medical, cât și despre starea prezentă de sănătate. În caz contrar, riști ca familia ta să nu mai poată beneficia de indemnizația de asigurare.

 • Uiți de polița de asigurare

O altă greșeală comună este că, după semnarea contractului, mulți oameni uită de poliță. Riscurile acoperite de asigurare trebuie reevaluate periodic, dat fiind că situația, și implicit, nevoile familiei tale se pot schimba în timp. Dacă lucrurile se schimbă în viața ta, pasul firesc este să-ți ajustezi soluțiile financiare în funcție de ele, pentru a fi protejat adecvat.

Totodată, după ce ai semnat contractul, rezistă tentației de a renunța la primul semn de greutăți financiare, nu întârzia plățile și păstrează o relație bună peste timp cu consultantul tău de asigurări.

Alege să oferi continuitate planurilor celor dragi cu ajutorul unei asigurări de viață! 

Am ajuns la finalul ghidului nostru despre asigurările de viață, așa că hai să recapitulăm! Am discutat despre tipurile de poliță de asigurare de viață și particularitățile fiecăreia, documentele necesare și costurile unei asigurări de viață, dar și despre greșelile frecvente pe care le facem când alegem asigurarea, dar și după. Mai departe, ți-am prezentat asigurările din portofoliul Groupama concepute pentru ca tu și cei dragi să aveți parte de susținere financiară în momentele dificile ale vieții. 

O asigurare de viață înseamnă o investiție pe termen lung pentru ca familia ta să aibă o siguranță în fața incertitudinii financiare și a situațiilor neprevăzute ce vă pot afecta. Sfatul nostru este nu mai amâni momentul și, echipat deja cu informațiile valoroase cuprinse în articol, să începi să pui bazele unei plase de siguranță începând cu o asigurare de viață. 

Contactează chiar azi un consultant Groupama și vei avea în cel mai scurt timp cea mai bună asigurare de viață!